Να παρακάμψουν τα εμπόδια για την δημιουργία της πρώτης Πολιτείας Καινοτομίας στην Αττική, στο ακίνητο της ΧΡΩΠΕΙ επιχειρούν από κοινού τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης.
Αν και το αντίστοιχο έργο στη Θεσσαλονίκη έχει μπει σε τροχιά υλοποίησης έχοντας πετύχει χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν ισχύει το ίδιο και για το τεχνολογικό έργο στην Αττική.
Η κυβέρνηση ωστόσο δεν δείχνει έτοιμη να εγκαταλείψει το συγκεκριμένο project που αναμένεται να μετατρέψει την χώρα σε τεχνολογικό hub καινοτομίας των Βαλκανίων.
Η διάθεση της κυβέρνησης για το έργο καταγράφηκε από τον Διευθυντή της Μονάδας Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα Νίκο Σέργη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου όπου αποκάλυψε ότι ήδη πραγματοποιούνται διαβουλεύσεις του υπουργείου Οικονομικών με το υπουργείο Ανάπτυξης με στόχο να ανασχεδιαστεί το project της Πολιτείας Καινοτομίας στη ΧΡΩΠΕΙ ώστε να προσελκύσει επενδυτές.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στο έργο καθώς εξετάζεται ακόμα και το ενδεχόμενο να υιοθετηθεί το μοντέλο της τμηματικής κατασκευής του έργου όπως στην περίπτωση του Thess Intec.
Από το 2021 και μέχρι σήμερα έχουν προκηρυχθεί τρεις διαγωνισμοί για το έργο προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ χωρίς όμως να έχει υπάρξει καμία προσφορά.
Υπενθυμίζεται ότι στην έκταση του πρώην εργοστασίου χρωματουργίας ΧΡΩΠΕΙ, στην οδό Πειραιώς επιδιώκεται να αναπτυχθεί μία έδρα καινοτομίας στη χώρα και σημείο αναφοράς στην Ευρώπη. Πρόκειται για μία επένδυση της τάξης των 100 εκατ. ευρώ, που δημοπρατήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και βρίσκεται στη διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Το έργο θα γίνει μέσω ΣΔΙΤ, με το Δημόσιο να παραχωρεί την έκταση για συγκεκριμένο χρόνο και τον ιδιώτη να καλύπτει το κόστος της επένδυσης, με ίδια κεφάλαια ή/και με τραπεζικό δανεισμό.
Τέσσερις ενδιαφερόμενοι στον τελευταίο διαγωνισμό
Ο πρώτος διαγωνισμός είχε προκαλέσει το έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών και είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον τέσσερα σχήματα με «όχημα» τους εξής ομίλους:
- ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ
- ΕΛΛΑΚΤΩΡ
- Intracom
- Εταιρεία Ανάπτυξης Ακινήτων Dimand.
Στα σχήματα συμμετείχαν φορείς της καινοτομίας όπως το Found.ation από κοινού με τη startup Mantis Business Innovation, το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, αλλά και το Τεχνολογικό Πάρκο της Βαρκελώνης. Παρά το αυξημένο τελικά ο διαγωνισμός δεν τελεσφόρησε με την κυβέρνηση να αναζητά πλέον τις κατάλληλες συνθήκες για να υλοποιηθεί το έργο.
Σημειώνεται ότι στο Υπουργείο Ανάπτυξης έχει ήδη εκδηλωθεί ζωηρό ενδιαφέρον από πλευράς startups και τεχνολοβλαστών, αλλά και από τμήματα R&D μεγάλων πολυεθνικών για εγκατάσταση στην Πολιτεία Καινοτομίας.
Τι αφορά το έργο
Το έργο αφορά στη δημιουργία ενός φυσικού χώρου καινοτομίας, στον οποίο θα εγκατασταθούν τμήματα έρευνας και ανάπτυξης (R&D) μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων, νεοφυείς επιχειρήσεις, τεχνοβλαστοί και ακαδημαϊκά ιδρύματα, που αναμένεται να συμβάλουν σημαντικά στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητα της χώρας μας. Υπολογίζεται πως θα φιλοξενήσει πάνω από 2.000 εργαζόμενους, ενώ ταλαντούχοι Έλληνες επιστήμονες και επιχειρηματίες θα έχουν τη δυνατότητα να ξεδιπλώνουν το ταλέντο τους και να υλοποιούν τις ιδέες τους σε έναν οργανωμένο χώρο από την Ελλάδα, όπως συμβαίνει και σε αντίστοιχες μεγάλες πόλεις του εξωτερικού.
Το ακίνητο
Για την υλοποίηση του έργου αξιοποιείται το εγκαταλελειμμένο ακίνητο της πρώην ΧΡΩΠΕΙ, έκτασης 17.893 τ.μ., που βρίσκεται στην καρδιά της Αττικής. Ο συγκεκριμένος χώρος κρίθηκε κατάλληλος λόγω της γεωγραφικής θέσης ανάμεσα σε Αθήνα και Πειραιά, καθώς και της εύκολης συγκοινωνιακής πρόσβασης, ενώ σημαντική είναι και η συμβολική του αξία, δεδομένου ότι αποτελούσε σημείο αναφοράς για την καινοτομία κατά τον περασμένο αιώνα.
