Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ECOTROPHELIA: Κι όμως υπάρχει …ελπίς

Κόντρα στην εθνική κατήφεια και στο αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα, Πανεπιστημιακές ομάδες φοιτητών απ’ όλη τη χώρα δημιούργησαν καινοτόμα προϊόντα διατροφής, αποδεικνύοντας ότι υπάρχει …«ελπίς».

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
ECOTROPHELIA: Κι όμως υπάρχει …ελπίς
Κόντρα στην εθνική κατήφεια και στο αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα, Πανεπιστημιακές ομάδες φοιτητών απ’ όλη τη χώρα δημιούργησαν καινοτόμα προϊόντα διατροφής, αποδεικνύοντας ότι υπάρχει …«ελπίς».

Μπορεί λοιπόν το διήγημα του Αντώνη Σαμαράκη «Ζητείται ελπίς» να είναι επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε στην μεταπολεμική ιστορία της χώρας, εν τούτοις οι ομάδες φοιτητών που συμμετείχαν στον 1ο Διαγωνισμό Καινοτόμων Προϊόντων Διατροφής ECOTROPHELIA 2011 που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων κατάφεραν να δημιουργήσουν καινοτόμα προϊόντα.

Αποδεικνύοντας παράλληλα ότι το νέο μοντέλο ανάπτυξης που περιλαμβάνει στροφή της ελληνικής οικονομίας σε προϊόντα υψηλής ποιότητας και τεχνολογικής καινοτομίας, μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα.

Στην τελική φάση του διαγωνισμού έφτασαν 6 πανεπιστημιακές ομάδες φοιτητών οι οποίες κατάφεραν να αναπτύξουν μέσα σε λίγους μήνες ένα καινοτόμο προϊόν διατροφής, που, εκτός από τη γεύση του διακρίνεται και για το φιλικό προς το περιβάλλον χαρακτήρα του. Το 1ο βραβείο απονεμήθηκε στην ομάδα που είχαν συγκροτήσει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο για το προϊόν "Eco - Parizaki Sea Food".

Το νέο προϊόν συνδυάζει τη διατροφική αξία των θαλασσινών και την οικολογική αξιοποίηση των παραπροϊόντων της βιομηχανίας τροφίμων.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin 
Η νικήτρια ομάδα, εκτός από το χρηματικό έπαθλο που της δόθηκε, θα έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει στην Κολωνία, όπου θα διεξαχθεί η δεύτερη φάση του διαγωνισμού και να παρουσιάσει το προϊόν της στη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών "Anuga".

Το 2ο βραβείο κέρδισε η ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που συμμετείχε στον διαγωνισμό με το προϊόν «SweetVariation - Semolina Halva» που είναι ένα παραδοσιακό προϊόν ψυγείου έτοιμο προς κατανάλωση, πλούσιο σε σελήνιο, χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, με φυτικές ίνες και χωρίς προσθήκη ζάχαρης.

Το 3ο βραβείο μοιράστηκε η ομάδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με αυτήν του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Οι φοιτητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου ανέπτυξαν το «Magic Key», ένα dressing σαλάτας με βάση το έξτρα παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο που η καινοτόμα συσκευασία του, στην οποία ενσωματώνονται διάφορα μπαχαρικά, επιτρέπει στον καταναλωτή να επιλέξει τη γεύση, που επιθυμεί.

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο συμμετείχε με το προϊόν «GreenMediterranean Deli Salad», μια προ-συσκευασμένη έτοιμη προς κατανάλωση σαλάτα, που αποτελείται εξ' ολοκλήρου από ελληνικά λαχανικά βιολογικής καλλιέργειας.

Η τελετή ανακοίνωσης και η βράβευση των τριών νικητριών ομάδων του 1ου Διαγωνισμού καινοτόμων προϊόντων διατροφής “ECOTROPHELIA 2011”, πραγματοποιήθηκε χθες, κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ Ευάγγελος Καλούσης σημείωσε ότι «η επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία αποτελεί βασικό πυλώνα για την έξοδο της χώρας από την ύφεση και θα πρέπει να αποτελεί εθνική προτεραιότητα».

Αναφερόμενος στην οικονομική ύφεση, εξέφρασε την εκτίμηση ότι τελικά η Ελλάδα θα τα καταφέρει, αλλά με πολύ υπομονή, επιμονή και σκληρή δουλειά, ενώ σε ότι αφορά ειδικότερα την βιομηχανία τροφίμων, σημείωσε «πάντα συνεισφέρουμε και θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να τα καταφέρουμε».Ο ίδιος ανέφερε ότι «οι πωλήσεις τροφίμων μέσω των σούπερ μάρκετ κινούνται, αναλόγως κατηγορίας, οριακά θετικά ή οριακά αρνητικά, γεγονός που είναι θετικό, δεδομένου ότι η μείωση στην εστίαση φθάνει το 20%».

Σημειώνεται ότι τους τρεις νικητές ανέδειξε η εθνική επιτροπή που είχε συσταθεί για τον διαγωνισμό και αποτελείτο από τον κ. Ευάγγελο Καλούση, πρόεδρο του ΣΕΒΤ, την καθηγήτρια κα Αντωνία Τριχοπούλου, ΕΚΠΑ, τον Δρ. D. Rossi, αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τεχνολογικής Πλατφόρμας Food forLife, τον κ. Γρηγόρη Αντωνιάδη, πρόεδρο του ΣΔΕ και τον κ. Ρόδιο Γαμβρό, πρόεδρο της επιστημονικής επιτροπής του ΣΕΒΤ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v