ΑΒ-Σκλαβενίτης-Lidl: Πώς κερδίζουν και στην κρίση

Την ύπαρξη αγοράς δύο ταχυτήτων στο οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων επιβεβαιώνουν τα πρώτα στοιχεία που δημοσίευσαν Carrefour και ΑΒ Βασιλόπουλος, που δραστηριοποιούνται εντός των ελληνικών τειχών.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
ΑΒ-Σκλαβενίτης-Lidl: Πώς κερδίζουν και στην κρίση
Την ύπαρξη αγοράς δύο ταχυτήτων στο οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων επιβεβαιώνουν τα πρώτα στοιχεία που δημοσίευσαν οι δύο μεγαλύτεροι παίκτες (Carrefour και ΑΒ Βασιλόπουλος), που δραστηριοποιούνται εντός των ελληνικών τειχών.

Την ίδια ώρα λοιπόν όπου και στο οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων η κάμψη των πωλήσεων ξεπέρασε πέρυσι το 4% σε όγκο και το 7% σε αξία  και για κάποιους παίκτες οι καλοί πελάτες αποτελούν είδος προς εξαφάνιση, κάποιοι επιδεικνύουν αξιοσημείωτη αντοχή και ορατά σημάδια ανάκαμψης σε επίπεδο τόσο μεγεθών (πωλήσεων) όσο και καταστημάτων, μεριδίου αγοράς και φυσικά πιστότητας πελατών.

Το τελευταίο, άλλωστε, δηλαδή η πιστότητα της πελατειακής τους βάσης, είναι ένα από τα μυστικά για την αύξηση των μεγεθών τόσο της ΑΒ Βασιλόπουλος
, θυγατρικής του βελγικού ομίλου Delhaize, όσο και της ελληνικής Σκλαβενίτης.

Ενδεικτικά είναι τα αποτελέσματα της ΑΒ Βασιλόπουλος, η οποία κατάφερε να ενισχύσει πέρυσι σημαντικά τα μεγέθη της κόντρα στην κρίση.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, ο κύκλος εργασιών της αλυσίδας ενισχύθηκε 6,3% φθάνοντας τα 1,536 δισ. ευρώ, ενώ άνοδο της τάξεως του 5,5% κατέγραψαν οι πωλήσεις στο τέταρτο τρίμηνο, διαμορφούμενες στα 431 εκατ. ευρώ.

Η πορεία αυτή αποδίδεται στο γεγονός ότι η ΑΒ Βασιλόπουλος συνέχισε και κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς να επενδύει στις τιμές, πολιτική η οποία οδήγησε σε αύξηση του μεριδίου αγοράς της.

Σε ό,τι αφορά την πολιτική που θα ακολουθήσει στην τρέχουσα οικονομική χρήση, αυτή θα εστιάσει κυρίως στις τιμές και στην περαιτέρω επέκταση του δικτύου.

Ανοδικά εκτιμάται ότι κινήθηκαν πέρυσι και τα μεγέθη της ελληνικής αλυσίδας Σκλαβενίτης, η οποία κόντρα στην κρίση υπολογίζεται ότι έκλεισε με αύξηση των πωλήσεών της στο 4%.

Στους κερδισμένους, όπως θεωρούν παράγοντες της αγοράς, φαίνεται να συγκαταλέγεται και η αλυσίδα hard discount Lidl, η οποία χάρη στην απουσία και της Aldi παίζει μόνη της σε αυτό το κομμάτι της αγοράς.

Αντοχές, οι οποίες μένει να φανούν με τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων τους, φαίνεται να κρατούν και άλλοι παραδοσιακοί Έλληνες παίκτες που έχοντας ακολουθήσει συνετή πολιτική επέκτασης τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος (βλ. Βερόπουλος) είναι έτοιμοι να πάρουν το κομμάτι που τους αναλογεί από μια αγορά η οποία βρίσκεται σε φάση σημαντικών αλλαγών.

Από την άλλη πλευρά, τα μεγέθη της Carrefour - Μαρινόπουλος αποτύπωσαν τη βαθιά ύφεση που βιώνει η ελληνική οικονομία.

Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις της υποχώρησαν το τέταρτο τρίμηνο κατά 5,7%, ενώ η μείωση ήταν ακόμα μεγαλύτερη σε ποσοστό 8,1% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009, συγκρίνοντας τα ίδια καταστήματα.

Ανάλογη εικόνα και σε επίπεδο έτους, με τις πωλήσεις στα ίδια καταστήματα να έχουν υποχωρήσει πέρυσι κατά 7,1% και στο σύνολο να έχουν καταγράψει κάμψη της τάξεως του 4,1%. Αποτέλεσμα οι πωλήσεις του δ΄ τριμήνου να μειωθούν στα 699 εκατ. ευρώ, ενώ στο σύνολο της περασμένης οικονομικής χρήσης υποχώρησαν στα 2,719 δισ. ευρώ.
 
Αξίζει να σημειώσουμε πως σε ό,τι αφορά το κομμάτι της σύγκρισης των μεγεθών μεταξύ των ίδιων καταστημάτων το δ΄ τρίμηνο του 2010 σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2009 οι πωλήσεις στην Ελλάδα σημείωσαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο τη μεγαλύτερη υποχώρηση 8,1%.

Στην Ελλάδα καταγράφηκε στο σύνολο του τέταρτου τριμήνου και η δεύτερη μεγαλύτερη μείωση 5,7%.

Η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε στην Ιταλία (6,4%), ενώ διόλου ευκαταφρόνητη δεν είναι η μείωση κατά 4,7% που καταγράφηκε στην αγορά του Βελγίου. Για το σύνολο της χρήσης, οι μεγαλύτερες μειώσεις στις πωλήσεις σημειώθηκαν στο Βέλγιο (6,2%), στην Ιταλία (5,5%) και στην Ελλάδα (4,1%).

Το σίγουρο είναι ότι μέσω της μεγαλύτερης και βαθύτερης ύφεσης που βιώνει η χώρα μετά τη μεταπολίτευση κάποιοι κατάφεραν να μετατρέψουν την κρίση σε ευκαιρία και κάποιοι άλλοι (βλ. Aldi, Ατλάντικ κ.λπ.) είτε αποφάσισαν να αποχωρήσουν είτε αναζητούν σανίδα σωτηρίας πουλώντας ακόμη και τα… ασημικά τους.

Και αν οι περιπτώσεις της Aldi και της Ατλάντικ μπορούν να χαρακτηριστούν από κάποιους ακραίες, κάποιοι άλλοι σημειώνουν πως αποτελούν απλώς την πρώτη πράξη ενός έργου, οι τίτλοι τέλους του οποίου θα πέσουν για μερικούς παίκτες της αγοράς μέσα στο έτος, λόγω και της βαθύτερης ύφεσης στην κατανάλωση, η οποία εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 8%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v