Συνεχίζεται η κατάληψη στη Δωδώνη

Συνεχίζεται η κατάληψη στο εργοστάσιο της Δωδώνης στα Ιωάννινα η οποία ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής λίγη ώρα αφότου ανακοινώθηκε ότι η γαλακτοβιομηχανία περνά στο κοινοπρακτικό σχήμα S.I.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Συνεχίζεται η κατάληψη στη Δωδώνη
Συνεχίζεται η κατάληψη στο εργοστάσιο της Δωδώνης στα Ιωάννινα, η οποία ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής, όπως είχε γράψει το Euro2day, λίγη ώρα αφότου ανακοινώθηκε ότι η γαλακτοβιομηχανία περνά στο κοινοπρακτικό σχήμα S.I. 

Η κατάληψη αναμένεται να συνεχιστεί επ’ αόριστον, όπως δηλώνουν οι Συνεταιριστές, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιωαννίνων Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης, αν δεν ακυρωθεί ο διαγωνισμός πώλησης της γαλακτοβιομηχανίας.

Η εξέλιξη αυτή έχει σημάνει συναγερμό στα Ιωάννινα, και όχι μόνο, κι αρκετά στελέχη της γαλακτοβιομηχανίας εκφράζουν προβληματισμό για την επόμενη ημέρα αλλά και φόβους για το ενδεχόμενο να επαναληφθεί το έργο που παίχτηκε στη ΣΕΚΑΠ, όπου η αντίδραση του δεύτερου βασικού μετόχου έφερε την αποχώρηση του επενδυτή και προκάλεσε ασφυξία στην εταιρεία.

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιωαννίνων, πάντως, μιλώντας στο Euro2day διευκρίνισε ότι παρά την κατάληψη το εργοστάσιο λειτουργεί κανονικά προκειμένου να μην επηρεαστεί η ομαλή τροφοδοσία της αγοράς.

Όπως μας είπε ο ίδιος, χθες Κυριακή πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στα Ιωάννινα στην οποία παραγωγοί, συνεταιριστές και φορείς του τόπου, μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι των επιμελητηρίων, του δήμου αλλά και βουλευτές, εξέφρασαν την αντίδρασή τους στην πώληση της γαλακτοβιομηχανίας.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Η συγκέντρωση της Κυριακής απ’ ό,τι φαίνεται ήταν η προθέρμανση του πανηπειρωτικού συλλαλητηρίου που θα γίνει αύριο Τρίτη στα Ιωάννινα με τη συμμετοχή, όπως προσδοκούν οι διοργανωτές, σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας και των φορέων και υπηρεσιών της περιοχής. Στόχος είναι να μη λειτουργήσει καμία δημόσια και δημοτική υπηρεσία αλλά και κανένα κατάστημα ώστε να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα στην Αθήνα.

Εκτός από τα συλλαλητήρια, συνεταιριστές και παραγωγοί θα αποστείλουν στα τρία κόμματα της κυβέρνησης ψήφισμα με το οποίο θα ζητούν την ακύρωση του διαγωνισμού -στον οποίο ας σημειωθεί ότι συμμετείχαν- και την εφαρμογή του καταστατικού της εταιρείας, κάτι που έχουν ζητήσει επανειλημμένως στο πρόσφατο παρελθόν.

Όπως υποστηρίζουν οι συνεταιριστές, βάσει του άρθρου 8 παρ. 1 του καταστατικού της γαλακτοβιομηχανίας, ισχύει ο περιορισμός μεταβίβασης των μετοχών που κατέχει η ΑΤΕ σε άλλα πρόσωπα πλην των μετόχων της εταιρείας. Για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, είχαν απευθύνει επιστολή στον ειδικό εκκαθαριστή, με την οποία ζητούσαν να μη ληφθεί καμία απόφαση για τη μεταβίβαση των μετοχών πριν από τη σύγκληση της γενικής συνέλευσης στις 29 Οκτωβρίου, την οποία έχουν ζητήσει.

