Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρισμός: Ανεβάζουν ταχύτητα οι προορισμοί Ιονίου

Μειώνουν με γοργούς ρυθμούς την απόσταση από τους προορισμούς του Αιγίου. Τρίτη σε προγραμματισμό αεροπορικών θέσεων η Κέρκυρα τον Αύγουστο, πίσω από Ηράκλειο και Ρόδο. Σε άνοδο Χαλκιδική και Πελοπόννησος.

Τουρισμός: Ανεβάζουν ταχύτητα οι προορισμοί Ιονίου

Την αναδιάταξη σκηνικού που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στον ελληνικό τουρισμό και τη ραγδαία άνοδο των προορισμών του Ιονίου και της Δυτ. Ελλάδας αποτυπώνουν τα στοιχεία των αεροπορικών θέσεων σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις που έχουν προγραμματιστεί για τον Αύγουστο στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας.

Ενδεικτικό των ανακατατάξεων είναι το γεγονός πως οι θέσεις που έχουν προγραμματιστεί στα τρία δημοφιλέστερα νησιά του Ιονίου (Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά) αγγίζουν τα επίπεδα των αντίστοιχων που έχουν προγραμματιστεί για τους δύο βασικούς προορισμούς των Δωδεκανήσων (Ρόδος, Κως) και πλησιάζουν σε απόσταση… βολής την θεωρούμενη ως «μητρόπολη» του ελληνικού καλοκαιριού και κύρια πύλη της Κρήτης, περιοχή του Ηρακλείου.

Η μείωση ψαλίδας μεταξύ προορισμών του Αιγαίου και του Ιονίου και της βόρειας Ελλάδας αποτυπώνεται στην αύξηση των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων τον φετινό Αύγουστο. Από τα σχετικά στοιχεία του Ινστιτούτου ΣΕΤΕ (SETE Intelligence) τα οποία προέρχονται από την Εθνική Αρχή Συντονισμού Πτήσεων (ΕΑΣΠ) προκύπτει πως οι δύο δημοφιλέστεροι καλοκαιρινοί προορισμοί της Ελλάδας (Ηράκλειο, Ρόδος) καταγράφουν μονοψήφια αύξηση (3,6% και 9,9% αντίστοιχα) των προγραμματισμένων θέσεων για τον μήνα της απόλυτης αιχμής της τουριστικής κίνησης.

Την ίδια στιγμή οι ανερχόμενοι προορισμοί του Ιονίου και της Βόρειας Ελλάδας ανέβασαν «στροφές». Έτσι, η Κέρκυρα εμφανίζεται να καταγράφει αύξηση 25,8% των προγραμματισμένων θέσεων Αυγούστου σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ η Θεσ/νίκη (κύρια πύλη για Χαλκιδική αλλά και Πιερία) σημειώνει άνοδο 20,9%.

Η μονοψήφια αύξηση θέσεων (όχι απαραίτητα και αφίξεων) σε Ηράκλειο και Ρόδο, σύμφωνα με παράγοντες του χώρου, αντανακλά σε ένα βαθμό και το «ταβάνι» ανάπτυξης που αγγίζουν στην αιχμή του καλοκαιριού οι δύο συγκεκριμένοι προορισμοί με τις υπάρχουσες υποδομές (slot, θέσεις πάρκινγκ αεροσκαφών και εξοπλισμός εξυπηρέτησης επιβατών) στα αεροδρόμιά τους.

Ενδεικτικό της υπερφόρτωσης των αεροδρομίων αλλά και των άλλων υποδομών των δύο δημοφιλέστερων ελληνικών προορισμών είναι το γεγονός πως τον Αύγουστο έχει προγραμματιστεί να υποδεχθούν, το μεν Ηράκλειο, διεθνείς πτήσεις που αντιστοιχούν σε 789.379 θέσεις, η δε Ρόδος δρομολόγια που αντιστοιχούν σε 580.219 θέσεις. Αντίστοιχα μεγάλο όγκο ξένων επισκεπτών αναμένεται να δεθούν τον Αύγουστο η Κέρκυρα (393.390 προγραμματισμένες θέσεις) αλλά και η Ζάκυνθος (228.283 θέσεις).

Η αύξηση των προγραμματισμένων θέσεων για την Κω (+20,3%, 300 χιλ. θέσεις τον Αύγουστο) ερμηνεύεται από ξενοδοχειακές πηγές με πολλαπλό τρόπο. Αφ’ ενός αποδίδεται σε… υπερχείλιση της ζήτησης για τη γειτονική Ρόδο. Αφετέρου, θεωρείται ισχυρή ένδειξη για την ανοδική δυναμική που δείχνει να κατακτά και πάλι ο δημοφιλής προορισμός των Δωδεκανήσων. Δυναμική η οποία αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω εν αναμονή της επαναλειτουργίας μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων του νησιού από το 2019.

Διψήφια ποσοστά αύξησης των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων καταγράφουν Μύκονος και Σαντορίνη, επιβεβαιώνοντας τη διατήρηση σε υψηλά επίπεδα της ζήτησης για τους δύο εμβληματικούς ελληνικούς προορισμούς. Η Μύκονος καταγράφει αύξηση 22,7% των προγραμματισμένων θέσεων Αυγούστου ενώ η Σαντορίνη 10,8%. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 150 χιλιάδες θέσεις για την Μύκονο και 140 χιλιάδες για την Σαντορίνη.

Η άνοδος της ζήτησης για τους προορισμούς του Ιονίου συνδυάζεται με την άνοδο των προορισμών της Πελοποννήσου, επιβεβαιώνοντας την τάση εξισορρόπησης του τουριστικού ρεύματος μεταξύ Ιονίου-Δυτ. Ελλάδας και προορισμών του Αιγαίου. Είναι χαρακτηριστικό πως οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις Αυγούστου για τον Άραξο (πύλη για Αχαΐα, Ηλεία αλλά και το σύνολο της Πελοποννήσου) καταγράφουν φέτος άνοδο 32,3% ενώ και το αεροδρόμιο της Καλαμάτας εμφανίζει αύξηση 14,6%.

Ξαναβρίσκει, ταυτόχρονα, αεροπορικές συνδέσεις η Μυτιλήνη, καθώς τον Αύγουστο σημειώνει αύξηση προγραμματισμένων θέσεων 56,2% σε σύγκριση με πέρυσι. Στον αντίποδα, η Σκιάθος καταγράφει μικρή υποχώρηση 3,7%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v