Μικτό σχήμα των ομίλων ΜΕΤΚΑ και Motor Oil είναι μεταξύ των τεσσάρων εταιρειών που κατέθεσαν προσφορά στον διαγωνισμό της κυπριακής ΔΕΦΑ (Δημόσια Εταιρεία Φυσικού Αερίου) για την αποκαλούμενη ενδιάμεση λύση τροφοδοσίας του νησιού με φυσικό αέριο έως ότου αρχίσει η παραγωγή από τα κοιτάσματα της ΑΟΖ.
Οι προσφορές κατατέθηκαν τις προηγούμενες μέρες και όπως αποκαλύπτει η κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος, οι τέσσερις εταιρείες είναι οι εξής:
1. Η ολλανδική Vitol, ένας από τους διεθνείς κολοσσούς στον τομέα, η οποία είναι ένας εκ των βασικών μετόχων στο τερματικό υγρών καυσίμων στο Βασιλικό της VTTI. Όπως είναι γνωστό, η Vitol είχε συμμετάσχει και στην προηγούμενη διαδικασία ενδιάμεσης λύσης όπου κατετάγη δεύτερη.
2. Η κοινοπραξία C Gas (Cyprus Gas) με κύριο άξονά της τον κρατικό κολοσσό του Αζερμπαϊτζάν Socar, που αποτελεί τον πλέον ραγδαία εξελισσόμενο παίκτη στο φυσικό αέριο παγκοσμίως. Αποτελείται από τις εταιρείες που κέρδισαν τον ανάλογο διαγωνισμό για παροχή φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή της Μάλτας.
3. H κοινοπραξία των ελληνικών ομίλων του τομέα της ενέργειας, των πετρελαίων και φυσικού αερίου Μυτιληναίος (μέσω της ΜΕΤΚΑ) και Motor Oil. Η ΜΕΤΚΑ είναι εταιρεία που αναπτύσσεται στους τομείς της ενέργειας και της τεχνολογίας σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, με ιδιαίτερη εξειδίκευση σε υψηλής απόδοσης μονάδες φυσικού αερίου, με τεχνολογία συνδυασμένου κύκλου. Η Motor Oil είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες καυσίμων στην Ελλάδα, ανήκει στον Όμιλο Βαρδινογιάννη, διαθέτει το Διυλιστήριο Κορίνθου, πρατήρια και σειρά θυγατρικών μεταξύ εκ των οποίων κάποιες ειδικεύονται στο φυσικό αέριο.
Αναφορικά με τη συμμετοχή των ελληνικών ομίλων, αρμόδιες πηγές διευκρινίζουν ότι η συμμετοχή στο διαγωνισμό έγινε μέσω του κοινοπρακτικού σχήματος Μ+Μ -ΜΕΤΚΑ -Trafigura. H M+M είναι μικτή εταιρεία προμήθειας αερίου με ίση συμμετοχή των ενεργειακών ομίλων Μυτιληναίου και Μότορ Όιλ, ενώ η ΜΕΤΚΑ είναι από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές ενεργειακών έργων EPC στην περιοχή της ΝΑ και Μεσογείου, μέλος του ομίλου Μυτιληναίου.
Η Trafigura είναι από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως εταιρείες trading σε commodities και ενεργειακά προϊόντα και έλεγχο αποθηκευτικών χώρων, με κύκλο εργασιών περίπου 130 δις. δολάρια το 2013. Στα πλεονεκτήματα που διαθέτει το μικτό σχήμα, είναι τόσο η μεγάλη διείσδυση της Trafigura στον τομέα του υγροποιημένου αερίου, όσο και η δυνατότητα της M+M να αριστοποιεί τις παραδόσεις φυσικού αερίου, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρουν οι εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας.
4. Η εταιρεία που με την υποβολή προσφοράς τη Δευτέρα στη ΔΕΦΑ για την ενδιάμεση λύση είναι η κύρια έκπληξη του διαγωνισμού, για πολλούς λόγους -μεταξύ των οποίων και πολιτικούς αλλά και για ευρύτερους στο θέμα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων της περιοχής μας- είναι η γνωστή μας ισραηλινή Delek. Στην προσφορά που υποβλήθηκε, συμμετέχει και η θυγατρική της Avner. Η πρόταση των ισραηλινών Delek - Avner, που συμμετέχουν στα δικαιώματα του Τεμαχίου 12 όπως και των Ταμάρ και Λεβιάθαν μαζί με τη Noble, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, αφορά λύση παροχής φυσικού αερίου απευθείας με αγωγό προς το Βασιλικό, ενδεχομένως από το «Αφροδίτη» ή το Ταμάρ.