«Συναγερμός» στις ασφαλιστικές για τις ζημιές στην Αττική

Προτεραιότητες, η συμπαράσταση στους πελάτες τους και η πρώτη αποτίμηση των αποζημιώσεων που θα κληθούν να καταβάλουν. Φόβοι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των πληγέντων συμπολιτών μας είναι ανασφάλιστοι. Τι δηλώνουν παράγοντες της αγοράς.

«Συναγερμός» στις ασφαλιστικές για τις ζημιές στην Αττική

Σε εγρήγορση βρίσκονται οι ασφαλιστικές εταιρείες, προκειμένου αφενός να σχεδιάσουν την εξυπηρέτηση των πελατών τους στις πυρόπληκτες περιοχές και αφετέρου να αποκτήσουν μια πρώτη γεύση για το ύψος των αποζημιώσεων που θα κληθούν να καταβάλουν.

Ήδη η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος ανακοίνωσε την αποστολή βοηθείας προς το ΚΕΕΛΠΝΟ, καλώντας επίσης τα μέλη της να δράσουν όσο το δυνατόν ταχύτερα και αποτελεσματικότερα, προς όφελος των πελατών τους. Επίσης, ακολούθησαν και ανακοινώσεις ασφαλιστικών εταιρειών (π.χ. της Εθνικής) προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.

«Είναι αρκετά ενωρίς για την εξαγωγή συμπερασμάτων. Όχι μόνο γιατί ακόμη δεν γνωρίζουμε τη συνολική ζημιά σε ανθρώπινο και υλικό κεφάλαιο, αλλά και διότι δεν ξέρουμε το ποσοστό των πληγέντων που είναι ασφαλισμένο» δηλώνει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος της ασφαλιστικής βιομηχανίας, συμπληρώνοντας:

«Πρώτιστο καθήκον των ασφαλιστικών εταιρειών είναι να σταθούν -και μάλιστα γρήγορα, χωρίς περιττές γραφειοκρατίες- στο πλευρό των πελατών τους. Και θα το κάνουν. Φοβάμαι ωστόσο ότι η τρέχουσα καταστροφή της Αττικής θα αποτελέσει μια ακόμη θλιβερή περίπτωση, όπου μια μεγάλη συμφορά θα βρει την πλειονότητα των πληγέντων ασφαλιστικά ακάλυπτη. Φοβάμαι δηλαδή, πως σχετικά λίγοι θα είναι εκείνοι που θα αποζημιωθούν. Εμείς, οι άνθρωποι της ασφαλιστικής αγοράς, έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε, προκειμένου να αλλάξει αυτή η κατάσταση».

Σε ό,τι αφορά τώρα το ύψος των αποζημιώσεων, άλλος παράγοντας του κλάδου σημειώνει:

«Ένα τμήμα από τα καμένα νόμιμα ακίνητα (τα παράνομα, που εκτιμάται ότι είναι πολλά στην περιοχή, δεν μπορούν να καλυφθούν), θα είναι λογικά ασφαλισμένο, ωστόσο φοβάμαι πως το ποσοστό αυτό θα είναι περιορισμένο, αν κρίνουμε με βάση τα μέσα συνολικά ποσοστά της χώρας.

Προφανώς, θα αποζημιωθούν επίσης και οι κάτοχοι κατεστραμμένων οχημάτων, σε περίπτωση που είχαν προβλέψει να καλυφθούν έναντι πυρκαγιάς. Δυστυχώς, εκτιμώ ότι μιλάμε μόνο για το 20%-30% του συνόλου των αυτοκινήτων, λόγω της επιλογής πολλών συμπολιτών μας να περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο το ύψος των ετησίως καταβαλλόμενων ασφαλίστρων.

Αποζημιώσεις θα υπάρξουν και σε όσα από τα θύματα είχαν καλυφθεί έναντι θανάτου. Δεν πιστεύω πάντως ότι πάνω από το 5% των θυμάτων είχαν συνάψει σχετική ασφάλιση.

Τέλος, κόστος για τις ασφαλιστικές εταιρείες θα προέλθει από τους τραυματίες, οι οποίοι είτε είχαν καλυφθεί έναντι αναπηρίας, είτε απλά διέθεταν ασφαλιστήρια του κλάδου υγείας. Στην περίπτωση αυτή, το ποσοστό είναι πιθανόν να υπερβαίνει το 20%».

Στο ερώτημα που επίσης θέσαμε για το αν η καταστροφή αυτή θα μπορούσε να πλήξει σε μεγάλο βαθμό τις ασφαλιστικές εταιρείες, το ίδιο στέλεχος υποστήριξε: «Δεν νομίζω. Οι εταιρείες έχουν σε μεγάλο βαθμό αντασφαλίσει τους κινδύνους που αναλαμβάνουν. Επίσης, έχουν συνήθως ένα μεγάλο και γεωγραφικά διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο. Δεν γνωρίζω αν κάποια ασφαλιστική εταιρεία έχει αξιοσημείωτη συγκέντρωση στη συγκεκριμένη περιοχή της Αττικής».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v