Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΜΡΒ: Νέα κεφάλαια έως 294 εκ. για ενίσχυση Tier 1

Το Δ.Σ. της Marfin Popular Bank Public Co. Ltd. ενέκρινε την έκδοση Μετατρέψιμων Αξιογράφων Ενισχυμένου Κεφαλαίου (ΜΑΕΚ) ύψους μέχρι 294 εκατ. ευρώ με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων.

ΜΡΒ: Νέα κεφάλαια έως 294 εκ. για ενίσχυση Tier 1
Το Δ.Σ της Marfin Popular Bank Public Co. Ltd. ενέκρινε την έκδοση Μετατρέψιμων Αξιογράφων Ενισχυμένου Κεφαλαίου (ΜΑΕΚ) ύψους μέχρι 294 εκατ. ευρώ με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων. 

Τα ΜΑΕΚ θα προσφερθούν σε όλους τους υφιστάμενους μετόχους της τράπεζας οι οποίοι θα κατέχουν δικαιώματα προτίμησης. Η τιμή διάθεσης θα είναι 1.00 ευρώ ανά ΜΑΕΚ, ενώ θα αντιστοιχεί ένα (1) ΜΑΕΚ για κάθε πέντε (5) δικαιώματα προτίμησης.

Ειδικότερα, τα ΜΑΕΚ θα αποτελέσουν πρωτοβάθμια κεφάλαια
(Tier 1 Capital) της τράπεζας, σύμφωνα με τη Βασιλεία ΙΙΙ. 

Η τιμή μετατροπής έχει καθοριστεί σε  1,80 ευρώ, σύμφωνα με την από 11/11/2010 απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας, η οποία ανακοινώθηκε στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων στις 18/11/2010, με σταθερό ετήσιο επιτόκιο 7%.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΘετική επίδραση κατά 110 μονάδες βάσης στους δείκτες πρωτοβάθμιων κεφαλαίων (Tier 1 Capital) και συνολικών εποπτικών κεφαλαίων του ομίλου, οι οποίοι θα διαμορφωθούν σε 13,1% και 14,8%, αντίστοιχα.

Το διοικητικό συμβούλιο της Marfin Popular Bank Public Co. Ltd. (ΜΡΒ) συνεδρίασε τη 13η Απριλίου 2011 και αποφάσισε να προχωρήσει στην έκδοση Μετατρέψιμων Αξιογράφων Ενισχυμένου Κεφαλαίου (ΜΑΕΚ) ύψους μέχρι 294.056.786 ευρώ.

Η εν λόγω έκδοση αποτελεί μέρος της εγκριθείσας από το διοικητικό συμβούλιο της 11ης Νοεμβρίου 2010 έκδοσης Μετατρέψιμων Αξιογράφων Κεφαλαίου ύψους έως 660 εκατ. 
 
Όπως επισημαίνεται, ο όμιλος με την εν λόγω έκδοση αξιόγραφων στοχεύει στην περαιτέρω εναρμόνιση της κεφαλαιακής του δομής με τις απαιτήσεις της Βασιλείας IIΙ, στην ενίσχυση της ήδη ισχυρής κεφαλαιακής του βάσης καθώς και στην υλοποίηση των μεσοπρόθεσμων στρατηγικών του στόχων.

Η ΜΡΒ δεν έχει λάβει κρατική βοήθεια ούτε με τη μορφή ρευστότητας, ούτε με τη μορφή κεφαλαιακής ενίσχυσης. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την εύρωστη κεφαλαιακή της βάση, της επιτρέπει την περαιτέρω ενδυνάμωση της ήδη ισχυρής της θέση στην Κύπρο, σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της διεθνούς τραπεζικής της και την περαιτέρω επέκτασή της στις αγορές της αναδυόμενης Ευρώπης. 

