ΣΥΡΙΖΑ-Τράπεζες: Δίαυλος επικοινωνίας με σήμα «αξιόπιστου monitoring»

Τα τρία κεντρικά θέματα που τέθηκαν χθες στη συνάντηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών. Επίκειται πρόταση νόμου από τον ΣΥΡΙΖΑ για τα ανώτατα όρια των επιτοκίων χορηγήσεων βάσει της ευρωπαϊκής οδηγίας.

ΣΥΡΙΖΑ-Τράπεζες: Δίαυλος επικοινωνίας με σήμα «αξιόπιστου monitoring»

Η συνάντηση χθες των αρμοδίων οικονομικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον τομεάρχη Οικονομικών Νίκο Παππά, με την ηγεσία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, υπό τον πρόεδρό της Γκίκα Χαρδούβελη, είχε διπλό στόχο από πλευράς τους: αφενός, να ανοίξει ένας θεσμικός δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές και, αφετέρου, να στείλουν σήμα αξιόπιστου monitoring ως γνώστες επιμέρους πτυχών, κρίσιμων για τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι αντιπροσωπείες των δύο πλευρών ήταν πολυμελείς και αυτό, όπως σημειώνουν από την Κουμουνδούρου, αποδεικνύει το βάθος και την έκταση των συζητήσεων.

Ο κ. Παππάς, μετά τη συνάντηση, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «πραγματοποιήθηκε ένας ειλικρινής διάλογος, κατά τον οποίο συζητήθηκε όλη η ατζέντα των θεμάτων που άπτονται του κλάδου, με κάθε πλευρά να παρουσιάζει τις θέσεις της και τις, προφανώς, διαφορετικές προσεγγίσεις της επί ζητημάτων που απασχολούν την οικονομία, την επιχειρηματικότητα, την κοινωνία».

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, βρέθηκαν στο επίκεντρο τα θέματα: δανειοδότηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και τα προβλήματα πρόσβασης που αντιμετωπίζουν, τα κόκκινα δάνεια, οι υψηλές προμήθειες και τα επιτόκια των τραπεζών που αποτελούν ανοιχτά ζητήματα για την επιχειρηματικότητα και τα νοικοκυριά.

Ειδικότερα, τέθηκαν ζητήματα σε τρεις διαφορετικούς πυλώνες:

  1. Τα προβλήματα δανειοδότησης που αντιμετωπίζουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, κάτι το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει επίμονα και επί μακρόν, τονίζοντας ότι οι τραπεζικοί όροι αποκλείουν το 96% των ΜμΕ.
  2. Την ανησυχία του κόμματος για την πορεία και την εξέλιξη των κόκκινων δανείων, τα οποία μπορεί να έχουν φύγει από τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, αλλά συνεχίζουν να χαρακτηρίζουν και να επηρεάζουν την ελληνική επιχειρηματικότητα.
  3. Η θέση ότι η ήδη υψηλή κερδοφορία των τραπεζών επιτρέπει τη μείωση των προμηθειών και των επιτοκίων χορηγήσεων.

Πρόταση νόμου για τα όρια των επιτοκίων

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν γνωστό ότι το επόμενο διάστημα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα παρουσιάσει νομοθετική πρόταση για ζητήματα που άπτονται του τραπεζικού κλάδου. Συγκεκριμένα, η πρόταση θα αφορά τα ανώτατα όρια στα επιτόκια χορηγήσεων, βάσει της ευρωπαϊκής οδηγίας 2225 περί προστασίας των καταναλωτών.

Επ' αυτού, επισήμαναν ότι ως χώρα έχουμε το μεγαλύτερο κλάσμα μεταξύ καταθέσεων-χορηγήσεων σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ. Ενώ για τα κόκκινα δάνεια σημείωσαν ότι ναι μεν βγήκαν από τους ισολογισμούς των τραπεζών αλλά επιδρούν δυσμενώς στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και, άρα, απαιτείται ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους.

Κατά τις πληροφορίες, η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε και το θέμα της ιδιωτικοποίησης των μετοχών που κατείχε το δημόσιο στις τράπεζες, όπως και το ζήτημα του αναβαλλόμενου φόρου, όπου εκφράσθηκε ανησυχία για το ύψος του. «Βασική στόχευση όλων πρέπει να αποτελεί η προώθηση της δίκαιης ανάπτυξης, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και η στήριξη των νοικοκυριών», επισήμαναν στα τραπεζικά στελέχη.

Τραπεζικές πηγές: Εποικοδομητική συζήτηση

Από την πλευρά της ΕΕΤ, αρμόδιες πηγές αναφέρουν πως έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση, ενώ σε ένα από τα θέματα, τη χαμηλή ροή στεγαστικών δανείων, η τραπεζική πλευρά εξήγησε ότι δεν υπάρχει ζήτηση.

Αναφορικά με το θέμα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της ανάγκης να τονωθεί η ρευστότητα στην αγορά, εξηγήθηκε η έμφαση που δίνεται στη χρηματοδότηση πράσινων και ψηφιακών δράσεων.

Κατά τις ίδιες πηγές, η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε για τους λόγους που κάνουν το χρήμα στην Ελλάδα να είναι ακριβότερο σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ. Η τραπεζική απάντηση ήταν ότι το θέμα σχετίζεται με το rating της ελληνικής οικονομίας που πρόσφατα επέστρεψε σε επενδυτική βαθμίδα, εξέλιξη που θα βοηθήσει στο συγκεκριμένο μέτωπο.

Αναφορικά με τις προμήθειες που χρεώνονται οι τράπεζες, η τραπεζική πλευρά επικαλέσθηκε τις μεγάλες επενδύσεις που έχουν γίνει για την ψηφιακή αναβάθμιση.

Ποιοι μετείχαν

Στη συνάντηση, από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ μετείχαν οι: Νίκος Παππάς τομεάρχης Οικονομικών, Βαγγέλης Πιλάλης, συντονιστής του Χρηματοπιστωτικού Τμήματος της Κ.Ε. του κόμματος και τραπεζικό στέλεχος, Χρήστος Καραμούτσος, συντονιστής της Ν.Ε. Χρηματοπιστωτικού και τραπεζικό στέλεχος, Μανώλης Καπνισάκης, διευθυντής του γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Στέφανου Κασσελάκη, Δρ. Παναγιώτης Μελαχρινός, οικονομολόγος και διευθυντής του πολιτικού γραφείου του κ. Παππά, Γιώργος Αναβαλόγλου, συνεργάτης του προέδρου του κόμματος, Αποστόλης Μακρυκώστας, συνεργάτης του Αλέκου Φλαμπουράρη, υπεύθυνου της Πολιτικής Γραμματείας για τον Χρηματοπιστωτικό Τομέα.

Στην αντιπροσωπεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, υπό τον πρόεδρο της Γκίκα Χαρδούβελη, μετείχαν οι: Αναστάσιος Αναστασάτος, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΕΤ και πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΕΕΤ για Θέματα Οικονομικών Αναλύσεων και Προοπτικών του Τραπεζικού Κλάδου, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Eurobank, Γιώργος Μαλιγιάννης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΕΤ και πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΕΕΤ για Θέματα Διαχείρισης μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (NPLs), γενικός διευθυντής μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων της Εθνικής Τράπεζας, Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΕΤ και πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΕΕΤ για Οικονομικά και Φορολογικά Θέματα, γενικός διευθυντής και Chief Financial Officer της Αlpha Bank, Χαρούλα Απαλαγάκη, πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής και Acting Γενική Διευθύντρια της ΕΕΤ, Βασίλης Παναγιωτίδης, ανώτερος διευθυντής της ΕΕΤ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v