Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΝΚΛΩ: Ζητά εξηγήσεις από τις τράπεζες

ΕΝΚΛΩ: Ζητά εξηγήσεις από τις τράπεζες – Οι Τούρκοι ζητούν να εξαγοράσουν μονάδες στη Θράκη!

ΕΝΚΛΩ: Ζητά εξηγήσεις από τις τράπεζες
«Αν η Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία βάλει λουκέτο, τότε το ελληνικό δημόσιο θα δώσει πάνω από 4,5 εκατ. ευρώ αποζημιώσεις. Αν αντίθετα, υλοποιηθεί το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, τότε το κράτος θα εισπράξει σε δέκα χρόνια φόρους και εργοδοτικές εισφορές 31,6 εκατ. ευρώ και ΦΠΑ 48 εκατ. ευρώ, πέραν του ότι θα δει 300 εργαζόμενους να εργάζονται στην περιφέρεια».

Αυτό ανέφερε σε χθεσινή συνέντευξη τύπου που παρέθεσε ο πρόεδρος της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας κ. Ιωάννης Μουσουλίδης, που υποστήριξε πως δεν μπορεί να καταλάβει πώς κωλυσιεργεί μια χρηματοδότηση δανείου που είναι κατά 80% εγγυημένη από το δημόσιο και προκύπτει από ένα business plan που το έχουν ήδη εγκρίνει τόσο το ελληνικό δημόσιο, όσο και οι εμπλεκόμενες τράπεζες.

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, ο κ. Μουσουλίδης αναφέρει ότι με την έγκριση ενός πρόσθετου δανείου 27 εκατ. ευρώ με εγγύηση του δημοσίου κατά 80%, έχουν να διακινδυνεύσουν το πολύ 5,5 εκατ. ευρώ, όταν -πέραν όλων των άλλων- θα έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν μια πλεονάζουσα ακίνητη περιουσία 160 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, αν δεν «τρέξει» η νέα χρηματοδότηση, οι τράπεζες θα χάσουν τελειωτικά 240 εκατ. ευρώ!

Πού κολλάει το θέμα

Το παράδοξο, σύμφωνα με τα στελέχη της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας, είναι ότι η ΕΝΚΛΩ δεν ζητάει τίποτε παραπάνω από αυτά που έχει προτείνει το κράτος και έχουν εγκρίνει οι τράπεζες!

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin«Εμείς δεν είμαστε πχ. σαν τους φορτηγατζήδες που ζητούν να αλλάξει η κυβερνητική πολιτική. Εμείς ζητούμε να εφαρμοστεί στην πράξη, αυτό που η ίδια η κυβέρνηση αποφάσισε» λένε τα στελέχη της εταιρείας.

Δύο από τις πέντε εμπλεκόμενες τράπεζες -σύμφωνα με τον κ. Μουσουλίδη- αναμένουν «το σύννομο της εγγύησης» από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά το σύννομο προκύπτει από την κρατική νομοθεσία. «Το σύννομο το ορίζει το κράτος. Τι θέλουν; Να τους βεβαιώσει ο ίδιος ο Αλμούνια;». Και συνεχίζει: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέστειλε ερώτημα όπως κάθε φορά κάνει σε κάθε δάνειο που πρόκειται να εγγυηθεί το δημόσιο και μάλιστα οι τράπεζες δεν έχουν απαντήσει ακόμη προς την Ευρωπαϊκή Ένωση»…

Η πλευρά της ΕΝΚΛΩ αποσυνδέει το θέμα της εταιρείας από τον Θωμά Λαναρά, καθώς μετά την προβλεπόμενη μετοχοποίηση μέρους του δανεισμού, το ποσοστό του επιχειρηματία θα καταστεί πολύ μικρό.

Επίσης, αρνούνται ότι με τη μερική επαναλειτουργία της εταιρείας με μόλις τρία εργοστάσια, θα πληγεί ο ανταγωνισμός. «Αντίθετα, τα δύο από τα τρία εργοστάσια παράγουν νήματα που δεν παράγονται από άλλους στην Ελλάδα, ενώ οι εξαγωγές ρούχων που σχεδιάζουμε, θα φέρουν δουλειές σε ελληνικά βαφεία και πλεκτήρια, καθώς στο σχέδιο αναδιάρθρωσης δεν προβλέπεται η λειτουργία ούτε βαφείου, ούτε πλεκτηρίου από την ΕΝΚΛΩ.

Για όσους μάλιστα υποστηρίζουν ότι η ΕΝΚΛΩ πήρε πολλά δάνεια κατά το παρελθόν, ο κ. Μουσουλίδης σημειώνει πως «δεν έδωσα εγώ τα δάνεια στο Λαναρά. Οι ίδιες οι τράπεζες τα έδωσαν. Κατά την περίοδο 2005-2009 ο δανεισμός αυξήθηκε κατά 100 εκατ. ευρώ, πέρα από τα 25 εκατ. ευρώ αύξησης κεφαλαίου που εισήλθαν στην εταιρεία. Κατά την ίδια περίοδο, ο κύκλος εργασιών του Ομίλου μειώθηκε από τα 154 εκατ. του 2004 σε 29 εκατ. το 2008 και σε μόλις 3 εκατ. το 2009»…

Δείτε τι κάνουν οι Τούρκοι!

Ο κ. Μουσουλίδης μίλησε με θερμά λόγια για τις προοπτικές του εγχειρήματος, εφ’ όσον ξεμπλοκάρει η χρηματοδότηση.

«Στις αρχές του 2009, η πρώτη ύλη έκανε 1 ευρώ και η τιμή πώλησης ήταν στα 2,5 ευρώ, όταν το βιομηχανικό κόστος κυμαινόταν γύρω στο 1,40 ευρώ. Σήμερα, η πρώτη ύλη βρίσκεται στα 3 ευρώ και η τιμή πώλησης του νήματος έχει εκτιναχθεί στα 5,60 ευρώ! Έχουμε κλεισμένες σημαντικές παραγγελίες και η διεύρυνση του spread δεν είναι προσωρινή, καθώς οι μονάδες της ΝΑ Ασίας προτιμούν να καλύπτουν τις αυξανόμενες τοπικές ανάγκες και έτσι να έχει δημιουργηθεί κενό στην Ευρώπη.

Και συνέχισε ο κ. Μουσυλίδης: «Για δείτε τι κάνει ο Ερντογάν; Μετά τις εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική, ζητά από τους Αμερικανούς να μεταφέρουν τις εκεί κλωστοϋφαντουργικές τους επενδύσεις τους στην Τουρκία, ενώ παράλληλα τουρκικές εταιρείες ζητούν να εξαγοράσουν μηχανήματα και μονάδες στην Θράκη. Στην Ελλάδα, για ανάπτυξη μιλάμε θεωρητικά και μόνο στις ειδήσεις των 8»…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v