Την αδιέξοδη πολιτική που ακολουθείται στον έλεγχο της δαπάνης για φάρμακα, μέσω συνεχών μειώσεων στις τιμές, αναδεικνύει η υπέρβαση του προϋπολογισμού στον ΕΟΠΥΥ.
Σύμφωνα με έγγραφο της Διεύθυνσης Φαρμάκου του Οργανισμού που επικαλείται το iatronet.gr, το πρώτο εξάμηνο του 2018 καταγράφηκε υπέρβαση της δαπάνης κατά 280 εκατομμύρια ευρώ.
Ο ετήσιος «κλειστός» προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για φάρμακα είναι 1,94 δισ. ευρώ ή 970 εκατομμύρια το εξάμηνο. Με υπέρβαση εξαμήνου στα 280 εκατομμύρια, το ποσοστό της υπέρβασης ανέρχεται στο 28,86% της προϋπολογισθείσας δαπάνης.
Εάν συνεχιστεί η τάση του πρώτου εξαμήνου, το 2018 θα κλείσει με υπέρβαση 560 εκατομμυρίων ευρώ, την οποία θα κληθούν να πληρώσουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις.
Στο ποσό αυτό θα πρέπει θα προστεθούν και οι υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebates), οι οποίες ζητούνται από τις εταιρείες.
Η Διεύθυνση Φαρμάκου του ΕΟΠΥΥ τις υπολογίζει στα 218,58 εκατομμύρια ευρώ, για το πρώτο εξάμηνο συν 5,7 εκατομμύρια ευρώ για rebate φαρμάκων αποκλειστικά νοσοκομειακής χρήσης (σύνολο εξαμήνου: 224,3 εκατομμύρια ευρώ).
Το ετήσιο rebate, δηλαδή, εκτιμάται πως θα ανέλθει στα 450 εκατομμύρια ευρώ και εάν σε αυτό προστεθεί και το clawback, η συνολική επιβάρυνση των εταιρειών για την εξωνοσοκομεική φαρμακευτική δαπάνη θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ!
Εταιρείες
Με απλά λόγια, για τη φαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων του (1,94 δισ. ευρώ), ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει κάθε χρόνο 100 εκατομμύρια λιγότερα από όσα καλούνται να πληρώσουν οι εταιρείες...
Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης δεν οφείλεται στις τιμές των φαρμάκων.
Οι αιτίες αύξησης συνδέονται κυρίως με τη μη ελεγχόμενη κατανάλωση φαρμάκων και όχι με τις τιμές. Αποκαλυπτικό είναι δημοσίευμα του Iatronet σχετικά με την κατανάλωση φαρμάκων στα χρόνια της κρίσης.
Πωλήσεις
Τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) δείχνουν πως το 2016 πωλήθηκαν στην Ελλάδα 547,18 εκατομμύρια συσκευασίες φαρμάκων, δηλαδή 49,7 συσκευασίες κατά κεφαλήν!
Πρόκειται για τις συνολικές πωλήσεις, σε φαρμακεία και νοσοκομεία, και όχι μόνον όσα φάρμακα διατέθηκαν μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης του ΕΟΠΥΥ.
Η ποσότητα είναι αυξημένη κατά 8,9% σε σύγκριση με το 2015, όταν είχαν πουληθεί 502,23 εκατομμύρια κουτιά ή 45,6 για κάθε πολίτη.
Όλα αυτά προκαλούν έναν θηριώδη τζίρο της τάξης των 5,82 δισ. ευρώ το 2016 (5,6 δισ. το 2015), μεγάλο μέρος του οποίου πληρώνουν οι ασθενείς.