Συμφωνία με καρότο αλλά και... μαστίγιο

"Πράσινο φως" για εκταμίευση 34,4 δισ. στις 13 Δεκεμβρίου και τριών δόσεων αρχές 2013. Πώς θα μειωθεί το χρέος στο 124% του ΑΕΠ το 2020. Αυστηροί όροι για ειδικό λογαριασμό και ασφυκτική παρακολούθηση.

Συμφωνία με καρότο αλλά και... μαστίγιο
Καταλήξαμε σε πολιτική συμφωνία για τη χορήγηση της επόμενης δόσης στην Ελλάδα, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Z.Kλ. Γιούνκερ. "Παραδέχομαι ότι ήταν μια δύσκολη συμφωνία, αλλά όλες οι πρωτοβουλίες που αποφασίστηκαν σήμερα θα καταστήσουν το χρέος της Ελλάδας διαχειρίσιμο", τόνισε.

Με βάση όσα συμφωνήθηκαν, η Ελλάδα θα λάβει συνολικά 43,7 δισ. ευρώ. Η απόφαση για την εκταμίευση της πρώτης δόσης, που τελικά θα είναι 34,4 δισ., θα ληφθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 13 Δεκεμβρίου. Η χορήγηση των υπόλοιπων κεφαλαίων θα γίνει σε 3 δόσεις στο α΄ τρίμηνο του 2013.

Στο "κοκτέιλ" για τη μείωση του χρέους περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η μείωση των επιτοκίων δανεισμού, η παράταση της λήξης ομολόγων αλλά και το πάγωμα για 10 χρόνια της πληρωμής των τόκων στο EFSF. Οι χώρες (εξαιρουμένων όσων βρίσκονται σε πρόγραμμα διάσωσης) θα συμμετέχουν και με διάθεση στην Ελλάδα των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που είχε η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες.

Οι δανειστές υπόσχονται τα κεφάλαια, αλλά θέτουν "σκληρούς όρους". Ξεκάθαρα αναφέρεται στο κείμενο του eurogroup ότι "η Ελλάδα έχει ενισχύσει σημαντικά τον ειδικό λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του χρέους". Θα μεταφέρει στον λογαριασμό όλα τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις, τα επιδιωκόμενα πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς και 30% του πλεονάζοντος πρωτογενούς πλεονάσματος. Μάλιστα, "η Ελλάδα θα ενισχύσει τη διαφάνεια και θα προσφέρει πλήρη ex ante και ex post πληροφόρηση στους EFSF-ESM για τις συναλλαγές στον ειδικό λογαριασμό".

Σημείο-κλειδί είναι και η διαδικασία επαναγοράς χρέους, η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από τις 13 Δεκεμβρίου, οπότε και θα δοθεί τυπικά το πράσινο φως για τη εκταμίευση από την πλευρά των Ευρωπαίων.

Το ΔΝΤ θα περιμένει να δει και τα αποτελέσματα του προγράμματος επαναγοράς, όπως δήλωσε η Κρ. Λαγκάρντ, πριν κάνει την εισήγησή της στο διοικητικό συμβούλιο του ταμείου. Το σχέδιο επαναγοράς, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του eurogroup, δεν θα πρέπει να γίνει με πρόταση που θα προβλέπει τιμή υψηλότερη από αυτήν που είχαν τα ομόλογα στις 23 Νοεμβρίου (σ.σ.: γύρω στο 35% της ονομαστικής αξίας).


Η ανακοίνωση του Eurogroup

"Το eurogroup υπενθυμίζει ότι μεταξύ της Ελλάδας και της τρόικας έχει επέλθει μια πλήρης συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για την αναθεώρηση των όρων (conditionality) του προγράμματος και ότι σύμφωνα με την τρόικα η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις.

Ειδικότερα, το eurogroup χαιρετίζει την επικαιροποιημένη αξιολόγηση της τρόικας ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει με ικανοποιητικό τρόπο ένα μεγάλο εύρος μεταρρυθμίσεων, καθώς και τον προϋπολογισμό του 2013 και μια φιλόδοξη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική για το 2013 - 2016.

