Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ETE: Εβγαλε 1,17 δισ. από τα... μπαούλα

Πώς στις 30/9 είχε υπερκαλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες με βάση το δυσμενές στατικό σενάριο της ΕΚΤ. Οι ενέργειες του πλάνου κεφαλαιακής ενίσχυσης που έχουν ήδη συντελεστεί και η εκτίμηση για κέρδη 172 εκατ. από την πώληση της Αστήρ Παλάς.

ETE: Εβγαλε 1,17 δισ. από τα... μπαούλα

Πριν αλέκτωρ λαλήσαι τρις η Εθνική Τράπεζα υπερκάλυψε τις κεφαλαιακές ανάγκες που προέκυψαν με βάση το δυσμενές στατικό σενάριο της άσκησης προσομοίωσης της ΕΚΤ υλοποιώντας ως την 30η Σεπτεμβρίου ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης άνω του 1 δισ. ευρώ.

Με βάση το δυσμενές στατικό σενάριο της πανευρωπαικής άσκησης προσομοίωσης προέκυψε για την Εθνική κεφαλαιακό έλλειμμα 933 εκατ. ευρώ, μετά και τον συνυπολογισμό της αύξησης κεφαλαίου ύψους 2,5 δισ. ευρώ που διενήργησε τον περασμένο Μάιο.

Παρ ότι τυπικά η Εθνική, όπως και οι Πειραιώς και Eurobank, υπέβαλε στην ΕΚΤ πλάνο κεφαλαιακής ενίσχυσης και περιμένει την έγκρισή του μέσα στις προσεχές 10ήμερο, πρακτικά ένα μέρος των ενεργειών που αυτό περιλαμβάνει έχουν ήδη συντελεστεί.

Όπως αναφέρει η τράπεζα στις οικονομικές καταστάσεις 9μήνου 2014 το κεφαλαιακό έλλειμμα με βάση το δυσμενές στατικό σενάριο του stress test έχει ήδη υπερκαλυφθεί από ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης που ολοκληρώθηκαν ως την 30η Σεπτεμβρίου, ενώ επίκειται και η πώληση της Αστήρ Παλάς από την οποία η Εθνική αναμένει κεφαλαιακό όφελος ύψους 172 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα οι δράσεις του σχεδίου κεφαλαιακής ενίσχυσης που έχουν ήδη ολοκληρωθεί είναι οι εξής:

- η Εθνική εμφάνισε κέρδη προ προβλέψεων στο εννεάμηνο που είναι κατά 400 εκατ. ευρώ υψηλότερα από αυτά που εκτιμήθηκαν υπό το στατικό δυσμενές σενάριο.

- Όφελος 251 εκατ. ευρώ προκύπτει από το γεγονός ότι τον περασμένο Μάιο το Δημόσιο πήρε πίσω το ομόλογο που είχε δώσει στην Εθνική έναντι προνομιούχων μετοχών και αντ αυτού κατέβαλε μετρητά. Έτσι η απομείωση των 251 εκατ. ευρώ που διενεργήθηκε στο στατικό δυσμενές σενάριο επί του ομολόγου που κατείχε η Εθνική αντιστρέφεται αφού πλέον η τράπεζα κατέχει μετρητά και όχι τίτλο του Ελληνικού Δημοσίου.

- 349 εκατ. ευρώ αποτελούν το εκτιμώμενο για την τριετία 2014-16 όφελος από το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που ολοκληρώθηκε την 31η Δεκεμβρίου 2013 και το οποίο δεν ελήφθη υπ όψιν στο στατικό δυσμενές σενάριο

Τέλος η Εθνική αναμένει κεφαλαιακό όφελος 172 εκατ. ευρώ από την πώληση της Αστήρ Παλάς η οποία μαζί με την πώληση της NBGI και τη διάθεση νέων και υφιστάμενων μετοχών της Finansbank αποτελούν τις βασικές δράσεις του σχεδίου κεφαλαιακής ενίσχυσης που δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v