Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μυτιληναίος: Ζητά παρέμβαση εισαγγελέα

Την παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα ζήτησε χθες ο Ευάγγελος Μυτιληναίoς για τη μη αδειοδότηση της μονάδας συμπαραγωγής του Αλουμινίου, 4 χρόνια μετά την πρώτη λειτουργία της.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Μυτιληναίος: Ζητά παρέμβαση εισαγγελέα
Την παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα ζήτησε χθες ο Ευάγγελος Μυτιληναίoς, για τη μη αδειοδότηση της μονάδας συμπαραγωγής του Αλουμινίου, τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη λειτουργία της.

Μιλώντας στους θεσμικούς επενδυτές, ο επικεφαλής του ελληνικού ομίλου άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι είναι ύποπτη η πρωτοφανής καθυστέρηση στην αδειοδότηση της μονάδας, 4 χρόνια μετά την έναρξη δοκιμαστικής λειτουργίας και 2 χρόνια μετά την ομόφωνη επί τούτου εισήγηση της ΡΑΕ, και ενδεχομένως να οφείλεται σε παρεμβάσεις-εκβιασμούς που δέχτηκαν αρμόδια διοικητικά και πολιτικά στελέχη του ΥΠΕΚΑ και του πρώην ΔΕΣΜΗΕ - νυν ΑΔΜΗΕ-ΛΑΓΗΕ.

Ο κ. Μυτιληναίος συνέδεσε άμεσα τη νόμιμη λειτουργία της μονάδας συμπαραγωγής και την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων στα θέματα τροφοδοσίας της μεταλλουργίας αλουμινίου με τη βιωσιμότητα και τη συνέχιση της δραστηριότητας στην παραγωγή αλουμινίου.
 
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, αυτήν τη στιγμή η ελληνική βιομηχανία μεταποίησης αλουμινίου, ένας ιδιαίτερα εξωστρεφής κλάδος, απασχολεί πάνω από 30.000 άτομα και στηρίζεται στην εγχώρια παραγωγή αλουμινίου, καθώς οι εισαγωγές του μετάλλου έχουν γίνει απαγορευτικές λόγω των εγγυήσεων που ζητούν οι προμηθευτές.

Ωστόσο, η παραγωγή του μετάλλου στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, είναι άμεσα συνδεδεμένη με το κόστος ενέργειας, που αποτελεί πάνω από το 35% του συνολικού.

Το Αλουμίνιο επισήμανε ο κ. Μυτιληναίος στους θεσμικούς, έχει ξεκινήσει από το 2011 το πρόγραμμα «Μέλλον», με στόχο τη μείωση του συνολικού κόστους λειτουργίας του εργοστασίου από τα 620 στα 490 εκατ. ευρώ το χρόνο, ώστε το κόστος ανά τόνο μετάλλου να βρίσκεται στα όρια των 1.850 δολαρίων και να καθίσταται ανταγωνιστική η μονάδα διεθνώς.

Η συνεισφορά της μείωσης του κόστους ενέργειας στην προσπάθεια αυτή είναι μεγάλη και εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος αυτός η βιωσιμότητα του εργοστασίου τίθεται εν αμφιβόλω, τόνισε ο κ. Μυτιληναίoς.

Σημειώνεται ότι η μονάδα συμπαραγωγής κατασκευάστηκε το 2008 για να προσφέρει κατ' αρχάς ατμό στο εργοστάσιο παραγωγής αλουμίνας και δευτερευόντως ηλεκτρικό. Το θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των μονάδων συμπαραγωγής οριστικοποιήθηκε με καθυστέρηση 3 χρόνων, τον Αύγουστο του 2011, με τον νόμο 4001, που ενσωμάτωσε τις ενεργειακές οδηγίες της Ε.Ε.

Ωστόσο, από τότε δεν έχει ολοκληρωθεί η δευτερογενής νομοθεσία για τη λειτουργία των μονάδων αυτής της κατηγορίας, με αποτέλεσμα από τότε μέχρι τώρα να παραμένει σε καθεστώς δοκιμαστικής λειτουργίας και να μην απολαμβάνει τα οφέλη που προβλέπουν οι οδηγίες, λόγω της μεγάλης εξοικονόμησης καυσίμου που προσφέρουν.

Σε ό,τι αφορά την πορεία του ομίλου την τρέχουσα χρονιά, ο κ. Μυτιληναίος εκτιμά ότι, παρά τις δυσκολίες και τα εντεινόμενα προβλήματα που προκαλεί στην επιχείρηση το greek risk, τα μεγέθη θα κινηθούν στα επίπεδα του 2011.

"Θα ήταν ουσιωδώς καλύτερα τα πράγματα αν το περιβάλλον ήταν διαφορετικό. Ωστόσο, το σημερινό περιβάλλον μας αγγίζει σοβαρά όσον αφορά τις επιδόσεις και τα αποτελέσματα".

Έφερε δε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την αδυναμία αξιοποίησης των χαμηλών τιμών που προσφέρονται στο υγροποιημένο φυσικό αέριο και οι οποίες φτάνουν στο 25-30% έναντι των τιμών που δίνει η ΔΕΠΑ.

Όπως είπε, το γεγονός ωστόσο ότι ο ΛΑΓΗΕ που πληρώνει τους ηλεκτροπαραγωγούς έχει κηρύξει στάση πληρωμών μας υποχρεώνει να χρησιμοποιούμε μόνο το ακριβό αέριο της ΔΕΠΑ, γιατί θα το πληρώσουμε όταν πληρωθούμε από τον ΛΑΓΗΕ. Εάν φέρναμε υγροποιημένο, ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος, τότε θα έπρεπε να προκαταβάλουμε ποσά της τάξης των 100 εκατομμυρίων, με άγνωστο τον χρόνο πληρωμής από τον ΛΑΓΗΕ για το παραγόμενο ηλεκτρικό.

Σε ερωτήσεις αναλυτών για το πώς έφτασε η κατάσταση στο σημείο αυτό, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι χαριστική βολή στο σύστημα ήταν η επιβολή του χαρατσιού στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Η αδυναμία ή η άρνηση μέρους των καταναλωτών να πληρώσουν το σύνολο του λογαριασμού στέρησε από το σύστημα ρευστότητα.

Έτσι το πρόβλημα μεταφέρθηκε από τη ΔΕΗ σε όλους τους συμμετέχοντες στην αγορά, καθώς η ΔΕΗ κατέβαλλε μειωμένα ποσά στον ΛΑΓΗΕ.

Αναφορικά με τη Μέτκα ο κ. Μυτιληναίος είπε ότι η εταιρεία συνεχίζει την έντονη δραστηριότητά της εκτός Ελλάδος. Δεν έχει απώλειες, ανοίγει αγορές, αναλαμβάνει έργα και μπορεί να υπάρξουν ενδιαφέροντα νέα από τη βόρεια Αφρική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v