Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Geniki Bank: Βελτιώνεται το λειτουργικό αποτέλεσμα

Η λειτουργική ζηµιά, εξαιρουµένων έκτακτων εξόδων, περιορίστηκε σε €4,6 εκατ. έναντι €13,1 εκατ. και €9,5 εκατ. το 1ο και το 2ο τρίµηνο αντίστοιχα. Περιορίστηκε ο ρυθμός δημιουργίας νέων επισφαλειών, ενώ ενισχύθηκε η κεφαλαιακή επάρκεια.

Geniki Bank: Βελτιώνεται το λειτουργικό αποτέλεσμα

Περαιτέρω βελτίωση του λειτουργικού αποτελέσµατος το 3ο τρίµηνο σε σχέση µε τα προηγούµενα τρίµηνα, παρουσίασε η Geniki Bank. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση για τα αποτελέσματα εννεαμήνου, η λειτουργική ζηµιά, εξαιρουµένων έκτακτων εξόδων, περιορίστηκε σε €4,6 εκατ. έναντι €13,1 εκατ. και €9,5 εκατ. το 1ο και το 2ο τρίµηνο αντίστοιχα. 

* Τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 37% έναντι του προηγούµενου τριµήνου, ενώ, εξαιρουµένης της επίδρασης του προγράµµατος αποχώρησης των εργαζοµένων, τα λειτουργικά έξοδα διαµορφώθηκαν στα χαµηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι τριµήνων. 

* Οι δείκτες ρευστότητας της Τράπεζας διατηρήθηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα, από τους καλύτερους στην ελληνική αγορά, µε το δείκτη δανείων προς καταθέσεις να διαµορφώνεται στο 93% και το δείκτη ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος στο 22,3%, χωρίς καµία εξάρτηση για ρευστότητα από το ∆ηµόσιο, το Ταµείο Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας και την Τράπεζα της Ελλάδος. 

* Ενισχύθηκε περαιτέρω η κεφαλαιακή επάρκεια της Τράπεζας διατηρώντας τον υψηλότερο δείκτη βασικών κεφαλαίων στην ελληνική αγορά (CoreTier I), στο 17,55%, χωρίς καµία εξάρτηση για κεφάλαια από το Ταµείο Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας ή το ∆ηµόσιο. 

* Η δηµιουργία νέων επισφαλών δανειακών απαιτήσεων επιβραδύνθηκε σηµαντικά, ενώ η Τράπεζα, όπως αναφέρεται, είναι ιδιαίτερα θωρακισµένη σε δυσµενείς εξελίξεις, διατηρώντας τον υψηλότερο στην ελληνική αγορά δείκτη κάλυψης επισφαλών απαιτήσεων, µε τη σχέση Προβλέψεων προς ∆άνεια σε Καθυστέρηση να διαµορφώνεται σε 63%.

«Η Γενική Τράπεζα, σχεδόν ένα χρόνο µετά την ένταξή της στον Όµιλο της Τράπεζας Πειραιώς, διατηρεί ισχυρούς χρηµατοοικονοµικούς δείκτες και πορεύεται στο µέλλον µε αισιοδοξία, διαµορφώνοντας ένα νέο επιχειρηµατικό σχέδιο ανάπτυξης εργασιών, µε στόχο τη σταδιακή µετατροπή της σε ιδιωτικό, ανεξάρτητο, εξειδικευµένο, αναπτυξιακό και επενδυτικό τραπεζικό οργανισµό», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η εικόνα στις 30 Σεπτεμβρίου

Στις 30 Σεπτεμβρίου, τα δάνεια προ προβλέψεων ανήλθαν σε €3,1 δισ. εκ των οποίων τα επιχειρηµατικά αποτελούν το 49% του συνολικού χαρτοφυλακίου, ενώ τα δάνεια προς ιδιώτες το 51%. Τα καθαρά δάνεια (µετά την αφαίρεση των προβλέψεων) και οι λοιπές απαιτήσεις ανήλθαν σε €1,8 δισ., εµφανίζοντας µείωση 3,64% σε σχέση µε το ∆εκέµβριο του 2012. 

Οι καταθέσεις διαμορφώθηκαν σε €2 δισ. περίπου, καταγράφοντας µικρή µείωση 3% σε σχέση µε το ∆εκέµβριο του 2012, παρά τη σηµαντική µείωση του αριθµού των καταστηµάτων, εξέλιξη που επιβεβαιώνει τους ισχυρούς δεσµούς της Τράπεζας µε την παραδοσιακή της πελατεία και την εµπιστοσύνη των πελατών στις προοπτικές της. Η σύνθεση του χαρτοφυλακίου των καταθέσεων είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική και αποτελείται από λογαριασµούς όψεως και ταµιευτηρίου σε ποσοστό 42% και προθεσµίας 58%.

Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις διατηρείται σχεδόν σταθερός στο 93%, σε σχέση µε το ∆εκέµβριο 2012 και παραµένει ο καλύτερος της Ελληνικής αγοράς.

Το 3ο τρίµηνο του 2013 καταγράφεται µείωση της τάξεως του 2% στο χαρτοφυλάκιο των µη εξυπηρετούµενων δανείων. Η µείωση οφείλεται κυρίως στη µη ενσωµάτωση των αντίστοιχων δανείων της θυγατρικής εταιρείας χρηµατοδοτικών µισθώσεων, της οποίας το ποσοστό µεταβιβάσθηκε την 1η Αυγούστου στον Όµιλο της Τράπεζας Πειραιώς.

Το χαρτοφυλάκιο των δανείων σε καθυστέρηση εµφανίζει µικρή βελτίωση στον τοµέα των επιχειρηµατικών δανείων, ενώ τα δάνεια ιδιωτών παρουσιάζουν µικρή χειροτέρευση κατά 2% έναντι του 2ου τριµήνου 2013.

Ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ηµερών ως προς το σύνολο του δανειακού χαρτοφυλακίου παραµένει υψηλός και διαµορφώθηκε σε 66% στο τέλος του Σεπτεµβρίου 2013 από 62% το ∆εκέµβριο 2012.

Η κάλυψη των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ηµερών έφθασε στο 63% από 69% το ∆εκέµβριο 2012, λόγω της µερικής αναστροφής προβλέψεων το 2ο τρίµηνο του 2013. Το ποσοστό κάλυψης του 63% θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό και είναι το υψηλότερο της Ελληνικής αγοράς, σημειώνει η τράπεζα, ενώ ο δείκτης των συσσωρευµένων προβλέψεων ως προς το σύνολο των δανείων διαµορφώθηκε στο 41,3%, ποσοστό που επίσης είναι το υψηλότερο της Ελληνικής αγοράς. Το σηµαντικό ύψος προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις σηµατοδοτεί την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου δανείων της Γενικής Τράπεζας και την πλήρη θωράκισή της σε αντίξοες συνθήκες.

Δείτε αναλυτικά τα οικονομικά αποτελέσματα στη στήλη «Συνοδευτικό Υλικό»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v