Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΒΙΟΧΑΛΚΟ: Τι δείχνουν τα στοιχεία του κολοσσού

Οι φήμες που κυκλοφορούν, τα οικονομικά δεδομένα και τα σχέδια των εταιρειών του ομίλου για το 2013 - Πώς η τρέχουσα κρίση προκαλεί «πονοκέφαλο» ακόμη και στις έντονα εξαγωγικές παραγωγικές επιχειρήσεις της χώρας.

ΒΙΟΧΑΛΚΟ: Τι δείχνουν τα στοιχεία του κολοσσού
Διάφορες φήμες ακούγονται τους τελευταίους μήνες γύρω από τη Βιοχάλκο, οι οποίες, αν και δεν επιβεβαιώνονται από πουθενά, αποτελούν μια σαφή ένδειξη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εγχώριες βιομηχανίες, ακόμη και αν αυτές είναι εξαγωγικές.

Ακούστηκε για παράδειγμα ότι ο όμιλος σχεδιάζει και αυτός μεταφορά της έδρας του εκτός Ελλάδας, ή ακόμη ότι διάφορα funds πολιορκούν τις τράπεζες προκειμένου να αγοράσουν αυτά τα δάνεια της Βιοχάλκο, υπονοώντας πως θα μπορούσαμε μελλοντικά να φοβόμαστε ακόμη και τον... αφελληνισμό του ομίλου.

Και μπορεί όλα τα παραπάνω να μην επιβεβαιώνονται από πουθενά, ωστόσο το μόνο βέβαιο είναι πως η διοίκηση της εισηγμένης έχει πολλούς λόγους να είναι δυσαρεστημένη από τις εξελίξεις: οικονομική πολιτική που έχει οδηγήσει σε ισοπέδωση της εγχώριας ζήτησης, εκτίναξη του ενεργειακού κόστους τα τελευταία χρόνια, πιστωτική ασφυξία στην αγορά με επιτόκια χορηγήσεων πολύ ανώτερα από αυτά των ανταγωνιστών της στο εξωτερικό.

Τα παραπάνω προκύπτουν και από όσα αναφέρει η διοίκηση του ομίλου στην έκθεση των αποτελεσμάτων του 2012: «Οι δυσμενείς συνθήκες χαρακτήρισαν έντονα και συρρίκνωσαν την ελληνική οικονομία, καθώς επίσης παρατηρήθηκε και επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ευρώπη κατά το 2012. Η πρόβλεψη για σταθεροποίηση της οικονομίας το δεύτερο εξάμηνο του 2013, εφόσον επαληθευθεί, αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο στα αποτελέσματα
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin, σε συνδυασμό όμως με τη βελτίωση βασικών παραγόντων, όπως η δυνατότητα χρηματοδότησης, το χρηματοδοτικό και το ενεργειακό κόστος».

Και όλα αυτά όταν ο γνωστός βιομηχανικός κολοσσός, μέσω του οποίου υλοποιείται γύρω στο 12% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών, εμφάνισε πέρυσι ζημίες 50,1 εκατ. ευρώ (έναντι ζημιών 42,6 εκατ. το 2011) και καθαρό δανεισμό λίγο πάνω από το 1,2 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά μάλιστα τις θέσεις εργασίας, αυτές περιορίστηκαν το 2012 από τα 8.052 στα 7.754 άτομα.

Κανείς βέβαια δεν μπορεί να ισχυριστεί πως οι οικονομικές επιδόσεις του ομίλου έχουν φτάσει στο κόκκινο. Ακόμη και στο δύσκολο 2012, η Βιοχάλκο σημείωσε θετικό EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) 159,4 εκατ. ευρώ και μάλιστα θετικό ήταν το πρόσημο του EBITDA και για τις τρεις βασικές θυγατρικές της (ΕΛΒΑΛ, Χαλκόρ, ΣΙΔΕΝΟΡ).

Επιπλέον, η Βιοχάλκο εμφάνισε κέρδη προ αποσβέσεων και θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές ύψους 43 εκατ. ευρώ, παρά τις επενδύσεις ύψους 62 εκατ. ευρώ που πραγματοποίησε. Ο καθαρός δανεισμός περιορίστηκε το 2012 και ο δείκτης κυκλοφοριακής ρευστότητας παρέμεινε πάνω από τη μονάδα.

