Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμετακίνητο το ΔΝΤ για τη μείωση στις συντάξεις

Το Ταμείο επιμένει να ζητά τις περικοπές, επικαλούμενο μεταρρυθμιστικούς λόγους. Εντολή για «ευελιξία» έχει δοθεί από την Κομισιόν. Τα «κλειδιά» των αποφάσεων κρατά το Eurogroup. Συνεδριάζει σήμερα το EuroWorkingGroup.

Αμετακίνητο το ΔΝΤ για τη μείωση στις συντάξεις

Από τον περασμένο Ιούνιο, ο Πίτερ Ντόλμαν, επικεφαλής της μνημονιακής αποστολής του ΔΝΤ, είχε δώσει το στίγμα του Ταμείου για την τύχη των συντάξεων, προτάσσοντας τη μεταρρυθμιστική διάσταση των προνομοθετημένων περικοπών.

Πληροφορίες αναφέρουν πως με αυτή τη θέση θα επανέλθει στην Αθήνα στις 12 Σεπτεμβρίου, μετέχοντας στην πρώτη μεταμνημονιακή αποστολή ενισχυμένης εποπτείας, με το Ταμείο να μετατοπίζει τις πιέσεις από την ανάγκη επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων στην ανάγκη υλοποίησης μεταρρυθμίσεων.

Οι θέσεις του ΔΝΤ, μεταφέρει αρμόδια πηγή, έχουν μετατοπιστεί. «Πρέπει να βγαίνουν τα νούμερα» υποστήριζε το 2017, όταν επέβαλε επί της ουσίας στην ελληνική κυβέρνηση τη λήψη πρόσθετων μέτρων για περικοπή των συντάξεων το 2019 και του αφορολογήτου το 2020 (ή το 2019 αν χρειαστεί, έλεγε τότε). «Είναι μια ουσιαστική μεταρρύθμιση» υποστηρίζει τώρα, όπως μας μεταφέρεται.

Η αλήθεια είναι πως το ΔΝΤ έχει περάσει στο πίσω κάθισμα της μεταμνημονιακής εποπτείας, στο τιμόνι της οποίας βρίσκεται η Κομισιόν.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ντέκλαν Κοστέλο, επικεφαλής της αποστολής της Κομισιόν, έχει λάβει εντολές να τηρήσει «ευέλικτη» στάση, στον βαθμό όπου δεν διαταράσσεται ο στόχος για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2019.

Ένα σενάριο το οποίο φέρεται να συζητείται, αφορά στην αναβολή της εφαρμογής των προνομοθετημένων περικοπών, χωρίς να ακυρώνεται το μέτρο, ώστε εάν στην πορεία διαπιστωθεί ότι δημοσιονομικά είναι απαιτητό, να επιστρατευθεί. Δεν είναι βέβαιο όμως ότι η γραμμή της Κομισιόν θα είναι αυτή η οποία θα καθορίσει τις τελικές εξελίξεις.

Το Eurogroup είναι αυτό το οποίο κρατά τα κλειδιά της ενεργοποίησης των υπό αίρεση μέτρων για το χρέος (επιστροφή κερδών ομολόγων, ακύρωση της επιβάρυνσης επιτοκίου), ενώ και ο ESM μέχρι τώρα έχει εκπέμψει αυστηρά μηνύματα τήρησης των συμφωνηθέντων. Η ΕΚΤ τηρεί πιο ουδέτερη στάση.

Μια πρόγευση των διαθέσεων των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών δεν αποκλείεται να λάβει σήμερα κατά τη συνεδρίαση του EuroWorking Group ο Γιώργος Χουλιαράκης.

Στην ατζέντα της συνεδρίασης περιλαμβάνεται η διαδικασία επιστροφής των κερδών κεντρικών τραπεζών από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων, η οποία συμφωνήθηκε στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Το θέμα αυτό προκάλεσε τις προηγούμενες ημέρες κύκλο έντονων αντιδράσεων στον γερμανικό Τύπο, όταν η Bild έγραψε ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θέλει να σκορπίσει δισεκατομμύρια, όχι για τους Γερμανούς φορολογούμενους αλλά για τους Έλληνες και αυτό «δεν το χωρά ανθρώπου νους». Οι αντιδράσεις ήρθαν μετά από δηλώσεις του Όλαφ Σολτς στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», σχετικά με την απόδοση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα στην Αθήνα.

Η απόδοση 600 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο στην Αθήνα αποτελεί μια παράμετρο της συμφωνίας της 22ας Ιουνίου αλλά προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη του Eurogroup, στη βάση τήρησης των δεσμεύσεων από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. Παρότι η περικοπή των συντάξεων δεν περιλαμβάνεται στο παράρτημα των μέτρων που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup για τη μεταμνημονιακή περίοδο, συνομιλητές μας υπενθυμίζουν τα γερμανικά «γυμνάσια» με τα 28 εκατ. ευρώ του ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου αλλά και τον κίνδυνο ενός θερμού φθινοπώρου στις αγορές, με φόντο τις εξελίξεις στην Ιταλία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v