Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλ. Σαρρηγεωργίου: Πέντε μέτρα για να μειωθεί το ασφαλιστικό κενό

Ποιες είναι οι εισηγήσεις του κλάδου προς την κυβέρνηση για κρίσιμα θέματα. Η σημασία της συνεργασίας και το σήμα από Δόμνα Μιχαηλίδου για γόνιμο διάλογο σε ό,τι αφορά «την υποχρεωτική ασφάλιση όλων των κατοικιών».

Αλ. Σαρρηγεωργίου: Πέντε μέτρα για να μειωθεί το ασφαλιστικό κενό

Μέτρα από την Πολιτεία προκειμένου να μειωθεί το κενό προστασίας των Ελλήνων πολιτών σε βασικούς τομείς όπως οι φυσικές καταστροφές, η υγεία και η σύνταξη ζήτησε από την κυβέρνηση ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, με την υπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου να συναινεί και να προτείνει την έναρξη σχετικού διαλόγου.

Ειδικότερα, ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου αναφέρθηκε αρχικά στο κενό ασφάλισης που υπάρχει στην Ευρώπη και πόσο μάλλον στην Ελλάδα, όπου η ασφαλτική διείσδυση είναι κατά πολύ χαμηλότερη. «Το θέμα απασχολεί ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά στην Ελλάδα ξεκινούμε από πολύ χαμηλότερη βάση» σημείωσε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως:

  • Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% σε όσα σπίτια ασφαλίζονται έναντι φυσικών καταστροφών αποτελεί θετικό μέτρο, πλην όμως το ποσοστό έκπτωσης θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερο. Επίσης, το κράτος πρέπει να προβάλει και να διαφημίσει το συγκεκριμένο μέτρο.
  • Στην κυβερνητική εξαγγελία (δεν έχει ψηφιστεί ακόμη) για υποχρεωτική ασφάλιση για επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών χαμηλότερο των δύο εκατ. ευρώ, το όριο θα πρέπει να μειωθεί στο ένα εκατ. ευρώ, όταν στην Ιταλία το μέτρο αφορά το σύνολο των επιχειρήσεων.
  • Θετική εξέλιξη αποτελεί η ίδρυση του ΤΕΚΑ, πλην όμως θα πρέπει να υπάρξουν και να αναπτυχθούν και άλλοι φορείς αποταμίευσης. Τα όποια φορολογικά κίνητρα υπήρχαν κατά το παρελθόν στα συνταξιοδοτικά-αποταμιευτικά προγράμματα των ασφαλιστικών εταιρειών, έχουν εδώ και χρόνια καταργηθεί.
  • Στα συμβόλαια υγείας όχι μόνο δεν υπάρχει οποιοδήποτε κίνητρο, αλλά αντίθετα υπάρχουν σοβαρά αντικίνητρα όπως η επιβολή φόρου ασφαλίστρων 15% και ΦΠΑ 24%.
  • Στον κλάδο αυτοκινήτου, περίπου το ένα στα δέκα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους είναι ανασφάλιστο και ευελπιστούμε πως βρισκόμαστε πολύ κοντά στο πατηθεί το κουμπί και να αντιμετωπιστεί το θέμα.

Ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ τόνισε πως δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από το κράτος, πως υπάρχει ανάγκη συνεργασίας μεταξύ της Πολιτείας και της ιδιωτικής ασφάλισης προκειμένου ο Έλληνας πολίτης να είναι καλύτερα ασφαλισμένος και πως το όλο θέμα δεν πρέπει να έχει κομματικό πρόσημο.

Από την πλευρά της, η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου ανέφερε πως εδώ και πολλά χρόνια η ιδιωτική ασφάλιση αντιμετωπίζεται με καχυποψία από πολιτικά κόμματα και την κοινωνία. «Αρκούμαστε στην κοινωνική και την επικουρική ασφάλιση, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Ένα αμιγώς αναδιανεμητικό σύστημα δεν μπορεί να μας πάει πολύ μακριά και γι’ αυτό ιδρύσαμε το ΤΕΚΑ. Θέλουμε να ενημερώσουμε τους νέους έτσι ώστε να εγγραφούν στον ΤΕΚΑ, αλλά και να αποκτήσουν αντίστοιχα προγράμματα ασφαλιστικών εταιρειών».

Ειδικότερα για το ζήτημα των φυσικών καταστροφών, η Δόμνα Μιχαηλίδου θεωρεί ως επιτυχημένο μέτρο τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10%, σημειώνοντας: «Το πρώτο μέτρο έχει πιάσει. Πρέπει να προχωρήσουμε παραπέρα. Να ανοίξει ο γόνιμος διάλογος για την υποχρεωτική ασφάλιση όλων των κατοικιών».

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Μιχάλης Κατρίνης τόνισε ότι υπάρχουν τομείς όπου το κράτος και οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορούν να συνεργαστούν με ξεκάθαρους όρους προκειμένου να προκύψουν αμοιβαία οφέλη και η ασφάλιση των κατοικιών είναι ένας από αυτούς. Θα πρέπει να μελετήσουμε τις καλές πρακτικές των άλλων χωρών, να αναπτύξουμε το κοινωνικό κράτος και να βρούμε τομείς όπου η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά. Η Πολιτεία δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζει φοβικά τον κλάδο, κατέληξε ο Μιχάλης Κατρίνης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v