Την ώρα που το εργοστάσιο της Δωδώνης τελεί υπό κατάληψη και στα Ιωάννινα έχει ανέβει επικίνδυνα το θερμόμετρο, ερωτήματα προκαλεί σε παράγοντες της αγοράς το εάν η εταιρεία θα καταφέρει να λειτουργεί στον αυτόματο πιλότο.

Οι ίδιοι αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και την αντίδραση του νέου βασικού μετόχου της γαλακτοβιομηχανίας, του κοινοπρακτικού σχήματος S.I. που έναντι 21 εκατ. ευρώ αποκτά την εταιρεία.

Σημειώνεται ότι στο κοινοπρακτικό σχήμα με ποσοστό 90% συμμετέχει η Strategic Initiatives UK LLP, επενδυτική εταιρεία του εξωτερικού, και με 10% ΣΙΜΟΣ Food Group.

Η τελευταία είναι κόκκινο πανί για τους συνεταιριστές (και όχι μόνο) οι οποίοι σχολιάζουν δηκτικά το γεγονός ότι ο διακινητής των προϊόντων της γαλακτοβιομηχανίας και εκ των οφειλετών της, όπως τη χαρακτηρίζουν, γίνεται βασικός μέτοχος.

Σύμφωνα με παράγοντες από τα Ιωάννινα, η ΣΙΜΟΣ Foods φέρεται να έχει πίστωση 12 εκατ. ευρώ και ανοιχτά υπόλοιπα πάνω από 6 εκατ. ευρώ. Από την αξιολόγηση των προσφορών, πάντως, προκύπτει ότι η παροχή πιστώσεων στη Σίμος από την εταιρεία είναι της τάξεως των 11 εκατ. ευρώ, υπάρχουν εξασφαλίσεις για 7 εκατ. ευρώ, ενώ επισημαίνεται ότι η Σίμος συνεργάζεται με τη Δωδώνη περίπου μία 25ετία χωρίς προβλήματα.

Ποια είναι η Δωδώνη

Η Αγροτική Βιομηχανία Γάλακτος Ηπείρου ΔΩΔΩΝΗ ιδρύθηκε στις 17 Απριλίου 1963 από την ΑΤΕ και τις 6 Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της Ηπείρου. Αποκλειστική δραστηριότητά της είναι η αγορά και η επεξεργασία γάλακτος για την παραγωγή και την εμπορία γαλακτοκομικών προϊόντων. Πέρυσι η εταιρεία επεξεργάστηκε περίπου 70.000 τόνους γάλα.

Η πρώτη ύλη γίνεται κατά 60% παραγωγή φέτας, η οποία διατίθεται σε πολλές συσκευασίες, κατά 25% παραγωγή νωπών προϊόντων (εμφιαλωμένο φρέσκο γάλα, γιαούρτι, ανθότυρο, μυζήθρα, κρέμα και βούτυρο) και κατά 15% παραγωγή σκληρών τυριών (κεφαλογραβιέρα, γραβιέρα πρόβεια και αγελάδος, κεφαλοτύρι και γίδινο).

Η ΔΩΔΩΝΗ προμηθεύεται γάλα από 7.000 παραγωγούς - κτηνοτρόφους, συναλλάσσεται με 350 προμηθευτές και 1.200 πελάτες κι απασχολεί 150 μόνιμους εργαζομένους, 250 εποχικούς και 130 παραλήπτες γάλακτος, παίζοντας έτσι έναν καθοριστικό ρόλο στην οικονομική δραστηριότητα της περιφέρειας Ηπείρου.

Η εταιρεία συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες ελληνικές γαλακτοκομικές μονάδες από άποψη οικονομικών μεγεθών και είναι η κορυφαία εξαγωγική εταιρεία στον τομέα των τυροκομικών προϊόντων. Την περασμένη χρονιά οι πωλήσεις της ανήλθαν σε 96,684 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη προ φόρων σε 3,594 εκατ. ευρώ, ενώ εξήχθη το 22% της ετήσιας παραγωγής φέτας και σκληρών τυριών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v
Απόρρητο