Το eurogroup σημείωσε με ικανοποίηση ότι η αναθεώρηση των όρων περιλαμβάνει την υιοθέτηση νέων εργαλείων από την Ελλάδα για την ενίσχυση του προγράμματος, κυρίως μέσω μηχανισμών διόρθωσης για την εξασφάλιση των δημοσιονομικών στόχων και των στόχων για τις ιδιωτικοποιήσεις και μέσω αυστηρότερων κανόνων για την κατάρτιση και την εποπτεία του προϋπολογισμού. Ακόμα, η Ελλάδα έχει ενισχύσει σημαντικά τoν ειδικό λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του χρέους.

H Eλλάδα θα μεταφέρει στον λογαριασμό αυτό όλα τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις, τα επιδιωκόμενα πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς και 30% του πλεονάζοντος πρωτογενούς πλεονάσματος (σ.σ. δηλαδή το πλεόνασμα που θα πετύχει πάνω από τους στόχους που έχουν τεθεί στο πρόγραμμα), για την τήρηση της εξυπηρέτησης του χρέους σε τριμηνιαία βάση.

Επίσης, η Ελλάδα θα ενισχύσει τη διαφάνεια και θα προσφέρει πλήρη ex ante και ex post πληροφόρηση στους EFSF-ESM για τις συναλλαγές στον ειδικό λογαριασμό.

Το eurogroup επαίνεσε εκ νέου τις αρχές για την ισχυρή δέσμευση που επέδειξαν στο πρόγραμμα προσαρμογής και επανέλαβε την εκτίμησή του για τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι Έλληνες πολίτες.

Το eurogroup σημείωσε ότι το outlook για τη διαχειρισιμότητα του ελληνικού χρέους έχει επιδεινωθεί σε σχέση με τον Μάρτιο του 2012, όταν ολοκληρώθηκε το δεύτερο πρόγραμμα, κυρίως λόγω της επιδείνωσης των μακροοικονομικών συνθηκών και των καθυστερήσεων στην εφαρμογή του προγράμματος.

Το eurogroup έλαβε υπόψη του ότι η αναγκαία αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων και η συνεπαγόμενη μετάθεση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ από το 2014 στο 2016 απαιτεί πιο διευρυμένη αντίληψη της διαχειρισιμότητας του χρέους, που θα περιλαμβάνει χαμηλότερα επίπεδα χρέους μεσοπρόθεσμα, εξομάλυνση του τρέχοντος χρηματοδοτικού “λόφου” μετά το 2020 και τη χαλάρωση της χρηματοδότησής του.

To eurogroup πληροφορήθηκε ότι η Ελλάδα εξετάζει συγκεκριμένα μέτρα μείωσης του χρέους στο κοντινό μέλλον, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν αγορά χρέους μέσω δημόσιων προσφορών.

Αν αυτός είναι ο δρόμος που θα επιλεγεί, οποιαδήποτε προσφορά ή τιμή αναμένεται να μην είναι υψηλότερη από ό,τι στο κλείσιμο της τιμής των ομολόγων την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012.

Το eurogroup θεωρεί ότι στις υπό ανακεφαλαιοποίηση ελληνικές τράπεζες πρέπει να διενεργηθούν ασκήσεις διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού (liability management exercise) όσον αφορά τους εναπομείναντες κατόχους χρέους μειωμένης εξασφάλισης, ώστε να διασφαλιστεί η δίκαιη κατανομή των βαρών.

Στο πλαίσιο αυτό, και μετά τις διαβεβαιώσεις των αρχών ότι θα συνεχίσουν το momentum των δημοσιονομικών και δομικών μεταρρυθμίσεων, και από μια θετική έκβαση της επιχείρησης επαναγοράς ομολόγων, τα μέλη της ζώνης του ευρώ θα πρέπει να εξετάσουν τις ακόλουθες πρωτοβουλίες:

Μείωση κατά 100 μονάδες βάσης του επιτοκίου που χρεώνεται η Ελλάδα για τα δάνεια που έλαβε στο πλαίσιο των διμερών δανείων του πρώτου προγράμματος (Greek Loan Facility). Τα κράτη μέλη που βρίσκονται σε πλήρες πρόγραμμα διάσωσης δεν χρειάζεται να συμμετέχουν στη μείωση των επιτοκίων για την περίοδο όπου θα λαμβάνουν τα ίδια κρατική βοήθεια.

