Πόροι €3,6 εκατ. για το Ινστιτούτο Ρομποτικής στο Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά»

Οι δράσεις του Ινστιτούτου, συμβαδίζοντας με τις ανάγκες της ελληνικής πραγματικότητας, αλλά και τις διεθνείς εξελίξεις, θα αναπτυχθούν γύρω από τρεις κατευθύνσεις:

Πόροι €3,6 εκατ. για το Ινστιτούτο Ρομποτικής στο Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά»

Στο πλαίσιο των κατευθύνσεων του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Βουλευτής Κορινθίας, κ. Χρίστος Δήμας (φωτο), μετά την πρόσφατη ίδρυση του Ινστιτούτου Ρομποτικής στο Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά», υπέγραψε το Τεχνικό Δελτίο για την χρηματοδότησή του, με προϋπολογισμό 3,6 εκατ. ευρώ, αξιοποιώντας πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ).

Κύριος στόχος του νεοσύστατου Ινστιτούτου είναι η προαγωγή της επιστήμης και τεχνολογίας της ρομποτικής στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, μέσα από συντονισμένες δράσεις και στενή συνεργασία με το ελληνικό οικοσύστημα ρομποτικής, αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται η ίδρυση Makerspaces, ενώ προωθούνται δράσεις επιστημονικής και τεχνολογικής Αριστείας στη Ρομποτική σε συνεργασία με AEI, Ερευνητικά Κέντρα, επιχειρήσεις και βιομηχανία.

Αξιοποιώντας την τεχνογνωσία, την δυναμική και την δικτύωση διακεκριμένων Ελλήνων επιστημόνων, το νέο Ινστιτούτο αναμένεται να καταστεί πολύτιμος κόμβος έρευνας στη ρομποτική και τα αυτόνομα συστήματα, με απτά οφέλη και εφαρμογές για την κοινωνία, την επιστήμη και την οικονομία, ενώ ιδιαίτερη στόχευση θα δοθεί σε κάθετους τομείς, όπως της υγείας, της ασφάλειας, της εκπαίδευσης, της αγροδιατροφής.

Οι δράσεις του Ινστιτούτου, συμβαδίζοντας με τις ανάγκες της ελληνικής πραγματικότητας, αλλά και τις διεθνείς εξελίξεις, θα αναπτυχθούν γύρω από τρεις κατευθύνσεις:

  1. Ρομποτική για Ασφάλεια και Διάσωση
  2. Ρομποτική Εξωτερικού Πεδίου
  3. Ρομποτική Υγείας και Κοινωνική Ρομποτική

Υπενθυμίζεται πως το Ινστιτούτο Ρομποτικής θα χρηματοδοτηθεί αρχικά από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0», ενώ αργότερα η βασική χρηματοδότηση θα προέλθει από εθνικά και Ευρωπαϊκά κονδύλια καθώς και μέσω κοινοπραξιών με τον ιδιωτικό τομέα.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης επισήμανε:

«Η πολύ καλή προεργασία που κάναμε ως Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων στις δράσεις και τις επενδύσεις που προωθήσαμε προς ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης, πρώτοι απ’ όλα τα Υπουργεία, μετουσιώνεται σε συγκεκριμένες πράξεις. Με το νέο Ινστιτούτο Ρομποτικής αναβαθμίζουμε το ελληνικό οικοσύστημα τεχνολογίας και καινοτομίας και ανοίγουμε νέες δημιουργικές λεωφόρους στους εξαιρετικούς επιστήμονές μας. Προχωρούμε με σχέδιο και αποτελεσματικότητα ώστε η Ελλάδα να είναι στους πρωταγωνιστές του 21ου αιώνα».

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Χρίστος Δήμας δήλωσε τα εξής:

«Το νέο Ινστιτούτο Ρομποτικής του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» προορίζονται για την ενίσχυση, υποστήριξη και την ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη και εξωστρέφεια της ελληνικής ερευνητικής δραστηριότητας. Το Ινστιτούτο Ρομποτικής στοχεύει στην οργάνωση του ελληνικού ρομποτικού οικοσυστήματος, με την συνεργασία ερευνητών και ακαδημαϊκών αλλά και μέσω της διασύνδεσή του με το αντίστοιχο της διασποράς, δημιουργώντας ένα κέντρο για την έρευνα και την καινοτομία στην Ρομποτική στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

O Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του ΕΚ «Αθηνά», Καθηγητής Γιάννης Εμίρης δήλωσε σχετικά:

