Απόφαση πρόκριμα θεωρεί η βιομηχανία την αποδοχή από το Πρωτοδικείο Λαμίας των ασφαλιστικών μέτρων που ζήτησε η μεταλλουργία ΛΑΡΚΟ κατά της ΔΕΗ.
Η εκδίκαση που έγινε την περασμένη Παρασκευή αφορούσε το εξώδικο που απέστειλε η ΔΕΗ και με το οποίο προειδοποιούσε για διακοπή της ηλεκτροδότησης της μεταλλουργίας αν δεν τακτοποιηθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι οποίες σύμφωνα με την τιμολόγηση της ΔΕΗ (δεν την αποδέχεται η ΛΑΡΚΟ) ανέρχονται σε περίπου 110 εκατομμύρια.
Παρόμοια εξώδικα απέστειλε η δημόσια επιχείρηση σε δεκάδες ακόμη βιομηχανίες που συνδέονται στην υψηλή και μέση τάση και τις οποίες συνεχίζει να τιμολογεί με φόρμουλες οι οποίες δεν γίνονται αποδεκτές, καθώς δεν έχουν προκύψει από διμερείς διαπραγματεύσεις, όπως προβλέπουν οι αποφάσεις της ΡΑΕ.
Στο θέμα έχει παρέμβει μέχρι και ο πρωθυπουργός της χώρας προκειμένου να καταστεί δυνατή η επιβίωση της βιομηχανίας και η διατήρηση χιλιάδων θέσεων εργασίας. Ωστόσο, και παρά τις υποσχέσεις περί αναδρομικής εφαρμογής τιμολογίων, προσαρμοσμένων στο καταναλωτικό προφίλ της κάθε βιομηχανίας, η ΔΕΗ συνεχίζει να τιμολογεί με υψηλές χρεώσεις κυρίως στο σκέλος της ισχύος.
Όπως αναφέρουν στο Euro2day.gr πηγές της βιομηχανίας, η ΔΕΗ συνεχίζει να επιβάλει στους βιομηχανικούς καταναλωτές χρεώσεις κόστους ρύπων, τη στιγμή που απόφαση της ΡΑΕ μετά από προσφυγή της κλωστοϋφαντουργίας Επίλεκτος, χαρακτηρίζει τη χρέωση αυτή ανταγωνιστική.
Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται εκ νέου να υπάρξει αντίδραση από την πλευρά της βιομηχανίας, η οποία σημειωτέον βλέπει τη ΔΕΗ να συνεχίζει να επιβάλει στους πελάτες της ως ξεχωριστή χρέωση το κόστος ρύπων, όταν με βάση την κρίση (υπόθεση Επίλεκτος) της Ρυθμιστικής Αρχής η χρέωση αυτή είναι ανταγωνιστική.
Ας σημειωθεί ότι μετά από συζητήσεις μεταξύ της κυβέρνησης και βιομηχανιών και διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΗ προκρίθηκε η εφαρμογή του μέτρου της «διακοψιμότητας» ως εκείνου που θα επιτρέψει τη μείωση των τα χρεώσεων. Ωστόσο, και ενώ επρόκειτο να κατατεθεί σχετική τροπολογία την περασμένη εβδομάδα, που θα κάλυπτε νομοθετικά την κάλυψη της οικονομικής διαφοράς, τελικά κάτι τέτοιο δεν έγινε.
Αντίθετα, η ΔΕΗ απέστειλε εξώδικα σε περίπου 300 βιομηχανίες για οφειλές ακόμη και λίγων χιλιάδων ευρώ.