Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πράσινο φως για θαλάσσιο αιολικό πάρκο στη Λήμνο

Στην αδειοδότηση του πρώτου υπεράκτιου αιολικού πάρκου ισχύος 498,15 μεγαβάτ, προχώρησε νωρίτερα σήμερα η ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Πράσινο φως για θαλάσσιο αιολικό πάρκο στη Λήμνο
Στην αδειοδότηση του πρώτου υπεράκτιου αιολικού πάρκου ισχύος 498,15 μεγαβάτ, προχώρησε νωρίτερα σήμερα η ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Το αιολικό χωροθετείται στη θέση «Πλάκα», της θαλάσσιας περιοχής ΒΑ της Λήμνου. Το πάρκο προβλέπεται να συνδεθεί στο Ηπειρωτικό Σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας (Αν. Μακεδονίας-Θράκης) μέσω υποθαλάσσιας διασύνδεσης συνεχούς ρεύματος.

Φορέας του έργου είναι η εταιρεία CITY ELECTRIC που ελέγχεται από τον όμιλο RF ENERGY (Βίκτωρας Ρέστης, Όμιλος Φειδάκη), ενώ η συνολική επένδυση σύμφωνα με τη ΡΑΕ (αιολικό και υποβρύχια διασύνδεση) αγγίζει τα 1,5 δισ. ευρώ.

Ο αιολικός σταθμός θα αποτελείται από 81 ανεμογεννήτριες, ισχύος 6,15 MW η κάθε μία, ύψους περίπου 90 μέτρων και διαμέτρου πτερωτής 126 μέτρων. Η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών θα πραγματοποιηθεί σε θαλάσσια έκταση και σε αποστάσεις περίπου 2 έως 11 km από τις ακτές της Λήμνου, και σε βάθη πυθμένα από 16 έως 50 περίπου μέτρα.

Για τη θεμελίωση των ανεμογεννητριών θα χρησιμοποιηθεί είτε η τεχνολογία του μονοπασάλου κατάλληλης διαμέτρου, είτε η «βαρυτική» τεχνολογία (gravity based). Και οι δύο αυτές τεχνολογίες έχουν χρησιμοποιηθεί με επιτυχία σε αντίστοιχα έργα διεθνώς, και για παρόμοια θαλάσσια βάθη.

Η σύνδεση του σταθμού θα πραγματοποιηθεί στο δίκτυο υπερ-υψηλής τάσης 400 kV της περιοχής Αν. Μακεδονίας-Θράκης, με βάση τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα θέσει ο αρμόδιος Διαχειριστής του Συστήματος.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Για τη σύνδεση αυτή, θα υιοθετηθεί η τεχνολογία συνεχούς ρεύματος, με εγκατάσταση αφενός των αναγκαίων υποσταθμών και μετατροπέων εναλλασσομένου-συνεχούς ρεύματος σε δύο κομβικά σημεία, δηλ. στην πλευρά του θαλάσσιου αιολικού πάρκου και στο σημείο σύνδεσης στο ηπειρωτικό Σύστημα, αφετέρου των αναγκαίων καλωδίων υψηλής τάσης DC από το πάρκο μέχρι το σημείο σύνδεσης στο ηπειρωτικό Σύστημα, μήκους περίπου 150 km.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, με την υλοποίηση του αιολικού αυτού πάρκου και τη διασύνδεσή του στο ηπειρωτικό Σύστημα, γίνεται εφικτή και η διασύνδεση του ηλεκτρικού δικτύου της νήσου Λήμνου, και ενδεχομένως και άλλων γειτονικών νησιών, στο ηπειρωτικό Σύστημα, γεγονός που συμβάλλει σημαντικά στην εθνική ενεργειακή στρατηγική της χώρας μας για το νησιωτικό χώρο.

Η αξιοποίηση του θαλάσσιου αιολικού δυναμικού αποτελεί πλέον βασικό άξονα της ενεργειακής πολιτικής των κρατών που διαθέτουν τον πόρο αυτό, τόσο λόγω του κατά κανόνα υψηλότερου και ομαλότερου αιολικού δυναμικού των θαλασσών, έναντι αυτού της ξηράς, όσο και λόγω των μειωμένων επιπτώσεων στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον.

Ενδεικτικό αυτής της τάσης είναι ότι η εγκατεστημένη ισχύς των εν λειτουργία θαλάσσιων αιολικών πάρκων στην Ευρώπη έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, από 2.056 MW το 2009 σε 3.813 MW το 2011 (αύξηση 85%), ενώ αυξάνεται και ο αριθμός των έργων που ήδη κατασκευάζονται ή σχεδιάζονται.

Συγκεκριμένα, στα τέλη του 2011, βρίσκονταν υπό κατασκευή 2.375 MW, ενώ είχε ολοκληρωθεί ο αρχικός σχεδιασμός επιπλέον 2.910 MW, ανεβάζοντας τη συνολική ισχύ από θαλάσσια αιολικά πάρκα στην Ευρώπη στα 9.000 MW (Πηγή: EWEA - The European offshore wind industry: Key 2011 trends and statistics).

Επιπλέον, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο εξετάζεται η άρση των εμποδίων και γενικότερα η διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών για τον υπερδιπλασιασμό της ως άνω ισχύος μέχρι το 2020.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v