Μείωση κατά 10 μονάδες βάσης της αμοιβής για τις εγγυήσεις που πληρώνει η Ελλάδα για τα δάνεια του EFSF.

Eπέκταση των λήξεων για τα διμερή δάνεια αλλά και για τα δάνεια του EFSF κατά 15 χρόνια και αναβολή των πληρωμών για τόκους στο EFSF για 10 χρόνια. Αυτά τα μέτρα δεν επηρεάζουν την πιστοληπτική ικανότητα του EFSF, ο οποίος καλύπτεται πλήρως από τις εγγυήσεις των κρατών-μελών.

• Δέσμευση από τα κράτη-μέλη ότι θα περάσουν στον ειδικό λογαριασμό το ποσό που αντιστοιχεί στα έσοδα που προκύπτουν από το χαρτοφυλάκιο SMP της ΕΚΤ από το οικονομικό έτος 2013. Τα κράτη που βρίσκονται υπό πρόγραμμα διάσωσης δεν χρειάζεται να συμμετέχουν στη συγκεκριμένη δράση για την περίοδο όπου θα βρίσκονται σε πρόγραμμα.

Το eurogroup σημειώνει, πάντως, ότι τα παραπάνω μέτρα ανακούφισης από τα κράτη-μέλη θα προκύψουν για την Ελλάδα προοδευτικά και υπό τον όρο της ισχυρής εφαρμογής από τη χώρα των μεταρρυθμίσεων την περίοδο της διάρκειας του προγράμματος αλλά και την περίοδο μετά την επιτήρηση από αυτό.

Το eurogroup είναι πεπεισμένο ότι συνολικά οι παραπάνω πρωτοβουλίες από την Ελλάδα και τα κράτη-μέλη θα φέρουν το χρέος της χώρας ξανά σε διαχειρίσιμο επίπεδο την τρέχουσα αλλά και την επόμενη δεκαετία και θα διευκολύνουν τη σταδιακή επιστροφή στις αγορές.

Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα εξετάσουν περαιτέρω μέτρα βοήθειας, συμπεριλαμβανομένης, μεταξύ άλλων, της χαμηλότερης συγχρηματοδότησης σε διαρθρωτικά κεφάλαια, ή και περαιτέρω μείωση επιτοκίων στα διμερή δάνεια (Greek Loan Facility), αν είναι απαραίτητο, προκειμένου να επιτευχθεί επιπλέον αξιόπιστη και βιώσιμη μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, όταν η Ελλάδα φτάσει σε ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα, όπως οραματίζεται το υφιστάμενο Memorandum of Understanding (MoU), υπό την προϋπόθεση της πλήρους εφαρμογής των όρων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί πως μέχρι το τέλος του προγράμματος του ΔΝΤ το 2016 η Ελλάδα μπορεί να πετύχει χρέος στο 175% του ΑΕΠ, το 2020 στο 124% του ΑΕΠ και το 2022 λόγο χρέους προς ΑΕΠ σημαντικά χαμηλότερο του 110%.

Όπως σημειώθηκε στο eurogroup της 21ης Φεβρουαρίου του 2012, δεσμευόμαστε να προσφέρουμε επαρκή στήριξη στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του προγράμματος και μετά από αυτή μέχρι να εξασφαλίσει η χώρα πρόσβαση στις αγορές, υπό την προϋπόθεση ότι τηρεί πλήρως τις απαιτήσεις και τους στόχους του προγράμματος προσαρμογής.

Το eurogroup καταλήγει ότι τα απαραίτητα συστατικά βρίσκονται τώρα στη θέση τους, ώστε τα κράτη-μέλη να ξεκινήσουν τις απαραίτητες εθνικές διαδικασίες που απαιτούνται για την έγκριση της επόμενης δόσης που αντιστοιχεί σε 43,7 δισ. ευρώ.

