Μέγα θόρυβο προκαλεί στην αγορά κατασκευών ο όμιλος Καλογρίτσα, ο οποίος μέσα σε δύο μήνες έχει επικρατήσει και στους τρεις διαγωνισμούς (από τους οκτώ που προγραμματίζονται) για αντίστοιχα τμήματα του οδικού άξονα Πάτρα - Πύργος, συνολικού προϋπολογισμού περί τα 180.000.000 ευρώ.
Η κοινοπραξία Τοξότης - Ομάδα Κατασκευών (εταιρείες συμφερόντων του κ. Χρ. Καλογρίτσα) μειοδότησε την Τρίτη και στον τρίτο διαγωνισμό για τον οδικό άξονα, με έκπτωση 53%, ποσοστό που για την κατασκευαστική αγορά θεωρείται απαγορευτικό.
Τώρα στην αγορά περιμένουν τον διαγωνισμό για το τέταρτο τμήμα του οδικού άξονα Πάτρα - Πύργος (Βάρδα - Κυλλήνη) που προγραμματίζεται για τον Σεπτέμβριο. Τα στοιχήματα, όμως, πως θα επικρατήσει και σ’ αυτό ο όμιλος Καλογρίτσα έχουν αρχίσει να πέφτουν.
Υπάρχει, όμως, και η άλλη πλευρά, η οποία υποστηρίζει πως εκτός από την κοινοπραξία Τοξότης - Ομάδα Κατασκευών, υψηλές εκπτώσεις είχαν προσφέρει και ο δεύτερος και ο τρίτος μειοδότης στα τρία έργα. Πρόκειται για την κυπριακή Cifield Development Public Limited και την ιταλική GD Infrastrutture, η οποία φέρεται να συνεργάζεται με τη Μηχανική.
Πάντως, τα ερωτήματα πληθαίνουν γιατί και στις τρεις εργολαβίες ο όμιλος Καλογρίτσα προσέφερε έκπτωση άνω του 53%, όταν οι ισχυρότεροι όμιλοι του κλάδου, που έχουν και εργοτάξια στην περιοχή (και συνεπώς μπορούν να κάνουν το έργο φθηνότερα, όπως υποστηρίζουν) κινήθηκαν αρκετά χαμηλότερα.
Ο κ. Καλογρίτσας ήρθε πρόσφατα στην επικαιρότητα καθώς διεκδικεί μία από τις τηλεοπτικές άδειες. Γνωστές είναι και οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου (που είναι κουμπάρος του), σύμφωνα με τις οποίες οι εργολάβοι δεν πρέπει να παίρνουν τηλεοπτικές άδειες.
Ο γιος του κ. Καλογρίτσα, Γιάννης, είναι επίσης κουμπάρος του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη. Ο κ. Σπίρτζης αποφάσισε να σπάσει σε οκτώ τμήματα το έργο του οδικού άξονα Πάτρα - Πύργος, με το επιχείρημα πως έτσι θα το διεκδικήσουν και άλλοι, μικρότεροι κατασκευαστές, ώστε να μην πάει πάλι στα χέρια των ισχυρών ομίλων.
Η ανησυχία των ανταγωνιστών του κ. Καλογρίτσα, μετά και τη μειοδοσία στην τρίτη εργολαβία, συνδέεται με το γεγονός πως έχει πλέον θέσει υποψηφιότητα για την ανάληψη και των υπόλοιπων πέντε εργολαβιών του οδικού άξονα Πάτρα - Πύργος, συνολικού προϋπολογισμού περί τα 400.000.000 ευρώ. Όπως εξηγούν, «αν πάρει τα τρία πρώτα έργα, τότε μπορεί να επωφεληθεί από τις οικονομίες κλίμακος στα αδρανή κ.λπ. και να χτυπήσει τα υπόλοιπα πέντε έργα». Βέβαια, ελάχιστα στελέχη της αγοράς κατασκευών θεωρούν πως η κοινοπραξία Τοξότης - Ομάδα Κατασκευών θα καταφέρει να ολοκληρώσει τα έργα στο κόστος που υπόσχεται μέσω των μεγάλων εκπτώσεων.
Η κοινοπραξία μειοδότησε προχθές στον διαγωνισμό για το πρώτο τμήμα του άξονα Πάτρα - Πύργος (Δουναιίκα - Πύργος), που επαναλήφθηκε για τυπικούς λόγους, προϋπολογισμού 67.200.000 ευρώ. Νωρίτερα είχε μειοδοτήσει για το τμήμα (Αμαλιάδα - Δουναίικα), προϋπολογισμού 58.400.000 ευρώ, καθώς και για το τρίτο τμήμα (Κυλλήνη - Αμαλιάδα), προϋπολογισμού 53.250.000 ευρώ.
Στελέχη της κατασκευαστικής αγοράς υπενθυμίζουν πως υπάρχει ο κίνδυνος να επαναληφθεί το φαινόμενο του πετάλου του Μαλιακού, όπου επί υπουργίας Γιώργου Σουφλιά στο ΥΠΕΧΩΔΕ είχε αναλάβει (2006-2007) σειρά έργων η ΑΤΤΙΚΑΤ, με μεγάλες εκπτώσεις και ενώ είχε ήδη οικονομικά προβλήματα. Τα έργα, που υποτίθεται πως θα τελείωναν εντός τριετίας, παραδόθηκαν έπειτα από σχεδόν δέκα χρόνια, από άλλους εργολάβους.
Με βάση τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό για τη χρήση 2014, η Τοξότης είχε κύκλο εργασιών 26.500.000 ευρώ και καθαρά κέρδη 230.000 ευρώ και τραπεζικές υποχρεώσεις περί τα 15.000.000 ευρώ. Το 2013 η Τοξότης είχε έσοδα περί τα 20.000.000 ευρώ και κέρδη 30.000 ευρώ. Η συντριπτική πλειονότητα των εσόδων του ομίλου προέρχεται τα τελευταία χρόνια από δύο πελάτες: τη ΔΕΔΔΗΕ (τη θυγατρική της ΔΕΗ στα δίκτυα μέσης και χαμηλής τάσης) και την πρώην ΔΕΠΑΝΟΜ, που ασχολούνταν με την κατασκευή των νοσοκομείων ανά την Ελλάδα.
Η τεχνική εταιρεία Ομάδα Κατασκευών είναι, κατά κάποιον τρόπο, διάδοχος της πρώτης τεχνικής εταιρείας της οικογένειας Καλογρίτσα, της Χρ. Καλογρίτσας ΑΕ, η οποία βρέθηκε λίγο πριν την πύλη του Χρηματιστηρίου στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. Το 2014 είχε έσοδα μόλις 320.000 ευρώ, ενώ είχαν καταστεί απαιτητά δάνεια περί τα 26.000.000 ευρώ (από τα περίπου 45.000.000 ευρώ που οφείλει στις τράπεζες), με τις συσσωρευμένες ζημίες στα 22.000.000 ευρώ.
Σημειώνεται πως για να υπογράψει τις σχετικές συμβάσεις ο όμιλος Καλογρίτσα, αν τελικά είναι ο οριστικός ανάδοχος, πρέπει να εγκριθεί ο φάκελος του έργου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.