Τι αποκάλυψε η αποστολή της BofA στην Αθήνα

Ποιους είδαν οι 20 και πλέον fund managers και τι έμαθαν για την επικείμενη νέα έκδοση δημόσιου χρέους και το σχέδιο της ΤτΕ για την υποβοήθηση της μείωσης των NPEs. Οι συναντήσεις με Ευκ. Τσακαλώτο, Κυρ. Μητσοτάκη, ΟΔΔΗΧ, ΤτΕ και διοικήσεις τραπεζών.

Τι αποκάλυψε η αποστολή της BofA στην Αθήνα

Το κενό ενημέρωσης αρκετών ξένων επενδυτών για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, αλλά και την αυξημένη ζήτηση ενόψει της νέας έκδοσης χρέους, κατέδειξε η έλευση στην Αθήνα αποστολής με 20 και πλέον διαχειριστές κεφαλαίων από όλες τις κατηγορίες, που διοργάνωσε η Bank of America.

Η αποστολή βρέθηκε στην Αθήνα την περασμένη Τρίτη και ως την Πέμπτη διενήργησε σειρά προγραμματισμένων συναντήσεων με υπουργούς, τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυρ. Μητσοτάκη, στελέχη του ΟΔΔΗΧ και της ΤτΕ καθώς και τις διοικήσεις τραπεζών, ενώ από τις υπόλοιπες εισηγμένες συναντήθηκαν μόνο με τη διοίκηση του ΟΤΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συμμετέχοντες στην αποστολή είδαν τον υπουργό Οικονομικών, Ευκ. Τσακαλώτο καθώς και στελέχη του ΟΔΔΗΧ, ενώ ο Σπ. Παντελιάς της TτΕ τους παρουσίασε το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η κεντρική τράπεζα για την υποβοήθηση των τραπεζών στο εγχείρημα μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους (Non Performing Exposures - NPEs).

Από τις συναντήσεις με υπουργούς και στελέχη του ΟΔΔΗΧ έγινε αντιληπτό ότι δεν έχει «κλειδώσει», οριστικά, η διάρκεια της επικείμενης νέας έκδοσης χρέους. Υπάρχει ακόμη το ενδεχόμενο -μικρό αλλά υπαρκτό-, η Ελληνική Δημοκρατία να επιχειρήσει έκδοση ομολόγου 7ετούς και όχι 10ετούς διάρκειας. Σε αυτή την περίπτωση, θα επιδιώξει να αντλήσει υψηλότερο ποσό.

Το ενδιαφέρον όσων συμμετείχαν στην αποστολή και επενδύουν σε ομόλογα επικεντρώθηκε στην κατανομή της νέας έκδοσης, μεταξύ hedge funds και θεσμικών επενδυτών, καθώς και στην επιδιωκόμενη τιμολόγηση της έκδοσης.

Τα στελέχη του ΟΔΔΗΧ έμειναν στη γνωστή γραμμή της ανάγκης ενίσχυσης στην τελική κατανομή της θέσης θεσμικών χαρτοφυλακίων. Όσον αφορά στην τιμολόγηση, διατυπώθηκε η γενική θέση ότι δεν αποτελεί το μείζον, ενώ ως προς τον χρόνο της έκδοσης, τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ΟΔΔΗΧ δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να διενεργηθεί πριν το Eurogroup της 11ης Μαρτίου.

Ο συνδυασμός των όσων αναφέρθηκαν οδήγησε, σύμφωνα με την αγορά, κάποια από τα hedge funds στην απόφαση να ενισχύσουν τις θέσεις τους σε υφιστάμενες εκδόσεις ελληνικού χρέους.

Καταλυτικές για την κάλυψη του κενού ενημέρωσης όσον αφορά στις τραπεζικές εξελίξεις ήταν οι συναντήσεις των διαχειριστών κεφαλαίου με τις διοικήσεις των τραπεζών καθώς και η παρουσίαση που έκανε ο Διευθυντής Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της TτΕ, Σπ. Παντελιάς, για το σχέδιο υποβοήθησης της μείωσης των NPEs.

Από τις ερωτήσεις έγινε νωρίς αντιληπτό ότι οι αρκετοί από τους διαχειριστές είχαν λανθασμένη και ελλιπή ενημέρωση για το προτεινόμενο σχέδιο, πιστεύοντας ότι αποτελεί μια μονομερή κίνηση του κεντρικού τραπεζίτη, που αποσκοπεί σε ταχύτερη εξυγίανση των ισολογισμών τους και δημιουργεί κεφαλαιακές ανάγκες.
Μετά την παρουσίαση και τις συναντήσεις με τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, έγινε αντιληπτό ότι ο προτεινόμενος μηχανισμός αποτελεί ένα ακόμη «εργαλείο» υποβοήθησης, η χρήση του οποίου είναι προαιρετική από τις τράπεζες.

Τόσο η TτΕ όσο και οι τραπεζίτες διευκρίνισαν ότι το σχέδιο λειτουργεί συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά με το Asset Protection Scheme (σχέδιο ΤΧΣ), τονίζοντας ότι ενδεχόμενη έγκριση και νομοθέτησή τους θα συμβάλει καθοριστικά στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε μονοψήφια ποσοστά ως το τέλος του 2021, βοηθώντας στη σταδιακή ενίσχυση της κερδοφορίας και της απόδοσης των ιδίων κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v