Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιδρύεται η εταιρία IGB EAD από ΔΕΠΑ - Edison

Η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ), η Ιταλική εταιρεία Edison και η Bulgarian Energy Holding EAD συμφώνησαν την ίδρυση της Natural Gas Interconnector Greece Bulgaria EAD (IGB EAD).

Ιδρύεται η εταιρία IGB EAD από ΔΕΠΑ - Edison
Η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ), η Ιταλική εταιρεία Edison και η Bulgarian Energy Holding EAD συμφώνησαν την ίδρυση της Natural Gas Interconnector Greece Bulgaria EAD (IGB EAD).

Η εταιρεία θα είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη, την κατασκευή και τη λειτουργία του νέου αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας (αγωγός IGB), ο οποίος αποτελεί μέρος του ευρύτερου έργου ITGI που θα συνδέσει την Τουρκία, την Ελλάδα και την Ιταλία.

Στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας θα συμμετάσχουν η IGI Poseidon S.A. (εταιρεία που ανήκει ισομερώς στις ΔΕΠΑ και Edison και είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη και κατασκευή του υποθαλάσσιου διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας) και η Bulgarian Energy Holding EAD.

Στην εκδήλωση υπογραφής της συμφωνίας παρευρέθησαν εκπρόσωποι των Ελληνικών, Ιταλικών και Βουλγαρικών Κυβερνήσεων καθώς και εκπρόσωποι των αντίστοιχων εταιρειών.

Ο αγωγός IGB αποτελεί σημαντική εξέλιξη για την υλοποίηση του συστήματος ITGI (διασύνδεση Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας) και το πρώτο βήμα για την υλοποίηση του Νοτίου Διαδρόμου, έχει δε αξιολογηθεί από την ΕΕ ως «έργο ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος».

Βασικές πληροφορίες σχετικά με το σύστημα ITGI του Νοτίου Διαδρόμου (Διασύνδεση Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας)

Η αγωγός ITGI περιλαμβάνει τα εξής τμήματα:
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
- Το Εθνικό Τουρκικό δίκτυο αερίου, το οποίο θα αναβαθμιστεί προκειμένου να διευκολυνθεί η διέλευση αερίου στην Ελλάδα και την Ιταλία.

- Τον Διασύνδετήριο αγωγό Τουρκίας-Ελλάδας (ITG), ο οποίος ολοκληρώθηκε το 2007, με μεταφορική ικανότητα που προβλέπεται να φτάσει τα 11.5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.

- Τον Διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Ιταλίας (IGI). Ο αγωγός θα έχει μεταφορική ικανότητα περίπου 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως και μήκος 800 χλμ. Ο αγωγός αποτελείται από δύο τμήματα: τον υποθαλάσσιο αγωγό IGI Poseidon (μήκους 200 περίπου χλμ, υπό κατασκευή από την εταιρεία IGI Poseidon SA, μια κοινοπραξία μεταξύ της Ελληνικής εταιρείας ΔΕΠΑ και της Ιταλικής Edison) και το χερσαίο τμήμα IGI (μήκους 600 περίπου χλμ, υπό κατασκευή από τον ΔΕΣΦΑ - Διαχειριστή του Ελληνικού Εθνικού Συστήματος φυσικού αερίου και θυγατρική εταιρεία της ΔΕΠΑ)

- Τον Διασύνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), μήκους 168 χλμ που θα συνδέσει την Κομοτηνή (Ελλάδα) με την Stara Zagora (Βουλγαρία).

Ο ITGI αποτελεί μια νέα οδό τροφοδοσίας του ευρωπαϊκού ενεργειακού συστήματος με φυσικό αέριο, ικανή να ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού και παράλληλα να αυξήσει τον ανταγωνισμό στην αγορά αερίου της ΕΕ.

Η ΕΕ αναγνωρίζοντας τη στρατηγική σημασία του αγωγού ITGI ως έργο Ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, τον συμπεριέλαβε μεταξύ των έργων του Νοτίου διαδρόμου που συγχρηματοδοτείται από τους πόρους του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Οικονομικής Ανασυγκρότησης στον τομέα της ενέργειας (EEPR) με 100 εκατομμύριων ευρώ. Αντίστοιχα, ο αγωγός IGB συγχρηματοδοτείται από το ίδιο σχέδιο με 45 εκατομμύρια ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v