Παράλληλα, η εν λόγω έκδοση θα ενισχύσει κατά 110 μονάδες βάσης τους δείκτες πρωτοβάθμιων κεφαλαίων (Tier 1 Capital) και συνολικών εποπτικών κεφαλαίων του ομίλου, οι οποίοι μετά την έκδοση θα διαμορφωθούν σε 13,1% και 14,8%, αντίστοιχα (pro forma στοιχεία βάσει των μεγεθών της 31ης Δεκεμβρίου 2010, τα οποία έχουν αναπροσαρμοστεί για την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 488 εκατ. και τη διάθεση του 85% της Laiki Bank Australia Ltd.).

Τα ΜΑΕΚ θα προσφερθούν σε όλους τους υφιστάμενους μετόχους της τράπεζας, οι οποίοι θα κατέχουν δικαιώματα προτίμησης. Η τιμή διάθεσης θα είναι 1.00 ευρώ ανά ΜΑΕΚ, ενώ θα αντιστοιχεί ένα (1) ΜΑΕΚ για κάθε πέντε (5) δικαιώματα προτίμησης.

Οι λεπτομερείς όροι της εν λόγω έκδοσης υπόκεινται στις σχετικές εγκρίσεις από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές.

Οι βασικοί όροι της έκδοσης είναι, μεταξύ άλλων, οι ακόλουθοι:


Προσφερόμενες αξίες:

Μετατρέψιμα μη σωρευτικά αξιόγραφα ενισχυμένου κεφαλαίου αόριστης διάρκειας (Μετατρέψιμα Αξιόγραφα)

Αναλογία και μέγεθος έκδοσης:

-Ένα (1) αξιόγραφο ονομαστικής αξίας €1,00 για κάθε πέντε (5) μετοχές της τράπεζας

-Συνολικό ποσό έκδοσης €294.056.786

Ονομαστική αξία:

€1 ανά Μετατρέψιμο Αξιόγραφο

Τιμή έκδοσης:

Στο άρτιο (€1 ανά Μετατρέψιμο Αξιόγραφο)

Διάρκεια:

Αόριστη διάρκεια, χωρίς ημερομηνία λήξης (βλέπε όρο “Εξαγορά” πιο κάτω)

Επιτόκιο:

Τα Μετατρέψιμα Αξιόγραφα θα φέρουν σταθερό επιτόκιο 7% ετησίως

Μετατροπή σε μετοχές στην επιλογή του κατόχου Μετατρέψιμων Αξιογράφων

Πρώτο 15νθήμερο Μαρτίου, Μαΐου, Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου κάθε έτους, με πρώτη περίοδο μετατροπής τον Σεπτέμβριο του 2011 και τελευταία τον Μάιο του 2016.

Τιμή Μετατροπής:

Η τιμή μετατροπής για όλες τις περιόδους μετατροπής είναι €1,80 ανά συνήθη μετοχή της τράπεζας (και θα υπόκειται σε συνήθεις αναπροσαρμογές για εταιρικές πράξεις), με ελάχιστη τιμή την ονομαστική αξία (σήμερα €0,85)

Περίοδοι Μετατροπής

Πρώτη περίοδος μετατροπής 1 έως 15 Μαρτίου 2012 και τελευταία 1 έως 15 Μαΐου 2016

Εξαγορά (Redemption)

Τα Μετατρέψιμα Αξιόγραφα μπορούν κατ' επιλογή και με πρωτοβουλία της τράπεζας να εξαγοραστούν στο σύνολό τους στην ονομαστική τους αξία, μαζί με οποιουσδήποτε δεδουλευμένους τόκους, μετά την πέμπτη επέτειο από την έκδοσή τους ή σε οποιαδήποτε ημερομηνία πληρωμής τόκου που έπεται, κατόπιν έγκρισης της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου.

Προτεραιότητα (Subordination):

Τα Μετατρέψιμα Αξιόγραφα αποτελούν άμεσες, μη εξασφαλισμένες και ελάσσονος προτεραιότητας (subordinated) υποχρεώσεις της τράπεζας και τα δικαιώματα και οι αξιώσεις των κατόχων θα έχουν προτεραιότητα μόνο έναντι των μετόχων της τράπεζας.

