ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Ανοίγει το βιβλίο για το «πράσινο» ομόλογο

Εως την Τετάρτη ανοικτό το βιβλίο προσφορών της εταιρίας για την έκδοση του ομολογιακού, ύψους έως 60 εκατ. Ποια έργα ετοιμάζει στις ΑΠΕ. Οι επενδύσεις ύψους 1,3 δισ., η διασπορά της εξαγωγικής δραστηριότητας και η «αναβάθμιση» των αιολικών πάρκων.

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Ανοίγει το βιβλίο για το «πράσινο» ομόλογο

Με επενδύσεις στις ΑΠΕ που θα ξεπεράσουν το 1,3 δισ. ευρώ από τώρα και μετά τα 2019, κι ενώ ήδη την τετραετία 2012-2016 έκανε έργα 600 εκατ. ευρώ, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή μπαίνει σε μία νέα εποχή από σήμερα.

Ανοίγει το βιβλίο προσφορών  για το «πράσινο» ομόλογο - green bond και μέχρι την Τετάρτη 19 του μηνός, η εταιρία καλεί τους ενδιαφερόμενους επενδυτές να ανταποκριθούν στην πρόσκλησή της, που είναι η συγκέντρωση κεφαλαίων έως και 60 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι θα προσφερθούν έως 60.000 ομολογίες αξίας 1.000 ευρώ η καθεμία.

Το ενδιαφέρον, λένε οι πληροφορίες, είναι αυξημένο, ενώ το εύρος του επιτοκίου 3,75% με 4,25% κρίνεται ελκυστικό, αν ληφθεί, μάλιστα, υπόψη και η αυξημένη ζήτηση λόγω του μικρού μεγέθους της έκδοσης. Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με βάση το top rating της εταιρίας θα μπορούσε να πετύχει χαμηλότερο επιτόκιο.

Ωστόσο ήταν στρατηγική της επιλογή ένα εύρος επιτοκίου όπως το προαναφερόμενο, το οποίο, αφενός, θα καθιστά την έκδοση του ομολόγου εξαιρετικά ελκυστική για το επενδυτικό κοινό και αφετέρου, θα επιδιώκει τη δημιουργία μιας σταθερής και μακροχρόνιας σχέσης ανάμεσα στο επενδυτικό κοινό και τις εταιρείες του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ενόψει και νέων, αντίστοιχων μελλοντικών κινήσεων.

Κάτι που δεν χρειάζεται απόδειξη, μια και η εταιρεία προχωρά συστηματικά στη διανομή μερίσματος ή και στην επιστροφή κεφαλαίου προς τους μετόχους της, παρά το ιδιαιτέρως επιθετικό επενδυτικό της πρόγραμμα. Κι αυτό επειδή στοχεύει στη διαμόρφωση μιας σταθερής, μακροχρόνιας  κι αποδοτικής σχέσης με τους επενδυτές που την εμπιστεύονται.

Το Κοινό Ομολογιακό Δάνειο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει χαρακτηριστεί και ως «πράσινο» ομόλογο καθώς τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν, θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας στην «πράσινη» οικονομία και συγκεκριμένα στους τομείς των έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ και περιβάλλοντος (έργα διαχείρισης απορριμμάτων).

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Το ενδιαφέρον στοιχείο από τα μεγέθη της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, που είναι σπάνιο για ελληνική εταιρία που δραστηριοποιείται στον χώρο της «πράσινης» ενέργειας, είναι πως έχει εξαγωγική δραστηριότητα και μάλιστα με γεωγραφική διασπορά.

Έτσι, το 34,2% των εσόδων της προέρχεται από πωλήσεις που πραγματοποιούνται στις αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Επιπλέον, τα έσοδά της κατανέμονται σε τέσσερις δραστηριότητες: Ηλεκτρισμός από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (67%), Κατασκευές (13,4%), Εμπορία Ηλεκτρικής Ενέργειας (13,9%) και Παραχωρήσεις (e-ticket) (5,6%). Έχει δυναμική παρουσία στην αγορά ενέργειας από ΑΠΕ στην Ελλάδα, κατακτώντας ηγετική θέση στην αιολική ενέργεια.

Αυτό που επίσης δεν είναι ευρέως γνωστό είναι η εφαρμογή της έρευνας και της τεχνολογίας του ομίλου. Διαθέτει πιστοποιημένο ανεμολογικό εργαστήριο που διασφαλίζει τον εντοπισμό, τη μελέτη και ανάπτυξη των πλέον αποδοτικών αιολικών πάρκων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, κι αυτός είναι ο λόγος που διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο έργων εξαιρετικά υψηλής απόδοσης, ανώτερης του μέσου όρου της αγοράς.

Στα 738 MW ανέρχεται η εγκατεστημένη ισχύς της στις ΑΠΕ, εκ των οποίων τα 270 MW βρίσκονται εκτός Ελλάδος. Τα 243 MW βρίσκονται σε φάση κατασκευής ή αναμένεται άμεσα η έναρξη κατασκευής τους. Στόχος της εταιρίας είναι στις αρχές του 2018 να φτάσει τα 1.000 MW ήτοι 1 GW και στα τέλη της ίδιας χρονιάς να τα ξεπεράσει, με αποτέλεσμα η εγκατεστημένη ισχύς της να ανέβει στα 1.130 MW.

