Το επενδυτικό ενδιαφέρον του International Finance Corporation (IFC) της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) έχει προσελκύσει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, η επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, με στόχο την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών προς το Ελληνικό Δημόσιο, ύψους 100 εκατ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά στο ύψος της αύξησης κεφαλαίου, οι πληροφορίες το προσδιορίζουν στην περιοχή των 150 εκατ. ευρώ, εκτός κι αν υπάρξει μεγαλύτερη προσφορά από την πλευρά των επενδυτών.
Η απόφαση της τράπεζας να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου είναι ειλημμένη, καθώς κρίθηκε ασύμφορη εξαιτίας του υψηλού κόστους (σ.σ. φέρει επιτόκιο 6,35%) η δυνατότητα αποπληρωμής των προνομιούχων μετοχών με ομόλογο Tier 2, που έδωσε πριν από ένα μήνα το υπουργείο Οικονομικών.
Το IFC και η EBRD τοποθέτησαν κεφάλαια στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα στην τελευταία ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Το ενδιαφέρον των δύο (σ.σ. IFC και EBRD) έχει εκφρασθεί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στη Rothschild, που από την πλευρά της, ως σύμβουλος της τράπεζας, πραγματοποιεί επαφές με ξένα funds, με στόχο τη συμμετοχή τους στην ΑΜΚ της τράπεζας. Η μελέτη με τις προτάσεις της Rothschild τόσο για το ύψος των κεφαλαίων που χρειάζεται να αντλήσει η Attica Bank όσο και η έρευνά της για το ποιοι και πόσοι ξένοι επενδυτές επιδιώκουν να συμμετέχουν στο εγχείρημα αναμένεται να παραδοθεί στη διοίκηση της Attica στο τέλος Οκτωβρίου.
Ραντεβού με τον SSM
Πριν, όμως, φθάσει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η διοίκηση της τράπεζας θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις εποπτικές αρχές, κυρίως τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SSM) αλλά και το κουαρτέτο καθώς από τις αρχές της κρίσης έχει απαγορευθεί η συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών. Για την Αttica Βank, το ζήτημα είναι σοβαρό, μιας και ο βασικός της μέτοχος, με ποσοστό 50,6%, είναι ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).
Οι πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι η διοίκηση της τράπεζας επιχειρεί και θα προσπαθήσει, μέσω της κυβέρνησης, να δοθεί η δυνατότητα στον ΕΦΚΑ να ασκήσει δικαιώματά του (σ.σ. αν όχι στο ακέραιο) στην επικείμενη ΑΜΚ.
Πηγές με γνώση του προβλήματος αναφέρουν ότι το κουαρτέτο και οι εποπτικές αρχές δεν συζητούν καν το ενδεχόμενο, δυσχεραίνοντας το εγχείρημα.
Πρόσκληση αναμένεται να κάνει η διοίκηση της Attica Bank σε όλους τους υφιστάμενους μετόχους, προκειμένου να διερευνήσει το ενδιαφέρον τους για το εγχείρημα, μεταξύ αυτών και τους partners της εταιρείας που διαχειρίζονται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της τράπεζας, ύψους 1 δισ. ευρώ.