Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ελλάδα «ψηφίζει» ενοποίηση των Κεφαλαιαγορών της ΕΕ

«Οι κατακερματισμένες αγορές δεν εξυπηρετούν τελικά κανένα κράτος μέλος, μεγάλο ή μικρό», τονίζει ο Αλεξ Πατέλης. «Σύμφωνες με τις δικές μας πολλές από τις προτάσεις της έκθεσης Λέτα».

Η Ελλάδα «ψηφίζει» ενοποίηση των Κεφαλαιαγορών της ΕΕ

«Σε μια νομισματική ένωση, δεν έχει νόημα να αντιμετωπίζουμε μια ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή (τον SSM) όταν πρόκειται για τη χρηματοδότηση επενδύσεων μέσω μιας τράπεζας, αλλά μια εθνική ρυθμιστική αρχή όταν πρόκειται για άντληση κεφαλαίων μέσω των αγορών. Οι κατακερματισμένες αγορές δεν εξυπηρετούν τελικά κανένα κράτος μέλος, είτε μεγάλο, είτε μικρό».

Με την συγκεκριμένη θέση ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλεξ Πατέλης ξεκαθαρίζει την θέση της Αθήνας στη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ευρώπη σε ότι αφορά την ένωση των κεφαλαιαγορών της Γηραιάς Ηπείρου και την ενιαία εποπτεία. 

Η τοποθέτηση του κ. Πατέλη, η οποία περιλαμβάνεται σε newsletter που στάλθηκε σε επενδυτές αντανακλάται και στη θέση που πήρε ο Κωστής Χατζηδάκης στο Eurogroup του Μαρτίου, οπότε το θέμα συζητήθηκε μεταξύ των υπουργών Οικονομικών.

«Τους τελευταίους μήνες ακούσαμε διεθνείς οργανισμούς και παράγοντες της αγοράς να μας επισημαίνουν ότι ο κατακερματισμός της ευρωπαϊκής κεφαλαιαγοράς έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα και στην εξεύρεση κεφαλαίων για ανάπτυξη. Μπορεί να έχουμε διαφορετικές απόψεις ως προς τον επιθυμητό βαθμό ενοποίησης. Και υπάρχουν και αντικειμενικά εμπόδια που θα πρέπει να ξεπεράσουμε. Αλλά θα ήταν λάθος να αγνοήσουμε το μήνυμά τους. Θα πρέπει να επιδείξουμε υψηλό επίπεδο φιλοδοξίας», τόνισε ο Έλληνας Υπουργός.

Σημείωσε δε ότι η Ελλάδα, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θα επιθυμούσε μια πιο φιλόδοξη αντιμετώπιση τόσο για την Ενιαία Αγορά Κεφαλαίων στην Ευρώπη όσο και για την Τραπεζική Ένωση στην Ευρώπη, καθώς είναι βασικές προϋποθέσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ο Αλεξ Πατέλης, από την πλευρά του, εξήγησε επίσης ότι η Ελλάδα βλέπει θετικά τις προτάσεις που διατυπώνει ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός Ε. Λέτα σε ότι αφορά τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Ευρώπη.

«Η Ελλάδα χαιρετίζει την έκθεση Letta, η οποία περιέχει πολλές ενδιαφέρουσες ιδέες, πολύ σύμφωνες με τις δικές μας, σχετικά με την εμβάθυνση και τη βελτίωση της Ενιαίας Αγοράς, που θα πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω, και προσβλέπουμε στην έκθεση Draghi αυτό το καλοκαίρι», γράφει.

Στο μήνυμά του στους επενδυτές καταγράφεται σειρά μεταρρυθμίσεων που προώθησε η κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες, μεταξύ αυτών οι αλλαγές στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών (τεκμαρτά εισοδήματα), η σύνδεση των POS, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, η επιστολική ψήφος και η προώθηση εναλλακτικών συστημάτων πληρωμών (IRIS).

Επισημαίνεται παράλληλα, η σημαντική μείωση του Δημόσιου Χρέους, στο 162% του ΑΕΠ, χάρις και στην υπεραπόδοση σε ότι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα (1,9% του ΑΕΠ το 2023 έναντι στόχου για 1,1%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v