Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Winners Fund: Ξεκινά η ελληνική πλατφόρμα crowdfunding

Εντός του πρώτου διμήνου του επόμενου έτους ξεκινάει τη λειτουργία της η ελληνική πλατφόρμα crowdfunding. Επιτρέπει σε μεγάλο αριθμό ιδιωτών να πραγματοποιούν μικρές επενδύσεις σε καινοτόμες ιδέες, με αντάλλαγμα μετοχές των εταιρειών που θα δημιουργηθούν.

Winners Fund: Ξεκινά η ελληνική πλατφόρμα crowdfunding

Πίσω από την ιδέα δημιουργίας του Winners Fund βρίσκονται τρία στελέχη με εμπειρία στο χώρο του private equity, οι οποίοι γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις δυσκολίες χρηματοδότησης νέων επιχειρηματιών, αλλά και μικρών επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Πρόκειται για τους κ.κ. Γ. Τσακίρη (με πολυετή παρουσία στον τραπεζικό και επενδυτικό κλάδο), Κων/νο Παρίσση (δικηγόρο και οικονομολόγο με έδρα τις Σέρρες, αλλά με προϋπηρεσία σε μεγάλα γραφεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης) και τον Γ. Ξανθάκη (προέρχεται από την πληροφορική αλλά την περίοδο 2011 - 2013 ήταν γενικός διευθυντής της Oxygen Capital ΑΧΕΠΕΥ).

Τα τελευταία χρόνια διαδικτυακές πλατφόρμες όπως τα Kickstarter και Indiegogo έγιναν διεθνώς γνωστές καθώς επέτρεψαν σε ιδιώτες να «σηκώσουν» κεφάλαια για μια ιδέα, είτε να επενδύσουν σε νέους επιχειρηματίες που θεωρούν πως θα προσφέρουν μελλοντικές αποδόσεις. Σύμφωνα με τους τρεις ιδρυτές της Winners Fund, από το 2010 μέχρι σήμερα αντλήθηκαν διεθνώς μέσω crowdfunding περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Μέσω του Kickstarter, για παράδειγμα, πέρυσι 3.728 Ελληνες τοποθέτησαν 622.000 ευρώ (περί τα 270 ευρώ έκαστος, κατά μέσο όρο).

Σήμερα λειτουργούν διεθνώς 786 πλατφόρμες crowdfunding, οι 200 από τις οποίες βρίσκονται στην Ευρώπη, με την Βρετανία να κατέχει ηγετική θέση. Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, με τελευταίο παράδειγμα την Γερμανία, αναμορφώνουν το θεσμικό πλαίσιο προκειμένου να γίνει πιο φιλικό πως το crowdfunding και άλλες εναλλακτικές μορφές επένδυσης / χρηματοδότησης. Πιθανώς επειδή γνωρίζουν, όπως έλεγε προ ημερών ο επικεφαλής του ελβετικού χρηματιστηρίου Six κ. Christian Katz πως μέχρι το 2020 θα υπάρχει κενό χρηματοδότησης επιχειρήσεων / επενδύσεων ύψους 2 τρισεκατομμυρίων ευρώ!

Στην Ελλάδα υπήρξαν αντίστοιχες απόπειρες (π.χ. για την αποπληρωμή τμήματος του ελληνικού χρέους), χωρίς το θεσμικό πλαίσιο να είναι εξίσου φιλικό. Όμως, οι ιδρυτές του Winners Fund υποστηρίζουν πως η πλατφόρμα μπορεί να λειτουργήσει με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, με αυξημένες δυνατότητες προστασίας των ιδιωτών που θα τοποθετούν χρήματα και των νέων (ή όχι και τόσο νέων) επιχειρηματιών που προωθούν καινοτόμες ιδέες και αναζητούν χρηματοδότηση. Μάλιστα θα ξεκινήσει στα αγγλικά με στόχο να προσελκύσει και ιδιώτες / επενδυτές από το εξωτερικό.

Μεταξύ των βασικών αρχών του μοντέλου είναι πως κάθε καμπάνια άντλησης κεφαλαίων θα διαρκεί περί τους δύο μήνες (μέχρι στιγμής δεν έχει οριστικοποιηθεί η διάρκειά της), η πλατφόρμα θα αμοίβεται μόνο από αυτόν που «σηκώνει» κεφάλαια (προμήθεια 5% επί του ποσού), το ελάχιστο ποσό θα είναι τα 24.000 ευρώ (δηλαδή το ελάχιστο κεφάλαιο για την ίδρυση Ανώνυμης Εταιρείας, όπως επιβάλλει ο νόμος) και το ελάχιστο ποσό που θα μπορεί να επενδύσει ένας ιδιώτης θα είναι τα 20 ευρώ.

Για να πάρουν βέβαια τα κεφάλαια, όσοι χρησιμοποιούν την πλατφόρμα Winners Fund πρέπει να καλύψουν τις απαιτήσεις του νόμου. Για παράδειγμα πρέπει να εκδώσουν ενημερωτικό δελτίο στην περίπτωση που θέλουν να αντλήσουν περισσότερα από 100.000 ευρώ το οποίο πρέπει να εγκριθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Επιπλέον για να τους πιστωθούν τα κεφάλαια πρέπει να έχουν προχωρήσει στη σύσταση της ανώνυμης εταιρείας και να έχουν έτοιμο τον πίνακα μετόχων που φαίνεται η συμμετοχή κάθε επενδυτή ανάλογα με το ποσό που τοποθέτησε. Οι νέοι επιχειρηματίες παροτρύνονται να διαθέσουν μέχρι και το 49% της εταιρείας τους, αλλά το ακριβές ποσοστό είναι δική τους απόφαση.

Το Winners Fund θα είναι η μοναδική πλατφόρμα (διεθνώς, λένε οι ιδρυτές) που θα έχει ελάχιστο ποσό το οποίο θέλει να «σηκώσει» ο έχων μια επιχειρηματική ιδέα, αλλά και ένα optimum ποσό, δηλαδή ένα μεγαλύτερο νούμερο που θα του επιτρέψει να χρηματοδοτήσει πρόσθετες πρωτοβουλίες. Στόχος των τριών ιδρυτών είναι να υπάρχει πλαφόν στις «εκστρατείες» άντλησης κεφαλαίων που διεξάγονται ταυτόχρονα, ώστε να επικοινωνούν καλύτερα με τους πιθανούς επενδυτές (30 – 40 «εκστρατείες» ταυτόχρονα).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v