Τα 10,6 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού και τα 23,8 δισ. ευρώ για τα ομόλογα του EFSF που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πληρωθούν τον Δεκέμβριο.

Η διάθεση των υπόλοιπων ποσών θα γίνει σε τρεις δόσεις, κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2013, και θα σχετίζεται με την εφαρμογή των ορόσημων του MoU (περιλαμβανομένης της εφαρμογής της φορολογικής μεταρρύθμισης ως τον Γενάρη) που θα συμφωνηθούν με την τρόικα.

Το eurogroup περιμένει ότι θα είναι σε θέση να αποφασίσει και επίσημα τη διάθεση της δόσης ως τις 13 Δεκεμβρίου, υπό την αίρεση της ολοκλήρωσης των εθνικών διαδικασιών, και μετά την εκτίμηση του αποτελέσματος μιας πιθανής επαναγοράς χρέους από την Ελλάδα".


Μοσκοβισί: Πρόοδος με ρεαλιστικές λύσεις

«Κάναμε πρόοδο με λύσεις που είναι ρεαλιστικές», σχολίασε μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί. «Όλοι πήγαν πέρα από τις κόκκινες γραμμές τους, ωθούμενοι από ένα κοινό συμφέρον να βρεθούν αξιόπιστες λύσεις για την αξιοπιστία της ευρωζώνης».

Σόιμπλε: Μέτρα για μείωση του χρέους όταν υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε ότι η τελική απόφαση για την καταβολή της δόσης θα ληφθεί μετά τη λήξη ή το αποτέλεσμα ενός πιθανού προγράμματος επαναγοράς ομολόγων. Αναφερόμενος στην πιθανότητα λήψης περαιτέρω μέτρων για τη μείωση του ελληνικού χρέους, δήλωσε πως «όταν η Ελλάδα επιτύχει ή είναι έτοιμη να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα και έχει εκπληρώσει όλους τους όρους, αν χρειαστεί, θα εξετάσουμε περαιτέρω μέτρα για τη μείωση του συνολικού χρέους».

Ρεν: Η Ελλάδα πήρε σκληρές αποφάσεις

Ο Ο. Ρεν δήλωσε ότι τα κράτη της ευρωζώνης θα εξετάσουν περαιτέρω μείωση των επιτοκίων εφόσον απαιτείται μεγαλύτερη μείωση του ελληνικού χρέους. Η Ελλάδα έλαβε τα απαραίτητα μέτρα, πήρε σκληρές αποφάσεις, δήλωσε.


Λαγκάρντ: Στο 124% του ΑΕΠ το χρέος το 2020

"Χαιρετίζω τις πρωτοβουλίες που συμφωνήθηκαν σήμερα από το eurogroup με στόχο την περαιτέρω στήριξη του ελληνικού προγράμματος μεταρρύθμισης και τη συνεισφορά στη διαχειρισιμότητα του χρέους της χώρας", δήλωσε η Κρ. Λαγκάρντ.

Η συμφωνία θα ενισχύσει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να συνεχίσει την ατζέντα των δημοσιονομικών και δομικών μεταρρυθμίσεων, πρόσθεσε.

"Οι πρωτοβουλίες που αποφασίσαμε περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την επαναγορά ελληνικών ομολόγων, την επιστροφή των κερδών του προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ (Securities Market Programme), μείωση των επιτοκίων στα διμερή δάνεια (GLF) και τη δεκαετή αναβολή καταβολής των επιτοκίων του EFSF", ανέφερε η Κρ. Λαγκάρντ.

"Στο σύνολό τους, τα μέτρα αυτά θα βοηθήσουν να έρθει το χρέος της Ελλάδας σε διαχειρίσιμη πορεία και να διευκολύνει τη σταδιακή επιστροφή της χώρας στις αγορές. Το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020".

"Μόλις σημειωθεί πρόοδος στην εξειδίκευση και στην επίτευξη των δεσμεύσεων που έγιναν σήμερα, και συγκεκριμένα στην εφαρμογή της επαναγοράς ομολόγων, θα είμαι σε θέση να συστήσω στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ να ολοκληρώσει την πρώτη αναθεώρηση του ελληνικού προγράμματος", σημείωσε.


