Η Ελλάδα μετά από οκτώ χρόνια στέκεται στα πόδια της και αυτό είναι πραγματικά «καλό νέο», τόνισε ο γερμανός κεντρικός τραπεζίτης σε ομιλία του στην Ελληνική Ενωση Τραπεζών.
Σε αυτή έκανε ειδική αναφορά στην μεγάλη πρόοδο που έγινε, την οποία χαρακτήρισε «εντυπωσιακή» σε ότι αφορά τα δημοσιονομικά αλλά παραδέχτηκε ότι υπήρξαν σοβαρές κοινωνικές δυσκολίες από την προσαρμογή αυτές. «Αναγνωρίζοντας τις θυσίες, έχω μεγάλο σεβασμό για τον ελληνικό λαό και τον τρόπο με τον οποίο όλοι εσείς υπομείνατε αυτή τη δύσκολη περίοδο».
Όπως επισημάνθηκε από τον κ. Βάιντμαν, η πορεία προς την οικονομική ανάπτυξη έχει ξεκινήσει, ωστόσο, η 20η Αυγούστου δεν είναι το τέρμα, αλλά ένα ορόσημο στον μακρύ δρόμο προς την ανάκαμψη. Επικαλέστηκε δε προς τούτο τις στατιστικές που δείχνουν ότι μόλις το 2% των Ελλήνων θεωρεί «καλή» τη σημερινή οικονομική κατάσταση.
«Η ανακοίνωση «αποστολή εξετελέστη» είναι πρόωρη. Η δουλειά δεν έχει τελειώσει», τόνισε επισημαίνοντας ότι οι «πρόσθετες, αναπτυξιακής φύσεως, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα ενισχύσουν ουσιαστικά την ελληνική οικονομία, την προσφορά περισσότερων ευκαιριών απασχόλησης και την ταχύτερη αύξηση της παραγωγικότητας και των πραγματικών μισθών».
Οι τράπεζες
Ο γερμανός κεντρικός τραπεζίτης τόνισε ότι στηρίζει απόλυτα τη δήλωση του Γιάννη Στουρνάρα στους Financial Times ότι «πρέπει να είμαστε πιο φιλόδοξοι στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι τράπεζες πρέπει να επιδιώξουν την πώληση κόκκινων δανείων περισσότερο εντατικά». Σημείωσε ότι μια περισσότερο αποτελεσματική δευτερογενή αγορά για τα κόκκινα δάνεια θα βοηθήσει να διαμοιραστεί το ρίσκο σε περισσότερους παίκτες και τόνισε ότι η μείωση τους θα επιτρέψει στον κλάδο να διαδραματίσει τον παραδοσιακό του ρόλο, αυτόν της στήριξης της οικονομίας.
Τα δημοσιονομικά
Ο κος Βάιντμαν επικαλέστηκε τον Γιάννη Στουρνάρα και στο θέμα των δημοσιονομικών. «Οι αγορές θα πάρουν σκληρή προσέγγιση» είχε πει ο διοικητής της ΤτΕ και ο γερμανός τραπεζίτης προσέθεσε: δεν μπορείς να διαφωνείς με τις αγορές.
«Η επενδυτική εμπιστοσύνη πρέπει να επανακτηθεί και να διατηρηθεί. Αυτό απαιτεί, μεταξύ άλλων, την κατάλληλη δημοσιονομική πολιτική». Κατά τον ίδιο «αν η χώρα κρατηθεί σε ένα καθαρό δημοσιονομικό μονοπάτι θα μειωθεί ο δείκτης χρέους προς βιώσιμη τροχιά. Σε αυτό το σενάριο οι αγορές θα εμπιστεύονται αυξανόμενα τη χώρα». Τόνισε δε ότι ήδη η Ελλάδα έχει δομικό πλεόνασμα προϋπολογισμού και γι’ αυτό δεν χρειάζεται περαιτέρω δημοσιονομική σύσφιξη.
Τέλος ο κος Βάιντμαν, όσον αφορά τη συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, ο κ. ανέφερε ότι «η σταθεροποίηση της ζώνης του ευρώ δεν απαιτεί να επιλέξουμε μεταξύ αλληλεγγύης και σταθερότητας. Το αντίθετο είναι αλήθεια: χρειαζόμαστε και τα δυο: αλληλεγγύη και σταθερότητα».