Νικητές του επιχειρείν στη μάχη με την κρίση

Ο Γ. Χήτος και η Κ. Σαΐτη ήταν οι μεγάλοι νικητές των βραβείων "Κούρος". Η Nanobionic έλαβε το Βραβείο "Στ. Χατζηιωάννου". Πώς ξεχώρισαν μέσω κρίσης. Η στροφή στην εξωστρέφεια.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Νικητές του επιχειρείν στη μάχη με την κρίση

Ο Γιάννης Χήτος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας και η Κωνσταντίνα Σαΐτη, διευθύνουσα σύμβουλος της Kronos, είναι οι μεγάλοι νικητές των Επιχειρηματικών Βραβείων ΚΟΥΡΟΣ, που απονεμήθηκαν το βράδυ της Τρίτης από τη Λέσχη Επιχειρηματικότητας.

Στους μεγάλους νικητές και η εταιρεία Nanobionic των κ. Γιώργου και Ερμή Ψιψίκα, στην οποία απονεμήθηκε το Βραβείο Στέλιος Χατζηιωάννου, Επιχειρηματικό Ξεκίνημα της Χρονιάς 2013.

Οι βραβευθέντες

Ο Γιάννης Χήτος έλαβε το Βραβείο Ανάπτυξης και Καινοτομίας για την Ολυμπιακή Ζυθοποιία που είναι μια αμιγώς ελληνική και δυναμικά αναπτυσσόμενη επιχείρηση, η οποία ιδρύθηκε το 2010 και είναι κάτοχος των σημάτων της premium lager FIX Hellas και της premium lager FIX Dark. Η εταιρεία, η οποία έκανε τα πρώτα βήματά της το διάστημα όπου η χώρα έμπαινε στο μνημόνιο, κατάφερε, εν αντιθέσει με την ελληνική οικονομία, να ακολουθήσει αναπτυξιακή πορεία τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος.

Όπως είπε ο κ. Χήτος παραλαμβάνοντας το βραβείο, "όταν ξεκινήσαμε το εγχείρημα ήταν άνοιξη του 2010 ταυτόχρονα με την είσοδο της χώρας σε βαθιά ύφεση. Μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες το πιστέψαμε και το παλέψαμε. Όλοι εμείς επιμένουμε να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο. Είμαστε υποχρεωμένοι όσο δύσκολο είναι αυτό ορισμένες φορές».

Μέχρι στιγμής η εταιρεία τα έχει καταφέρει αρκετά καλά. Αρκεί μόνο να αναφέρουμε ότι πέρυσι οι πωλήσεις της ξεπέρασαν τα 45 εκατ. ευρώ από 25 εκατ. το 2011, ενώ εμφάνισε και κέρδη 165 χιλ. ευρώ από ζημίες 3,9 εκατ. το 2011. Την ίδια ώρα, το μερίδιό της στην εσωτερική αγορά της μπίρας υπερβαίνει το 12%, ενώ τα προϊόντα της εξάγονται σε 18 αγορές.

Με το βραβείο Επίδοσης στον Διεθνή Οικονομικό Στίβο βραβεύθηκε η κ. Κωνσταντίνα Σαΐτη, διευθύνουσα σύμβουλος της Kronos. Με πάνω από 40 χρόνια ιστορίας, η κονσερβοποιία έχει καταφέρει και αυτή εν μέσω της κρίσης να εμφανίσει σημαντική ανάπτυξη τόσο των πωλήσεων όσο και των εξαγωγών της, πραγματοποιώντας παράλληλα υψηλές επενδύσεις ύψους 12 εκατ. ευρώ χωρίς κρατική επιχορήγηση.

Αυτήν τη στιγμή το 95% των πωλήσεών της εξάγεται σε περισσότερες από 80 χώρες, ενώ οι πωλήσεις της από 32 εκατ. ευρώ που ήταν το 2010 και 42 εκατ. το 2011 ξεπέρασαν πέρυσι τα 52 εκατ. ευρώ.

«Last but not least», όπως είπε και ο εορτάζων χθες Sir Στέλιος Χατζηιωάννου, το Βραβείο Στέλιος Χατζηιωάννου, Επιχειρηματικό Ξεκίνημα της Χρονιάς 2013, το οποίο απονεμήθηκε, για έκτη συνεχή χρονιά, στο πλαίσιο της εκδήλωσης των Επιχειρηματικών Βραβείων ΚΟΥΡΟΣ.

Το βραβείο και την επιταγή των 50.000 ευρώ έλαβε η εταιρεία Nanobionic των Γιώργου κα Ερμή Ψιψίκα. Με έδρα την Αθήνα, η Nanobionic, η οποία ιδρύθηκε το 2011, δημιουργεί εξειδικευμένα προϊόντα.

Συγκεκριμένα, έχει αναπτύξει υφάσματα υψηλής τεχνολογίας τα οποία απορροφούν τη θερμική ενέργεια που εκπέμπει το ανθρώπινο σώμα και τη μετατρέπουν σε ενέργεια Άπω Υπέρυθρης Ακτινοβολίας (FIR).

