Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καταγγελία κατά Ελλάδας για αδειοδοτήσεις μονάδων της ΔΕΗ

Οι WWF Ελλάς και ClientEarth προσέφυγαν στην Επιτροπή Συμμόρφωσης της Διεθνούς Συνθήκης Aarhus επειδή η χώρα νομοθετεί ενιαία προσωρινή άδεια για όλους τους σταθμούς της ΔΕΗ. Με τον τρόπο αυτό δεν είναι εφικτή η προσφυγή στη Δικαιοσύνη για περιβαλλοντικά ζητήματα. Αποδεκτή η καταγγελία, ξεκινά η διερεύνηση.

Καταγγελία κατά Ελλάδας για αδειοδοτήσεις μονάδων της ΔΕΗ

Με δύο μέτρα και δύο σταθμά το κράτος αδειοδοτεί δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις, όπως αποκαλύπτει καταγγελία των περιβαλλοντικών οργανώσεων «WWF Ελλάς» και «ClientEarth» σε βάρος της χώρας για την περίπτωση της ΔΕΗ και των λιγνιτικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι δύο φορείς προσέφυγαν κατά της ελληνικής δημοκρατίας στην Επιτροπή Συμμόρφωσης για την εφαρμογή όρων της Διεθνούς Συνθήκης Aarhus, στα θέματα αδειοδότησης της ΔΕΗ. Η συνθήκη που υπογράφηκε και από την Ελλάδα το 1998 στο Aarhus της Δανίας ορίζει ότι τα κράτη θα πρέπει να παρέχουν τη δυνατότητα στους πολίτες να έχουν πρόσβαση στη Δικαιοσύνη για περιβαλλοντικά θέματα.

Μάλιστα η σχετική συνθήκη έγινε και νόμος του κράτους το 2005.

«Η καταγγελία των περιβαλλοντικών οργανώσεων έγινε αποδεκτή την περασμένη Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου», σύμφωνα με όσα δηλώνει στο Euro2day.gr, ο Νίκος Μάντζαρης υπεύθυνος του τομέα Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της WWF Ελλας και θα οριστεί ακροαματική διαδικασία.

Όπως ο ίδιος εξηγεί «οι ελληνικές κυβερνήσεις διαδοχικά από το 2001 με νομοθετικές διατάξεις δίνουν ενιαία τριετή προσωρινή άδεια λειτουργίας για όλες τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ. Αυτή παρατείνεται για άλλα τρία χρόνια, όταν λήγει με τον ίδιο τρόπο. Το αποτέλεσμα της ενιαίας άδειας είναι να μην δίνεται η δυνατότητα σε πολίτη ή σε οργανώσεις να προσφεύγουν δικαστικά σε βάρος της εταιρίας για έναν σταθμό ηλεκτροπαραγωγής που ρυπαίνει».

Κατά τον κ. Μάντζαρη θα έπρεπε να ακολουθούνται διοικητικές διαδικασίες, δηλαδή ότι συμβαίνει και με τις ιδιωτικές μονάδες παραγωγής ρεύματος ή τις επιχειρήσεις. Να υπάρχει Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, διακριτές αδειοτοτήσεις για ξεχωριστές δραστηριότητες ό,τι ακολουθείται για μία επιχείρηση.

«Η χορήγηση ενιαίας άδειας λειτουργίας μόνο με νόμο, δεν δίνει τη δυνατότητα προσφυγής στη Δικαιοσύνη καθώς δεν υπάρχει διοικητική πράξη», συνεχίζει να εξηγεί ο υπεύθυνος του τομέα Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της WWF Ελλάς και υποστηρίζει: «Η διαδικασία που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις είναι αδιαφανής και αντιβαίνει τη διεθνή συνθήκη Aarhus. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που αδειοδοτεί με αυτόν τον τρόπο, επικαλούμενη βέβαια λόγους ασφάλειας».

Σύμφωνα με τη WWF Ελλάς, η επιτροπή Συμμόρφωσης της Συνθήκης Aarhus, έκανε αποδεκτή την καταγγελία που υπέβαλλε μαζί με την ClientEarth. «Εμείς αυτό που ζητάμε είναι η τριετής άδεια που δόθηκε με νόμο προσωρινά το 2015 και πρέπει να ανανεωθεί το 2018 να μην γίνει ξανά με τον ίδιο τρόπο. Να ακολουθηθεί η διοικητική διαδικασία, όπως ισχύει και για τις άλλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα», προσθέτει ο κ. Μάντζαρης.

Σε περίπτωση που προκύψει παραβίαση της Συνθήκης, τότε η Επιτροπή θα απευθύνει σύσταση σε βάρος της χώρας, ενώ δεν αποκλείεται να κινητοποιηθούν και αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές.

Τα βέλη των περιβαλλοντικών οργανώσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, στρέφονται κατά κύριο λόγο σε βάρος των ΑΗΣ Καρδιάς και Αμυνταίου, οι οποίοι εκπέμπουν ρύπους πολύ υψηλότερους από τους προβλεπόμενους, ενώ τα στελέχη τους θεωρούν ότι οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ δεν είναι συμμορφωμένες στις τελευταίες κοινοτικές οδηγίες περί βιομηχανικών ρύπων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v