Προαιρετική Επιλογή Ακύρωσης Πληρωμής Τόκου:

Αν η τράπεζα κα' οιονδήποτε χρόνο , πριν από οποιαδήποτε ημερομηνία πληρωμής τόκου, διαπιστώσει ότι δεν ικανοποιεί τη σχετική κεφαλαιακή επάρκεια - φερεγγυότητα, τότε μπορεί κατά την απόλυτη κρίση της να επιλέξει να ακυρώσει την πληρωμή τόκου σε μη σωρευτική βάση για απεριόριστη χρονική περίοδο στο πλαίσιο των περιορισμών μερίσματος και κεφαλαίου. Σε τέτοια περίπτωση τράπεζα δεν θα καταβάλει οποιοδήποτε μέρισμα - πληρωμή σε πρωτοβάθμιο κεφάλαιο. Οποιαδήποτε ακυρωθείσα πληρωμή τόκου δεν θα οφείλεται και δεν θα καθίσταται πληρωτέα από την τράπεζα. Σε περίπτωση ακύρωσης πληρωμής τόκου, η τράπεζα δεν θα θεωρείται ότι περιήλθε σε γεγονός αθέτησης υποχρέωσης και οι κάτοχοι των Μετατρέψιμων Αξιογράφων δεν θα έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης για εκκαθάριση ή διάλυση της τράπεζας.

Υποχρεωτική

Ακύρωση Πληρωμής Τόκου:

Αν πριν από οποιαδήποτε ημερομηνία πληρωμής τόκου η τράπεζα δεν τηρεί τις ελάχιστες απαιτήσεις της φερεγγυότητας όπως ορίζονται από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, ή δεν διαθέτει τα απαιτούμενα διανεμητέα αποθεματικά τότε η τράπεζα υποχρεωτικά θα ακυρώσει την πληρωμή τόκων στα Μετατρέψιμα Αξιόγραφα. Η Κεντρική Τράπεζα δυνατόν να απαιτήσει, κατά τη δική της διακριτική ευχέρεια, την ακύρωση πληρωμής τόκων, στη βάση αξιολόγησης της φερεγγυότητας και της οικονομικής κατάστασης της τράπεζας τα επόμενα τρία χρόνια.

Υποχρεωτική μετατροπή Μετατρέψιμων Αξιογράφων σε συνήθεις μετοχές:

Σε περίπτωση που επισυμβεί οποιοδήποτε γεγονός έκτακτης ανάγκης κεφαλαίου ή γεγονός βιωσιμότητας (περιγράφονται πιο κάτω) τα Μετατρέψιμα Αξιόγραφα θα μετατρέπονται υποχρεωτικά σε συνήθεις μετοχές, στην τιμή Υποχρεωτικής Μετατροπής (περιγράφεται πιο κάτω).

Γεγονός Έκτακτης Ανάγκης Κεφαλαίου (Contingency Event):

Γεγονός έκτακτης ανάγκης κεφαλαίου (Contingency Event) θα θεωρείται ότι έχει επισυμβεί όταν η τράπεζα δώσει ειδοποίηση είτε

(i) ότι το ύψος των Βασικών Πρωτοβάθμιων Κεφαλαίων - Core Tier 1 Ratio μέχρι την έναρξη ισχύος των προνοιών της Βασιλείας ΙΙΙ ως αυτή θα υιοθετηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι χαμηλότερο του 4,5% ή κατά ή μετά την έναρξη ισχύος της Βασιλείας ΙΙΙ ως αυτή θα υιοθετηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση το ύψος των Κοινών Πρωτοβάθμιων Κεφαλαίων - Common Equity Tier 1 Ratio είναι χαμηλότερο του ελάχιστου ποσοστού που θα έχει υιοθετηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή

(ii) όταν η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθορίσει ότι η τράπεζα βρίσκεται σε μη συμμόρφωση με τα απαιτούμενα κανονιστικά όρια του Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας σύμφωνα με τους ισχύοντες τραπεζικούς κανονισμούς.