«Με αίσθημα ευθύνης και μεγάλης ικανοποίησης ανακοινώνω την ίδρυση του Ινστιτούτου Ρομποτικής στο ΕΚ «Αθηνά». Θερμά συγχαρητήρια στην ιδρυτική ομάδα του Πέτρου Μαραγκού, Κώστα Κυριακόπουλου και Ευάγγελου Παπαδόπουλου, καθώς και σε όσους συνέβαλαν στην προσπάθεια! Αξίζει ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στον Υφυπουργό Χρίστο Δήμα, αλλά και στον Πρόεδρο του ΕΣΕΤΕΚ, Σπύρο Αρταβάνη-Τσάκωνα για την υποστήριξή τους. Είναι ένα σπουδαίο άλμα για ολόκληρη την επιστημονική κοινότητα της χώρας καθώς και για τους συναδέλφους της διασποράς. Και βέβαια πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για το ”Αθηνά”, όπου το 4ο Ινστιτούτο μας ανοίγει μια σελίδα ερευνητικής αριστείας, τεχνολογικής καινοτομίας και συνεργασιών με τα υπάρχοντα Ινστιτούτα και Μονάδες του Κέντρου».

Ο Καθηγητής ΕΜΠ και εμπνευστής του Ινστιτούτου, κ. Πέτρος Μαραγκός, τόνισε:

«Το όραμα γίνεται πραγματικότητα. Θερμές Ευχαριστίες σε όλους τους συναδέλφους που συνέβαλαν στην προσπάθεια ίδρυσης του Ελληνικού Ινστιτούτου Ρομποτικής καθώς και στον Υφυπουργό κ. Χρίστο Δήμα και στον Πρόεδρο του ΕΣΕΤΕΚ Καθ. Σπύρο Αρταβάνη-Τσάκωνα για τη συνεχή εμπιστοσύνη και υποστήριξή τους, και στον Πρόεδρο του ΕΚ-Αθηνά Καθ. Ιωάννη Εμίρη για την βοήθεια και υποστήριξη του σε όλη αυτήν την προσπάθεια. Η οργάνωση και λειτουργία του Ινστιτούτου Ρομποτικής θα ξεκινήσει άμεσα για επίτευξη των υψηλών του στόχων που ευελπιστούμε ότι θα προωθήσουν θετικά την τεχνολογία, οικονομία, ασφάλεια και ευημερία της χώρας μας»

Ο Καθηγητής ΕΜΠ και επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου κ. Ευάγγελος Παπαδόπουλος, δήλωσε:

«Πολλές ευχαριστίες αφενός στον πρόεδρο του ΕΣΕΤΕΚ Καθ. Σπύρο Αρταβάνη-Τσάκωνα και στο ΕΣΕΤΕΚ για την ενθουσιώδη υποστήριξη, και αφετέρου στον Υφυπουργό κ. Χρίστο Δήμα και στο υπουργείο για τη συνεχή και ένθερμη προώθηση της δημιουργίας του Ινστιτούτου. Χωρίς αυτούς (και τον καταλύτη του HIAS), η ίδρυση του Ινστιτούτου δεν θα είχε προχωρήσει. Βέβαια, τώρα έρχονται και οι ευθύνες, είμαστε όμως έτοιμοι γι’ αυτές!».

Ο Καθηγητής ΕΜΠ και επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου κ. Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος ανέφερε ότι:

«Το Ινστιτούτο αποτελεί μακροχρόνιο όνειρο και συνέχεια μιας προσπάθειας που αρχικά στηρίχθηκε από το Hellenic Institute of Advance Studies και το ΕΣΕΤΕΚ και στη συνέχεια μπήκε σε τροχιά υλοποίησης με τη θετική ανταπόκριση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας και το Υπουργείο Ανάπτυξης, με το αμέριστο ενδιαφέρον του Υφυπουργού κ. Χ. Δήμα. Αυτή η αρμονική συγκέντρωση δυνάμεων από διάφορα ακαδημαϊκά στελέχη Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων έχει σκοπό τη συστηματική θεραπεία της Ρομποτικής ως εξελισσόμενο πεδίο υψίστης οικονομικής, κοινωνικής και εθνικής σημασίας προσβλέποντας σε αποτελέσματα: (α) στην οικονομική ανάπτυξη, (β) στην κατάρτιση στελεχών, (γ) στην εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες και (δ) στη διάχυση τεχνογνωσίας προς την ευρύτερη κοινωνία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v