Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σύλληψη επιχειρηματία για μη απόδοση ΦΠΑ

Στη σύλληψη επιχειρηματία του κλάδου ένδυσης με κατηγορία την μη απόδοση ΦΠΑ προχώρησε κλιμάκιο του ΣΔΟΕ στη Θεσσαλονίκη, προσθέτοντας ένα ακόμη επεισόδιο στο σήριαλ κατάρρευσης των εμπορικών επιχειρήσεων.

Σύλληψη επιχειρηματία για μη απόδοση ΦΠΑ
Στη σύλληψη επιχειρηματία του κλάδου ένδυσης με κατηγορία την μη απόδοση ΦΠΑ προχώρησε κλιμάκιο του ΣΔΟΕ στη Θεσσαλονίκη, προσθέτοντας ένα ακόμη επεισόδιο στο σήριαλ κατάρρευσης των εμπορικών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες πρόκειται για την κ.Φ.Κάτσου ιδιοκτήτρια της εταιρίας ΦΑΝΝΥ ΑΕ πιο γνωστή ως FENA, η οποία τον περασμένο Απρίλιο είχε προσφύγει στο άρθρο 99 με στόχο την προστασία από τους πιστωτές της.

Σύμφωνα με παράγοντες της τοπικής αγοράς, η πλειονότητα των εμπορικών επιχειρήσεων στην συμπρωτεύουσα αποδύεται σ’έναν αγώνα διαχείρισης των υποχρεώσεων, ενώ κάποιες από αυτές αδυνατούν να τις καλύψουν, καταλήγοντας ακόμη και σε παραβάσεις όπως η συγκεκριμένη.

Η επιχειρηματίας συνελήφθη με την αυτόφωρη διαδικασία, κατηγορούμενη για μη απόδοση ΦΠΑ, ύψους 400 χιλιάδων ευρώ, κατά το διάστημα από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο του 2011 και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρία προσφεύγοντας στο άρθρο 99 τον Απρίλιο του 2011, «κουβαλούσε» συνολικές οφειλές της τάξης των 57 εκατ.ευρώ. Ποσό περίπου 28 εκατ. ευρώ αφορούσε σε γενικές υποχρεώσεις προς τρίτους, σχεδόν 7 εκατ. ευρώ αφορούσαν οφειλές προς το δημόσιο (ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις κ.λπ.), 126 χιλ. ευρώ ήταν δεδουλευμένες αμοιβές προσωπικού, περί τα 18 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε τραπεζικά δάνεια και άλλα 4,1 εκατ. ευρώ ανοιχτά υπόλοιπα προμηθευτών.

Η διοίκηση της εταιρίας ισχυριζόταν ότι παρά το υψηλό ποσό υποχρεώσεων, η κατάσταση ήταν αναστρέψιμη, υπό την προϋπόθεση ότι το πλάνο εξυγίανσης που έχει δρομολογηθεί θα συνοδευτεί από «κούρεμα» σε ποσοστό τουλάχιστον 30% των απαιτήσεων των πιστωτών και με παροχή περιόδου χάριτος και παράτασης των προθεσμιών αποπληρωμής όλων των βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων οφειλών.

Απαραίτητη θεωρούνταν επίσης κατά τη διοίκηση, η μετοχοποίηση ποσοστού 30% των οφειλών της, διότι με τον τρόπο αυτό θα αυτοχρηματοδοτούνταν από τα έσοδα που θα εισρέουν από τις πωλήσεις, χωρίς να απαιτηθεί νέος δανεισμός. Παράλληλα, η διοίκηση προσπαθούσε να αξιοποιήσει την ακίνητη περιουσία της εταιρίας, μέσω πώλησης, μακροχρόνιας μίσθωσης, sales and lease back κ.λπ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v