Τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια ξεπερνούν την πληγή της Covid-19

Ποιο ελληνικό αεροδρόμιο κατέλαβε μία θέση μεταξύ των κορυφαίων ευρωπαϊκών χάρη σε επιδόσεις υψηλότερες του 2019.

Τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια ξεπερνούν την πληγή της Covid-19

Μία ανάσα από τα προ πανδημίας νούμερα βρίσκεται η επιβατική κίνηση στο ευρωπαϊκό δίκτυο αεροδρομίων, με την ψαλίδα να έχει περιοριστεί πλέον για το α’ τρίμηνο του έτους στο μείον 1,3% σε σχέση με το 2019 σε ό,τι αφορά τον συνολικό αριθμό επιβατών. Αντίστοιχα, σε σχέση με πέρυσι η επιβατική κίνηση κατέγραψε άνοδο σε ποσοστό 10,2% για το διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου.

Σε ό,τι αφορά την κίνηση στα αεροδρόμια εντός της Ε.Ε., αυτή σημείωσε μικρή απόκλιση κατά 1,1% σε σχέση με τα προ πανδημίας νούμερα, ωστόσο, διαμορφώθηκε στο συν 11,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023. Αντίστοιχη ήταν και η εικόνα στα αεροδρόμια στην Ε.Ε.+, καθώς, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, κατέγραψαν άνοδο 10,9% σε σχέση με πέρυσι, υστέρησαν, ωστόσο, σε σύγκριση του 2019, με πτώση σε ποσοστό 1,8%. Ως προς την κίνηση των ευρωπαϊκών αεροδρομίων εκτός της Ε.Ε., αυτή ανέκαμψε πλήρως στα προ πανδημίας νούμερα, υπερβαίνοντάς τα με αύξηση 2% σε σχέση με το 2019 και αντίστοιχη άνοδο σε ποσοστό 6,5% σε σχέση με πέρυσι.

Ολική ήταν η επαναφορά της διεθνούς επιβατικής κίνησης στα επίπεδα του 2019. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων της Ευρώπης (Airports Council International - ACI Europe), σημειώθηκε άνοδος σε ποσοστό 2,6% σε σχέση με το 2019 και αντίστοιχη αύξηση κατά 11,5% συγκριτικά με πέρυσι. Στον αντίποδα, η κίνηση εσωτερικού υπολείπεται σημαντικά έναντι των προ πανδημίας επιπέδων, καταγράφοντας διψήφιο ποσοστό μείωσης 11,8% σε σχέση με το 2019, ωστόσο, ενισχύθηκε σε σχέση με το 2023, σημειώνοντας αύξηση 6,3%.

Σε ό,τι αφορά τα επιμέρους αεροδρόμια, μεταξύ των ευρωπαϊκών αεροδρομίων που υποδέχονται πάνω από 25 εκατ. επιβάτες σε ετήσια βάση βρέθηκε εκείνο της Αθήνας, με το «Ελευθέριος Βενιζέλος» να τερματίζει δεύτερο, καταγράφοντας άνοδο 19,3% σε σχέση με το 2019, και εκείνο της Λισαβόνας να καταλαμβάνει την πρώτη θέση με αύξηση 20,2% σε σύγκριση με τους προ πανδημίας αριθμούς.

Τις καλύτερες επιδόσεις το α’ τρίμηνο του έτους σε επίπεδο κίνησης κατέγραψαν τα αεροδρόμια του Λονδίνου, της Κωνσταντινούπολης και του Παρισιού.

Σύμφωνα, δε, με το Eurocontrol, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας, τα ελληνικά αεροδρόμια σημείωσαν το διάστημα από τις 8 έως τις 14 Απριλίου άνοδο 8% σε επίπεδο αφίξεων και αναχωρήσεων πτήσεων σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v