Κυπριακές Αερογραμμές: Τα δυο σενάρια

Έως το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου θα λειτουργήσουν οι Κυπριακές Αερογραμμές. Ψάχνει για στρατηγικό επενδυτή. «Μαχαίρι» σε αεροσκάφη και θέσεις εργασίας. Επενδυτικό ενδιαφέρον από Κίνα και Λίβανο.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Κυπριακές Αερογραμμές: Τα δυο σενάρια
Ως το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου θα λειτουργήσουν οι Κυπριακές Αερογραμμές, ενώ στην συνέχεια η τύχη τους θα εξαρτηθεί από την εξεύρεση ή όχι στρατηγικού επενδυτή.

Το υπουργικό συμβούλιο της μεγαλονήσου αποφάσισε χθες ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να πραγματοποιεί τις πτήσεις της ως το τέλος του καλοκαιριού και παράλληλα κινούνται άμεσα οι διαδικασίες για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή, όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης.

Ο ίδιος ανέφερε ότι για την αντιμετώπιση των άμεσων ταμειακών προβλημάτων της εταιρείας πιθανόν θα κληθούν να συμβάλουν και ιδιωτικά κεφάλαια.

Πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι για να προχωρήσει το σχέδιο αυτό θα πρέπει τα άμεσα και αναγκαία μέτρα, που είναι απαραίτητα για την αναδιάρθρωση και εξυγίανση της εταιρείας, να γίνουν αποδεκτά από όλους τους εμπλεκόμενους.


«Μαχαίρι» σε αεροσκάφη και θέσεις εργασίας
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Σύμφωνα με πληροφορίες στην εταιρεία θα παραμείνουν λιγότεροι από τους μισούς εργαζομένους, ενώ θα συνεχίσει την λειτουργία της με 6 αεροσκάφη συν 1 εφεδρικό.

Σήμερα η εταιρεία διαθέτει 11 αεροσκάφη, ενώ απασχολεί 1.100 εργαζόμενους στην Κύπρο και στις πόλεις του εξωτερικού όπου διατηρεί παρουσία.

Οι περικοπές αυτές αναμένεται θα επηρεάσουν και το πτητικό πρόγραμμα της εταιρείας, η οποία έχει πολύ σημαντική δραστηριότητα και στα εσωτερικά δρομολόγια της Ελλάδας και το πλέον πιθανό είναι ότι θα οδηγηθεί σε περιορισμό της παρουσία της.


Επενδυτικό ενδιαφέρον από Κίνα και Λίβανο

Πληροφορίες από την Κύπρο κάνουν λόγο για επενδυτικό ενδιαφέρον για τις Κυπριακές Αερογραμμές προερχόμενο από την Κίνα, αλλά και τον Λίβανο. Μάλιστα ο λιβανέζος επενδυτής αναμένεται ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα βρεθεί στην Κύπρο για επαφές, επισπεύδοντας την άφιξή του που αναμένονταν στο τέλος του μήνα.
 
Σε κάθε περίπτωση η κυπριακή κυβέρνηση προτίθεται να ζητήσει από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές αποδείξεις για την οικονομική επιφάνεια και φερεγγυότητα τους.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Κύπρου, το διοικητικό συμβούλιο των Κυπριακών Αερογραμμών, που έχει ενημερωθεί ήδη από τους αρμόδιους υπουργούς, «θα ενημερώσει τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για αυτή τη βασική προϋπόθεση των άμεσων και αναγκαίων μέτρων εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης και ταυτόχρονα η διϋπουργική επιτροπή, η οποία παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς το θέμα, θα είναι έτοιμη να διαβουλευτεί και αυτή με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και το ΔΣ με στόχο να κλείσει αυτό το θέμα των βασικών προϋποθέσεων το συντομότερο δυνατό, σε εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΣ των Κυπριακών Αερογραμμών Σταύρος Σταύρου περιορίστηκε απλώς να δηλώσει ότι το ΔΣ της εταιρείας θα ενημερώσει τις συντεχνίες χωρίς όμως να θελήσει να κάνει οποιαδήποτε άλλη τοποθέτηση πριν έρθει σε επαφή με τους εργαζόμενους την εταιρεία.


Ανά πάσα στιγμή μπορεί να καταρρεύσει

Γεγονός είναι, πάντως, ότι τα περιθώρια ελιγμών από την πλευρά των εργαζομένων είναι εξαιρετικά περιορισμένα αφού η εταιρεία απειλείται ακόμη και με άμεσο λουκέτο.

Χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι η κατάσταση για την εταιρεία είναι ζοφερή και ανά πάσα στιγμή βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο της κατάρρευσης.

Περισσότερο παραστατικός ο κ. Στυλιανίδης παραλλήλισε την κατάσταση στις Κυπριακές Αερογραμμές με αυτή στην οποία βρίσκονται εν τω συνόλω της η οικονομία του νησιού, σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση κληρονόμησε μια πολύ δύσκολη και σαθρή κατάσταση η οποία και αυτή αφέθηκε στο χρόνο να κακοφορμίσει δίχως να έχει καμία ευθύνη. Δεν είναι δυνατόν αυτοί οι οποίοι άφησαν την εταιρεία περίπου σε παράλληλη γραμμή όπως και την οικονομία να φτάσει σε αυτά τα επίπεδα, να ζητούν και τα ρέστα», σημείωσε.

Το ερώτημα που δημιουργείται πλέον στον ελλαδικό χώρο είναι πως οι εξελίξεις που δρομολογούνται άμεσα για την κυπριακή αεροπορική εταιρεία θα επηρεάσουν τον αεροπορικό χάρτη στο εσωτερικό της Ελλάδας.

Τα μηνύματα, βεβαίως, από τις αλλαγές αυτές θα φτάσουν μέχρι τα κέντρα των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου οι αρχές ανταγωνισμού ερευνούν – και αναμένεται να γνωμοδοτήσουν σύντομα – για το θέμα της εξαγοράς της Olympic Air από την Aegean Airlines.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v