Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Visa Europe: Αύξηση 2,5% της καταναλωτικής δαπάνη

Ανοδικά κινήθηκε και το β’ τρίμηνο του έτους η καταναλωτική δαπάνη στην Ε.Ε. η οποία αυξήθηκε κατά 2,5%, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο Καταναλωτικής Δαπάνης της Visa Europe.

Visa Europe: Αύξηση 2,5% της καταναλωτικής δαπάνη
Ανοδικά κινήθηκε και το β’ τρίμηνο του έτους η καταναλωτική δαπάνη στην Ε.Ε. η οποία αυξήθηκε κατά 2,5%, δίνοντας περαιτέρω ώθηση στην αύξηση που είχε σημειωθεί το πρώτο τρίμηνο και ήταν επίσης 2,5%, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο Καταναλωτικής Δαπάνης της Visa Europe.

Αποτέλεσμα το πρώτο εξάμηνο του έτους να σημειωθεί η υψηλότερη αύξηση καταναλωτικής δαπάνης σε διάστημα πέντε ετών, αλλά οι τελευταίες εξελίξεις σε επίπεδο Ε.Ε. ενδεχομένως συνεπάγονται λιγότερο θετικές προοπτικές για το υπόλοιπο του έτους.

Χαρακτηριστική είναι άλλωστε η δήλωση του Philip Symes, Chief Financial Officer της Visa Europe ο οποίος ανέφερε ότι «δεδομένων των εξελίξεων κατά τις τελευταίες εβδομάδες, με την αναταραχή στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές και τους Ευρωπαίους πολιτικούς να βρίσκονται σε συζητήσεις σχετικά με το δημόσιο χρέος, τα ευρήματα του δεύτερου τριμήνου φαίνεται σαν να βρίσκονται σε αντίθεση με όσα συμβαίνουν
. Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί σε ποιο βαθμό τα πρόσφατα γεγονότα θα επηρεάσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στο μέλλον».

Αναλυτικότερα τα επίπεδα καταναλωτικής δαπάνης έχουν αυξηθεί για επτά συνεχή τρίμηνα, με την υψηλότερη αύξηση κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2011 να σημειώνεται από τους καταναλωτές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης: διψήφια ποσοστά αύξησης καταγράφηκαν στη Λετονία (12,6%) και την Εσθονία (10,2%).

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΣημαντική αύξηση σημειώθηκε επίσης στη Δημοκρατία της Τσεχίας (8,9%), την Πολωνία (7%), τη Σλοβακία (6,6%) και τη Λιθουανία (6,5%).Ανάμεσα στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ε.Ε., η πιο μετριοπαθής αύξηση σημειώθηκε στη Γαλλία (2,6%) και τη Γερμανία (3,4%), ενώ στην Ισπανία σημειώθηκε αύξηση 4,3%, υψηλότερη απ’ ότι αναμενόταν. Στις «περιφερειακές» χώρες της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, παρατηρήθηκε μείωση της καταναλωτικής δαπάνης.

Όσον αφορά την Ελλάδα και ύστερα από μια χρονιά σημαντικής μείωσης, τα μέτρα λιτότητας συνέβαλαν στη συγκράτηση των επιπέδων δαπάνης.

Σε ότι αφορά στη δαπάνη με όλες τις κάρτες Visa στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνέχισε να αυξάνεται με διψήφιο ρυθμό της τάξης του 13,4% κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2011, με τη συνολική δαπάνη να ανέρχεται σε 254 δις. ευρώ κατά τη διάρκεια των τριών αυτών μηνών.

Σημειώνεται ότι για κάθε 8 ευρώ δαπάνης στην Ε.Ε., περισσότερο από 1 ευρώ πραγματοποιείται μέσω καρτών Visa, με άνω του 70% των συγκεκριμένων δαπανών να αφορά χρεωστικές κάρτες. Αυτό σημαίνει ότι το Βαρόμετρο παρέχει μια ιδιαίτερα σημαντική και έγκαιρη ανάλυση για την πορεία των καταναλωτικών δαπανών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επί πλέον θα πρέπει να αναφέρουμε ότι στην Ευρώπη κυκλοφορούν 430 εκατ. χρεωστικές, πιστωτικές και εταιρικές κάρτες Visa. Τους 12 μήνες έως τον Μάρτιο του 2011, οι κάρτες αυτές χρησιμοποιήθηκαν για αγορές και αναλήψεις μετρητών αξίας 1,6 τρισ. ευρώ, το 12,5% της καταναλωτικής δαπάνης στα σημεία πώλησης στην Ευρώπη γίνεται με κάρτες Visa και πάνω από το 70% αυτής πραγματοποιείται με χρεωστικές κάρτες Visa.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v