Πάνω από τέσσερις ώρες διαρκεί το αφιέρωμα για την Ελλάδα - «για έναν από τους πιο αγαπημένους προορισμούς διακοπών των Αυστριακών», όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση -, το οποίο πρόκειται να παρουσιάσει αύριο (Δευτέρα) βράδυ, το Τρίτο Πρόγραμμα της δημόσιας Αυστριακής Τηλεόρασης (ORF III), στο πλαίσιο των εκπομπών Ενημέρωσης και Πολιτισμού.
Το αφιέρωμα περιλαμβάνει διαδοχικά πέντε ντοκιμαντέρ, στα οποία προβάλλονται, μέσα από τη δεξιοτεχνία των δημιουργών τους, των διάσημων σκηνοθετών Dennis Wells και Johannes Backes, οι φυσικές ομορφιές του πολυποίκιλου ελληνικού τοπίου, οι ιστορικοί αρχαιολογικοί χώροι και η σύνδεσή τους με την ελληνική μυθολογία.
Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του προγράμματος, πάρα πολλοί Αυστριακοί αγαπούν την Ελλάδα: μεταξύ άλλων «τα απαστράπτοντα γαλανόλευκα σπίτια, τα τερετίζοντα τζιτζίκια, το μεσογειακό φαγητό, οι παραλίες με τη λεπτή άμμο ή τα βότσαλα και η φιλική νοοτροπία των κατοίκων, καθιστούν τη χώρα σε έναν από τους πιο περιζήτητους προορισμούς για διακοπές», και αυτός είναι ο λόγος που η «Θεματική Δευτέρα» του ORF ΙΙΙ είναι αφιερωμένη «στα ονειρώδη ελληνικά νησιά».
«Οι Κυκλάδες», όπως αναφέρεται σχετικά, βρίσκονται στην καρδιά του Αιγαίου Πελάγους και ξεχωρίζουν με τα γραφικά χωριά τους και τις φωτεινές τοποθεσίες τους, είναι το πρώτο από τα πέντε ντοκιμαντέρ του αφιερώματος, και ακολουθούν «Τα Δωδεκάνησα», όπου η γειτονία προς την Τουρκία και η αντιπαράθεση ελληνικού και τουρκικού πολιτισμού «σημάδεψαν» το αρχιπέλαγος.
Ακολουθεί «Η Κρήτη», όπως υπογραμμίζεται, είναι το μεγαλύτερο των ελληνικών νησιών, αποτελώντας το νοτιότερο τμήμα της Ευρώπης, ενώ θεωρείται σχεδόν μία «μινιατούρα», όλων όσα έχει να προσφέρει η Ελλάδα.
Η συνέχεια γίνεται με «Τα Ιόνια νησιά», μεταξύ των οποίων βρίσκονται η Κέρκυρα και η Ζάκυνθος, που με τις ομορφιές τους προσελκύουν κάθε χρόνο πολυάριθμους επισκέπτες, όπως παρατηρεί η ανακοίνωση της δημόσιας Αυστριακής Τηλεόρασης.
Το αφιέρωμα, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ολοκληρώνεται με το ντοκιμαντέρ «Η Πελοπόννησος», το νοτιότερο, όπως σημειώνεται, άκρο της βαλκανικής χερσονήσου, προσφέροντας με τις πάμπολλες ιστορικές τοποθεσίες της, μία ασύγκριτη θέα στην ελληνική αρχαιότητα.