Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκοινωνίες: Αναζητούν έσοδα από κάθε πηγή

Έσοδα από κάθε πιθανή πηγή αναζητούν οι συγκοινωνίες της Αθήνας σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τα ελλείμματά τους. Ξεκινά η ενοικίαση χώρων σε σταθμούς του μετρό όπως και άλλες κινήσεις.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Συγκοινωνίες: Αναζητούν έσοδα από κάθε πηγή
Έσοδα από κάθε πιθανή πηγή αναζητούν οι συγκοινωνίες της Αθήνας σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τα ελλείμματά τους.

Ενοικιάσεις καταστημάτων, διαφημίσεις, εκμετάλλευση χώρων για εκδηλώσεις περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό που προβλέπει την αναζήτηση εναλλακτικών πηγών εσόδων, προκειμένου τα εισιτήρια να σταματήσουν να είναι η μόνη πρόσοδος των συγκοινωνιακών φορέων που συνεχίζουν, παρά τις μεγάλες περικοπές, να είναι ελλειμματικοί.

Στο πρώτο πεντάμηνο του έτους τα έσοδα της ΣΤΑΣΥ, της εταιρείας στην οποία έχουν ενοποιηθεί το μετρό, ο ΗΣΑΠ και το τραμ, είχε έσοδα 2,6 εκατ. ευρώ από εμπορικές δραστηριότητες. Κατά κύριο λόγο, τα έσοδα προήλθαν από διαφημίσεις, είστε στους σταθμούς, είτε στους συρμούς κυρίως του μετρό. Μάλιστα, η ΣΤΑΣΥ προχώρησε σε μείωση των τιμολογίων της για την ενοικίαση των πλαισίων για διαφημιστική προβολή που υπάρχουν στους σταθμούς.

Εκμίσθωση χώρων

Σύντομα, όμως, τα έσοδα από την υπόλοιπη δραστηριότητα, πλην της αμιγώς συγκοινωνιακής, αναμένεται να αυξηθούν.

Ήδη πριν από λίγες ημέρες η ΣΤΑΣΥ προχώρησε στην εκμίσθωση χώρων σε σταθμούς του ΗΣΑΠ για τη δημιουργία κυλικείων - καταστημάτων. Πρόκειται για τους σταθμούς Καλλιθέα, Μοσχάτο, Νέα Ιωνία, Ταύρος. Οι τιμές των ενοικίων κυμαίνονται ανάλογα με τα τετραγωνικά, τον σταθμό αλλά και τη χρήση, ενώ το χρονικό διάστημα ενοικίασης είναι τέσσερα έτη.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Καταστήματα πρόκειται να ανοίξουν και στους σταθμούς του μετρό, όπως προβλέπει άλλωστε και σχετική μελέτη. Με το άνοιγμα των καταστημάτων στόχος είναι οι σταθμοί του μετρό, του πλέον πολυσύχναστου μέσου μαζικής μεταφοράς της Αθήνας να πάψουν να είναι απλώς σημεία διέλευσης των επιβατών, αλλά να μετατραπούν σε σημεία ψυχαγωγίας και συγκέντρωσης κοινού, συνεισφέροντας στα έσοδα.

Όταν το μετρό της Αθήνας ξεκίνησε τη λειτουργία του είχε αποκλειστεί η δημιουργία καταστημάτων, ωστόσο καθώς τα οικονομικά δεδομένα έχουν αλλάξει δραματικά η ανάγκη εσόδων έχει γίνει επιτακτική, με αποτέλεσμα να αλλάξει κι ο τρόπος αντιμετώπισης των χώρων του.

Τιμοκατάλογος

Να σημειώσουμε ότι πρόσφατα η εταιρεία Σταθερές Συγκοινωνίες προχώρησε στην καθιέρωση τιμοκαταλόγου για την κινηματογράφηση, βιντεοσκόπηση και φωτογράφηση σε όλους τους χώρους και τα οχήματα του μετρό και των ΗΣΑΠ.

Ο τιμοκατάλογος που έχει εγκριθεί έχει ως εξής:

-Διαφημίσεις σε σταθμούς ή και με χρήση συρμού εν κινήσει εντός του δικτύου 600 ευρώ ανά ώρα.
- Διαφημίσεις σε σταθερούς συρμούς εντός των αμαξοστασίων ή γενικότερα σε χώρους στάθμευσης 400 ευρώ ανά ώρα.
- Κινηματογραφικές ταινίες, τηλεταινίες, 300 ευρώ ανά ώρα.
- Κινηματογραφικές ταινίες μικρού μήκους ή πρωτοεμφανιζόμενων σκηνοθετών με τη συμμετοχή Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ) ή ενταγμένες σε ευρωπαϊκά προγράμματα 200 ευρώ ανά ώρα.
- Βίντεο για ανάρτηση στο διαδίκτυο 300 ευρώ ανά ώρα.
- Μουσικό Video clip 200 ευρώ ανά ώρα.
- Φωτογραφήσεις, κινηματογραφήσεις, βιντεοσκοπήσεις για πτυχιακές ή άλλες εργασίες φοιτητών - σπουδαστών, χωρίς εξοπλισμό φωτισμού ή μόνο φορητό, 30 ευρώ ανά ώρα.
- Φωτογραφήσεις, κινηματογραφήσεις, βιντεοσκοπήσεις για πτυχιακές ή άλλες εργασίες φοιτητών - σπουδαστών με εξοπλισμό φωτισμού, 40 ευρώ ανά ώρα.
- Καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος φωτογραφήσεις, video art χωρίς εξοπλισμό φωτισμού, 50 ευρώ ανά ώρα με ελάχιστη καταβολή το αντίτιμο τριών ωρών (150 ευρώ).
- Καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος φωτογραφήσεις video art με εξοπλισμό φωτισμού, 80 ευρώ ανά ώρα, με κατ' ελάχιστον καταβολή του αντιτίμου πέντε ωρών (400 ευρώ).
- Τηλεοπτικά ρεπορτάζ ειδησεογραφικού ή τουριστικού ενδιαφέροντος δωρεάν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v