Ντράγκι: Η συμφωνία για την Ελλάδα θα μειώσει την αβεβαιότητα

"Χαιρετίζω τις αποφάσεις που έλαβαν οι υπουργοί Οικονομικών. Είναι βέβαιο ότι θα μειώσουν την αβεβαιότητα και θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στην Ευρώπη και στην Ελλάδα", δήλωσε μετά την ολοκλήρωση του eurogroup o πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του EWG δήλωσε ότι η επαναγορά χρέους από την Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί έως τις 12 Δεκεμβρίου κι εξέφρασε την άποψη ότι το πρόγραμμα της χώρας μπορεί να αποτελέσει μια θετική έκπληξη.


Σαμαράς: Όλα πήγαν καλά

"Όλα πήγαν καλά. Παλέψαμε όλοι μαζί. Αύριο ξεκινάει μια καινούρια μέρα για όλους τους Έλληνες", δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς.


Βενιζέλος: Οι λεπτομέρειες έχουν τη σημασία τους, αλλά είναι η νέα αφετηρία

Για τη συμφωνία, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε:

"Το πλαίσιο που διαμορφώθηκε στο eurogroup είναι η νέα αφετηρία που χρειάζεται η χώρα μετά από εννέα μήνες αναμονής.

Οι λεπτομέρειες έχουν τη σημασία τους, το κρίσιμο όμως είναι η μεγάλη εικόνα. Και αυτή είναι αναμφίβολα θετική χάρις στις σκληρές θυσίες του ελληνικού λαού.

Σε εμάς, τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, εναπόκειται τώρα να αξιοποιήσουμε το πλαίσιο αυτό και να οργανώσουμε τις εσωτερικές προϋποθέσεις της εθνικής ανάκαμψης".


Κουβέλης: Αποφασιστικό βήμα για παραμονή της χώρας στο ευρώ

Αναφερόμενος στη συμφωνία που επετεύχθη στο eurogoup, ο Φώτης Κουβέλης δήλωσε: "Οι αποφάσεις του eurogroup, με τη συνέχιση της χρηματοδότησης και τη μείωση των επιβαρύνσεων του χρέους, συνιστούν αποφασιστικό βήμα για την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Πολλά έχουν να γίνουν ακόμη σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της κρίσης και η Ελλάδα πρέπει να συμμετέχει ουσιαστικά σε αυτήν τη διαδικασία.

Η χώρα μας πρέπει να συνεχίσει τη μεγάλη προσπάθεια για τη σταθεροποίηση και την ανάκαμψη, με ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα, προώθηση αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της ύφεσης και με δημιουργία ενός δικτύου κοινωνικής υποστήριξης".


Στουρνάρας: Σημαντική η απόφαση


"Η σημερινή απόφαση του eurogroup και του ΔΝΤ είναι σημαντική διότι κρατά την Ελλάδα στο ευρώ, της δίνει σημαντική ευκαιρία να βγει από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και της υπερχρέωσης και συμβάλλει στη μείωση του χρέους της", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μετά τη λήξη των εργασιών του eurogroup στις Βρυξέλλες.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο Γ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι η απόφαση απελευθερώνει πόρους μέσω της μείωσης των επιτοκίων των δανείων που έχει συνάψει η Ελλάδα με τις χώρες της ευρωζώνης και με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. "H Ελλάδα είναι πλέον χώρα που δανείζεται με πολύ χάμηλά επιτόκια σε σχέση με άλλες χώρες στην ευρωζώνη", σημείωσε.

Τόνισε ότι πρέπει να προχωρήσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και παράλληλα να χτιστεί ένα αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος, με έμφαση στις ίσες ευκαιρίες για όλους.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της επαναγοράς ελληνικών ομολόγων με δάνεια από το ΕΤΧΣ, η οποία θα δρομολογηθεί έως τις 12 Δεκεμβρίου, o υπουργός Οικονομικών υπήρξε ιδιαίτερα φειδωλός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v