Έτσι έχει χτίσει ισχυρή χρηματοοικονομική θέση αφού  το 2016 οι ενοποιημένες πωλήσεις ανήλθαν σε 225,6 εκατ. ευρώ και το EBITDA σε επίπεδο ομίλου διαμορφώθηκε σε 115,8 εκατ. ευρώ.

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει κατακόρυφη και συντεταγμένη δομή πλήρως καθετοποιημένης οργάνωσης και λειτουργίας, που απαντάται μόνο σε πολύ μεγάλα διεθνή utilities.

Οι επενδύσεις της τρέχουσας τριετίας

Μετά από συνολικές επενδύσεις άνω των 600 εκατ. ευρώ την πενταετία 2012-2016, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή σχεδιάζει νέες επενδύσεις συνολικής αξίας περί τα 500 εκατ. ευρώ για την τριετία 2017-2019. Οι επενδύσεις αυτές αφορούν τον χώρο των ΑΠΕ στην Ελλάδα (αιολικά πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 44 MW στις Περιφέρειες Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας) και στο εξωτερικό (αιολικό πάρκο στις ΗΠΑ συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 159,6 MW).

Μέρος του επενδυτικού προγράμματος που προωθεί η εταιρεία αφορά και στα έργα διαχείρισης απορριμμάτων, τομέα στον οποίο αναμένεται τις επόμενες ημέρες η υπογραφή της ΣΔΙΤ με την Περιφέρεια  Ηπείρου και θα ακολουθήσει η ΣΔΙΤ με την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή πρωταγωνιστεί εδώ και 20 χρόνια στον χώρο των ΑΠΕ και συμμετέχει από θέση ισχύος στην επανάσταση της καθαρής ενέργειας που βρίσκεται παγκοσμίως σε εξέλιξη, προωθώντας πρωτοποριακά έργα. Ανάμεσα σε αυτά συγκαταλέγεται ο αιολικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εγκατεστημένης ισχύος 73,2 MW στη νησίδα του Αγίου Γεωργίου, που ολοκληρώθηκε πέρυσι κι αποτελεί τη μεγαλύτερη υλοποιημένη επένδυση στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ στην Ελλάδα, ύψους 150 εκατ. ευρώ.  

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, διαθέτοντας συνολικές αδειοδοτήσεις 500 MW, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κατασκευάζει ήδη το δεύτερο αιολικό της πάρκο (Fluvanna Ι), ισχύος 155 MW και ύψους επένδυσης 250 εκατ. δολαρίων, για την υλοποίηση του οποίου έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από διεθνείς τράπεζες και επενδυτικούς οργανισμούς.

Παράλληλα, η εταιρεία συγκαταλέγεται στις ελάχιστες μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν επιτύχει χρηματοδότηση από τη θεσμική Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), ενώ παράλληλα απολαμβάνει την εμπιστοσύνη και διεθνών επενδυτικών funds  όπως η York Capital Management, που είναι πλέον μέτοχος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, έχοντας επενδύσει συνολικά στις εταιρείες του Ομίλου 100 εκατ. ευρώ.

Επίσης, εγκρίθηκε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) η χρηματοδότηση ενός  νέου επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας στην Κεντρική Ελλάδα για την κατασκευή τριών αιολικών πάρκων συνολικής δυναμικότητας περίπου 50 MW.

Υπό αξιολόγηση από την ΕΤΕπ, στο πλαίσιο του πακέτου Γιούνκερ, βρίσκονται επίσης και άλλα μεγάλα επενδυτικά σχέδια της εταιρείας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η κατασκευή των καινοτόμων έργων αντλησοταμίευσης για την «αποθήκευση» ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 680 MW στην Αμφιλοχία, ένας υβριδικός σταθμός ισχύος 50 MW με αιολικό πάρκο 89 MW στην Κρήτη και αιολικά πάρκα 153 MW στη Νότια Εύβοια.

Επενδύσεις μετά την τριετία 2017-2019

Παράλληλα, η εταιρεία έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες για τη σταδιακή ωρίμανση και της νέας γενιάς επενδύσεων, που θα ακολουθήσουν αυτές της τριετίας 2017-2019. Κυρίαρχη θέση σε αυτές κατέχουν οι επενδύσεις στον χώρο της αποθήκευσης ενέργειας μέσω αντλησοταμιεύσεων σε Αμφιλοχία και Κρήτη (Αμάρι), συνολικού προϋπολογισμού της τάξης των 800 εκατ. ευρώ.

Οι αντλησοταμιεύσεις αποτελούν τον ιδανικό τρόπο για αποθήκευση ενέργειας για τη χώρα μας, καθώς συνδυάζουν παραγωγή πράσινης ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές, αποθήκευση ενέργειας και έργα εξαιρετικά αυξημένης εγχώριας προστιθέμενης αξίας. Φυσικά, θα συνεχιστούν οι επενδύσεις και στον τομέα της αιολικής ενέργειας, όπου προωθούνται σημαντικά έργα, όπως π.χ. στην Κρήτη και τη Νότια Εύβοια. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v