Στην ουσία τα υφάσματά της ανακυκλώνουν την ενέργεια του σώματος συμβάλλοντας στην αύξηση της αντοχής, στη μείωση της κόπωσης και ακόλουθα στη συνολική ευεξία του οργανισμού. Η εταιρεία επελέγη από τον Στ. Χατζηιωάννου τόσο για την καινοτόμο τεχνολογία όσο και για την παρουσία της εκτός των ελληνικών συνόρων, με αντιπροσωπείες και online shops σε περισσότερες από 40 χώρες.

Όπως ανέφερε στο Euro2day.gr ο Ερμής Ψιψίκας, η αρχική επένδυση για τη δημιουργία της εταιρείας ήταν 10.000 ευρώ, στην πρώτη υπερδωδεκάμηνη χρήση εμφάνισε τζίρο 5,6 εκατ. ευρώ και κέρδος 647 χιλ. ευρώ, ενώ φέτος «τρέχει» με ρυθμό ανάπτυξης 15%. Σε ό,τι αφορά τα σχέδια και τους στόχους για το μέλλον, η εταιρεία στοχεύει στο να αποκτήσει παγκόσμιο χαρακτήρα.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

Στο πλαίσιο αυτό η κατάκτηση της... Αμερικής, της Αγγλίας και της Γερμανίας είναι η βάση για την επίτευξη του στόχου, ενώ εκτιμά ότι η είσοδό της σε αυτές τις μεγάλες αγορές θα φέρει άμεσα δεκαπλασιασμό του τζίρου τους.

Εκτός από τη Nanobionic, που ήταν και η νικήτρια του Βραβείου Στέλιος Χατζηιωάννου, Επιχειρηματικό Ξεκίνημα της Χρονιάς 2013, στους φιναλίστ ήταν οι εταιρείες Ancient Greek Sandals και Get Social Gr.

Η Ancient Greek Sandals πέρυσι είχε τζίρο 1,6 εκατ. ευρώ και κέρδος 273 χιλ. ευρώ με το 85% των πωλήσεών της να κατευθύνεται στις διεθνείς αγορές, ενώ η Get Social Gr εμφάνισε πέρυσι τζίρο 585 χιλ. ευρώ και κέρδη 30 χιλ. ευρώ.

Απονέμοντας το βραβείο ο Sir Στέλιος Χατζηιωάννου δήλωσε αισιόδοξος επισημαίνοντας παράλληλα: "Όταν υπάρχει τόλμη και πίστη υπάρχουν και λύσεις και στις περιπτώσεις ειδικά των φετινών επιχειρήσεων που βρέθηκαν στο τελικό στάδιο είναι εντυπωσιακή η διάθεση των νέων επιχειρηματιών να εξαγάγουν τα προϊόντα τους και να ενισχύσουν την εξωστρέφεια".

Την εκδήλωση της απονομής των Επιχειρηματικών Βραβείων ΚΟΥΡΟΣ 2013 άνοιξε με ομιλία του ο πρόεδρος της Λέσχης Επιχειρηματικότητας Κωνσταντίνος Ευριπίδης, ο οποίος δήλωσε σχετικά με τα βραβεία: «Ο παραγωγικός ιστός της επόμενης ημέρας χρειάζεται νέα μυαλά, με όρεξη, με γνώση, με όραμα για νέα πράγματα και καινοτομίες που μπορούν να πάνε την Ελλάδα μπροστά. Ακόμη μία χρονιά, η Λέσχη Επιχειρηματικότητας αναδεικνύει επιχειρηματίες της νέας γενιάς που δείχνουν έναν νέο δρόμο επιχειρηματικότητας και θέτουν τις βάσεις για ένα μέλλον πιο σίγουρο, υγιές και δημιουργικό. Τους συγχαίρουμε και τους ευχαριστούμε γιατί αποτελούν την απόδειξη πως, ακόμη και σε δύσκολους καιρούς, όλα είναι δυνατά».

Αναφερόμενος σε ένα νέο μοντέλο επιχειρηματικής ανάπτυξης, που μπορεί να κινητοποιήσει το επιχειρείν, τις επενδύσεις και να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία για την οικονομία και την απασχόληση, επισήμανε: «Είναι κρίσιμο να στοχεύσουμε τις επενδυτικές μας προσπάθειες σε κλάδους όπου η Ελλάδα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα, αλλά και με σημαντικό εξαγωγικό προσανατολισμό και σημαντική επίπτωση στο ΑΕΠ. Ο τουρισμός και οι υποδομές που αξιοποιούν τη γεωγραφική μας θέση ως διεθνή κόμβο αποτελούν βασικούς πυλώνες.

Όμως, δεν πρέπει να παραβλέψουμε μια νέα συνθήκη, που έχει αλλάξει ήδη τα δεδομένα της διεθνούς επιχειρηματικότητας. Αν κάποτε η γνώση διπλασιαζόταν ανά αιώνα, πλέον διπλασιάζεται κάθε χρόνο. Επομένως, αποτελεί στοίχημα για εμάς να μπορέσουμε κατ' αρχάς να αξιοποιήσουμε έστω και ένα ποσοστό αυτής της νέας γνώσης, αλλά και να καταφέρουμε να συμμετάσχουμε στη γέννηση νέας. Η επένδυση στη γνώση δεν μπορεί να λείπει από το νέο επιχειρηματικό μοντέλο της Ελλάδας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v