Η τράπεζα, κατά την αξιολόγηση της φερεγγυότητας καθώς και της οικονομικής της θέσης και συνέπεια πραγματικών ή αναμενόμενων γεγονότων, μπορεί να κρίνει, σε συνεννόηση με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, ή η Κεντρική Τράπεζα δυνατόν να θεωρήσει, κατά τη διακριτική της ευχέρεια, ότι πιθανόν η τράπεζα να παύσει στο άμεσο μέλλον να ικανοποιεί τα ελάχιστα αποδεκτά όρια του δείκτη Βασικών Πρωτοβάθμιων Κεφαλαίων, του δείκτη Κοινών Πρωτοβάθμιων Κεφαλαίων ή του Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας, ανάλογα με την περίπτωση, και γι' αυτόν τον λόγο θα θεωρηθεί ότι γεγονός έκτακτης ανάγκης κεφαλαίου έχει επισυμβεί.

Γεγονός Βιωσιμότητας (Viability Event):

Γεγονός βιωσιμότητας (Viability Event) ορίζεται οποτεδήποτε:

(i) η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου κρίνει ότι η υποχρεωτική μετατροπή των Μετατρέψιμων Αξιογράφων και άλλων αξιών, που με βάση τους όρους τους δυνατόν να μετατραπούν σε συνήθεις μετοχές σε γεγονός βιωσιμότητας, είναι αναγκαία για βελτίωση της κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας και θα συμβάλει στη διατήρηση της φερεγγυότητας της τράπεζας, και/ή

(ii) η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου κρίνει ότι η τράπεζα θα χρειαστεί κρατική βοήθεια για (i) τη διατήρηση της φερεγγυότητάς της ή (ii) αποφυγή του ενδεχόμενου πτώχευσής της ή (iii) δεν είναι σε θέση να αποπληρώσει σημαντικό μέρος των υποχρεώσεών της, ή

(iii) σε άλλες παρόμοιες καταστάσεις

Τιμή Υποχρεωτικής Μετατροπής:

Η Τιμή Υποχρεωτικής Μετατροπής θα υπολογίζεται ως ποσοστό 90% επί της μεσοσταθμικής τιμής μετοχής περιόδου 20 εργάσιμων ημερών που θα προηγηθούν της ειδοποίησης Γεγονότος Έκτακτης Ανάγκης Κεφαλαίου ή Γεγονότος Βιωσιμότητας, με ελάχιστη αξία την ονομαστική αξία ανά συνήθη μετοχή (σήμερα €0,85).

Νομοθετικές / ρυθμιστικές / κανονιστικές αλλαγές:

Αν, κατά την κρίση της τράπεζας, οποιαδήποτε αλλαγή ή προτεινόμενη αλλαγή σε νόμους, ή σε σχετικούς κανονισμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένων των φορολογικών νόμων και κανονισμών, έχει δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις για την τράπεζα σε ό,τι αφορά την έκδοση των Μετατρέψιμων Αξιογράφων, ή αν τα Μετατρέψιμα Αξιόγραφα δεν θεωρούνται πλέον από την Κεντρική Τράπεζα πρωτοβάθμιο κεφάλαιο, η τράπεζα μπορεί, υπό την προϋπόθεση προηγούμενης έγκρισης της Κεντρικής Τράπεζας (αλλά χωρίς καμιά απαιτούμενη έγκριση από τους κατόχους), είτε να τα ανταλλάξει με πρωτοβάθμιο κεφάλαιο, είτε να τα εξαγοράσει, είτε να προβεί σε αλλαγή όρων, έτσι ώστε να λογίζεται ως πρωτοβάθμιο κεφάλαιο από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

Εισαγωγή και Διαπραγμάτευση:

Η τράπεζα θα προβεί σε ενέργειες για την εισαγωγή των Μετατρέψιμων Αξιογράφων στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v