Βέβαια, υπήρξαν και θυγατρικές της (π.χ. Σιδενόρ και ΧΑΛΚΟΡ) όπου ο δείκτης κυκλοφοριακής ρευστότητας υπολειπόταν της μονάδας στις 31/12/2012, ωστόσο γίνονται συζητήσεις με τις τράπεζες για τη μετατροπή ενός σημαντικού μέρους του βραχυπρόθεσμου δανεισμού σε μακροπρόθεσμο.

Τέλος, αντίλογο στον καθαρό τραπεζικό δανεισμό του 1,2 δισ. ευρώ, θα μπορούσε να αποτελέσει και η ακίνητη περιουσία της Βιοχάλκο που δεν χρησιμοποιείται σε λειτουργικούς σκοπούς και αποτιμάται σε μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Όταν η οικονομία σταθεροποιηθεί, τότε η περιουσία αυτή θα μπορέσει να αξιοποιηθεί αποδοτικότερα ή να ρευστοποιηθεί μειώνοντας ισόποσα τον δανεισμό.

Παρ' όλα αυτά, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα σε βάθος χρόνου, ιδίως αν η εγχώρια οικονομία δεν καταφέρει να ανακάμψει μέσα στην επόμενη διετία και σε περίπτωση όπου η ελληνική κυβέρνηση συνεχίσει να επιβαρύνει με επαχθή φορολόγηση τον παραγωγικό τομέα της χώρας. Ήδη για φέτος το ενεργειακό κόστος αναμένεται αυξημένο, η εγχώρια ζήτηση πεσμένη και το διεθνές οικονομικό περιβάλλον παραμένει ασταθές.


Τα φετινά σχέδια

Η ΕΛΒΑΛ το 2013 ολοκληρώνει την επένδυση για αύξηση παραγωγής πλακών αλουμινίου μεγάλου μήκους και για την εγκατάσταση νέας μονάδας συνεχούς χύτευσης, που θα οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας και σε μείωση του κόστους παραγωγής. Η συγκεκριμένη μείωση αναμένεται να αντισταθμίσει το αυξημένο για φέτος κόστος ενέργειας.

Στον χώρο της διέλασης του αλουμινίου (η θυγατρική της ΕΛΒΑΛ, ΕΤΕΜ), στόχος είναι η αύξηση των εξαγωγών σε μια προσπάθεια υποκατάστασης εργασιών στο εσωτερικό της χώρας λόγω των προβλημάτων της εγχώριας κατασκευαστικής δραστηριότητας.

Η διοίκηση της Σιδενόρ αναμένει για φέτος μία ακόμη δύσκολη χρονιά, χωρίς να αναμένεται ανάκαμψη στον τομέα της εγχώριας οικοδομικής δραστηριότητας. Στους φετινούς στόχους του εισηγμένου ομίλου εντάσσονται η προσαρμογή της παραγωγής στα επίπεδα της ζήτησης, η ενίσχυση των εξαγωγών (Δυτική Ευρώπη, Βαλκάνια, Ανατολική Μεσόγειος), η μείωση του κόστους παραγωγής και η αποτελεσματική διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Χαλκόρ, για το 2013 προβλέπεται ένα ιδιαίτερα ασταθές επιχειρηματικό περιβάλλον. Οι προσδοκίες ποικίλλουν ανά γεωγραφική περιοχή και η ζήτηση:

Α) Στην Κεντρική και στη Βόρεια Ευρώπη αναμένεται σταθερή (εκτός της Γερμανίας και των σκανδιναβικών χωρών όπου προβλέπεται άνοδος).
Β) Στη Νότια Ευρώπη αναμένεται φθίνουσα.
Γ) Στις ΗΠΑ προβλέπεται ανοδική.

Η κατασκευαστική δραστηριότητα αναμένεται ότι θα συνεχίσει και φέτος να κινείται σε αρνητικά επίπεδα, ενώ αντίθετα η ζήτηση για βιομηχανικά προϊόντα δείχνει σημάδια σταθεροποίησης και θα αποτελέσει για φέτος τον πυλώνα ανάπτυξης του ομίλου.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τον κλάδο των καλωδίων (θυγατρική Ελληνικά Καλώδια), υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία από την πλευρά της διοίκησης, στηριζόμενη στα υφιστάμενα συμβόλαια για καλώδια υψηλής-υπερυψηλής τάσης και υποβρύχια καλώδια μέσης τάση, καθώς και στις προοπτικές που ανοίγονται για εξαγωγές σε χώρες εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω της επανέναρξης δραστηριότητας στον κλάδο ενέργειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v