Στην πρόσφατη τακτική γενική συνέλευση της Attica Bank, το σώμα των μετόχων έλαβε μια εξαιρετικά σημαντική απόφαση.
Ενέκρινε ομόφωνα την εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου να βγει η τράπεζα από τις διατάξεις του νόμου Χαρδούβελη (Ν.4172/2013), που επιτρέπει στις τράπεζες να αναγνωρίζουν οριστικές και εκκαθαρισμένες αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις έναντι του Δημοσίου, ώστε να ενισχύουν τα εποπτικά τους κεφάλαια.
Με αυτόν τον τρόπο, οι μέτοχοι της Attica αποφεύγουν το dilution, αλλά η τράπεζα χάνει πρωτοβάθμια εποπτικά κεφάλαια. Πόσα δεν έχει ακόμη διευκρινισθεί.
Όπως έχει περιγράψει αναλυτικά το Euro2day.gr, o όμιλος της Τράπεζας Αττικής έκλεισε τη χρήση 2016 με ζημίες, πριν από φόρους, 43,3 εκατ. ευρώ. Αποτέλεσμα ήταν να μην μπορεί να συμψηφίσει με φόρο εισοδήματος οριστική και εκκαθαρισμένη αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση, ύψους 13,8 εκατ. ευρώ.
Αν παρέμενε στις διατάξεις του νόμου Χαρδούβελη ( 27Α του Ν. 4172/2013), θα έπρεπε να προχωρήσει σε υποχρεωτική αύξηση κεφαλαίου, την οποία θα κάλυπτε το Δημόσιο.
Για τον παραπάνω κίνδυνο είχε προειδοποιήσει εγκαίρως το Euro2day.gr καθώς ήδη στο 9μηνο της χρήσης 2016 η τράπεζα εμφάνιζε υψηλές ζημίες (15,5 εκατ. ευρώ), που δεν διαφαινόταν ότι θα μπορούσαν να καλυφθούν στο τελευταίο τρίμηνο.
Με την έξοδο από τις διατάξεις του νόμου Χαρδούβελη, αποτράπηκε ο κίνδυνος υποχρεωτικής ΑΜΚ υπέρ του Δημοσίου και επομένως απίσχνανσης (dilution) των μετόχων.
Το αντίτιμο είναι ότι η Attica Bank χάνει πρωτοβάθμια εποπτικά κεφάλαια. Ο αναβαλλόμενος φόρος της τράπεζας ανέρχεται σε περίπου 385 εκατ. ευρώ, αποτελώντας κάτι παραπάνω από το 50% των ιδίων κεφαλαίων της.
Με βάση όσα ισχύουν για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες, από το 2014 ως το 2023, θα πρέπει να απομειώνεται κατά 10% ετησίως η συμμετοχή του αναβαλλόμενου φόρου στα εποπτικά τους κεφάλαια.
Το ίδιο θα πρέπει να πράττει πλέον και η Attica, παίρνοντας πιθανώς αναδρομικά την επίπτωση (σ.σ. απομείωση και για τις χρήσεις 2014-16), με αποτέλεσμα η μείωση στα πρωτοβάθμια εποπτικά κεφάλαια να είναι σημαντική.
Το κατά πόσο θα αντισταθμισθεί από την τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων 1,33 δισ. ευρώ μένει να φανεί.
Και αυτό επειδή, πέραν του κεφαλαιακού κέρδους 70 εκατ. (200 μονάδες βάσης) από την πώληση του junior bond, η τράπεζα ενδέχεται να αποενοποιήσει το σύνολο του πιστωτικού κινδύνου (σ.σ. και αυτού που αντιστοιχεί στο senior bond), μειώνοντας έτσι το σταθμισμένο ενεργητικό και τις ανάγκες για κεφάλαια.
ΥΓ: Η αποχώρηση της τράπεζας από τις διατάξεις του νόμου Χαρδούβελη έχει την έγκριση τόσο της εποπτικής αρχής (SSM) όσο και της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp). Προφανώς η έγκριση δόθηκε με την κατάθεση ενός σχεδίου που διασφαλίζει την κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας.
ΥΓ Ι: Η διοίκηση της τράπεζας έχει δηλώσει ότι προτίθεται να εισηγηθεί αύξηση κεφαλαίου υπέρ στρατηγικού επενδυτή, ύψους περίπου 130 εκατ. ευρώ, για να υποκαταστήσει και την απώλεια των προνομιούχων μετοχών (100,3 εκατ. ευρώ) στα πρωτοβάθμια εποπτικά κεφάλαια από 1.1.2018.