Οφέλη
Η Πολιτεία Καινοτομίας στο ΧΡΩΠΕΙ θα έχει πολλαπλά οφέλη για τον πολίτη και την κοινωνία, με απώτερο σκοπό:
- Την ενίσχυση των δραστηριοτήτων Ανάπτυξης, Έρευνας και Καινοτομίας: η λειτουργία του Κέντρου θα δώσει ώθηση στα πεδία της έρευνας – καινοτομίας και θα φέρει κοντά τα ερευνητικά κέντρα με τις επιχειρήσεις δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για την παραγωγή εμπορικά αξιοποιήσιμων καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών.
- Τη δημιουργία υπερ-εθνικού πόλου έλξης: η Πολιτεία Καινοτομίας θα αποτελεί σημείο αναφοράς, κατ’ αντιστοιχία κέντρων καινοτομίας σε άλλες χώρες.
- Την εξοικονόμηση πόρων: η κατασκευή της Πολιτείας Καινοτομίας δεν θα γίνει με κρατικό χρήμα, αλλά με την κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
- Τη δημιουργία θέσεων εργασίας κατά την κατασκευή: πρόκειται για ένα μεγάλο έργο το οποίο θα δημιουργήσει σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας κατά την κατασκευή του.
- Τη δημιουργία θέσεων εργασίας κατά τη λειτουργία: η παρουσία ερευνητικών κέντρων και επιχειρήσεων θα δημιουργήσει ποιοτικές θέσεις εργασίας για την απασχόληση ερευνητικού προσωπικού και στελεχών στις επιχειρήσεις.
- Την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας: το ακίνητο στο εργοστάσιο της ΧΡΩΠΕΙ παραμένει ανεκμετάλλευτο για δεκαετίες. Η δημιουργία της Πολιτείας Καινοτομίας θα μετατρέψει την έκταση αυτή σε ένα χώρο πρωτοποριακό και ανοιχτό στο κοινό, διατηρώντας παράλληλα την ιστορική του φυσιογνωμία.
- Την αναβάθμιση της περιοχής – τα οφέλη για την τοπική κοινωνία: θα αναδειχθεί το ακίνητο ΧΡΩΠΕΙ, διατηρώντας τον ιστορικό του χαρακτήρα, και θα αναβαθμιστεί η ευρύτερη περιοχή της Λεωφόρου Πειραιώς η οποία παρ’ όλο που συγκεντρώνει σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων, έχει χάσει την αίγλη του παρελθόντος και βρίσκεται στο περιθώριο του Δήμου Πειραιά.
Thess INTEC
Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το Thess INTEC καθώς έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για το έργο που θα δώσει σάρκα και οστά στην τεχνολογική επένδυση της Θεσσαλονίκης. Οι χωματουργικές εργασίες έχουν ξεκινήσει και με την ολοκλήρωση τους θα ξεκινήσει η κατασκευαστική περίοδος της μεγάλης επένδυσης.
Οι επενδύσεις έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 35 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλα 20 εκατ. ευρώ από ιδιωτικά κεφάλαια, 25 εκατ. ευρώ από το ΕΚΕΤΑ ενώ περίπου 30 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα επενδυθούν στο έργο από ισραηλινό fund.
Η πρώτη φάση των έργων περιλαμβάνει τις απαραίτητες υποδομές και δίκτυα στο ακίνητο των 760 στρεμμάτων αλλά και τα κτιριακά έργα για έξι συνολικά κτίρια 11.000 τ.μ. Στην πλήρη ανάπτυξη του, στο ThessINTEC προβλέπεται ότι θα εργάζονται συνολικά 7.000 άτομα, ενώ η συνεισφορά του στο ΑΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης του 2%.
Το Thess INTEC έχει χωροθετηθεί στον Δήμο Θερμαϊκού και βρίσκεται αρκετά κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα βρίσκεται στη νότια ακτή του Θερμαϊκού κόλπου, περίπου 15 χιλιόμετρα από το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η εν λόγω έκταση έχει μεταβιβαστεί από το δημόσιο στην «Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας Α.Ε.» ειδικά για τον σκοπό της υλοποίησης του Thess INTEC.
Το έργο περιλαμβάνει τις εξής ζώνες:
- Τεχνολογικού Πάρκου στην οποία εκτός των ερευνητικών και παραγωγικών εγκαταστάσεων του τεχνολογικού πάρκου περιλαμβάνονται συνεδριακό κέντρο και οι χώροι για τις συνοδευτικές και βοηθητικές εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης (κτίρια και εγκαταστάσεις έργων υποδομών, χώροι στάθμευσης κλπ), καθώς και ο κοινόχρηστος χώρος, ο οποίος θα οριστεί χωρικά με το ρυμοτομικό σχέδιο εφαρμογής.
- Τουρισμού Αναψυχής στην οποία περιλαμβάνονται ξενοδοχειακή εγκατάσταση και θεματικό πάρκο εκπαίδευσης και αναψυχής (ενυδρείο).
- Κοινόχρηστου Χώρου Πρασίνου κατά μήκος του βόρειου παράκτιου τμήματος του ακινήτου.