Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φρένο στην ένταξη στο QE βάζει ο Μπ. Κερέ

Πάγο στην εκταμίευση των 15 δισ. έβαλε το Βερολίνο, με την Αθήνα να δεσμεύεται στο Eurogroup ότι θα βρει ισοδύναμα 28 εκατ. ευρώ για να καλύψει τη μη αύξηση του ΦΠΑ. Οι δεσμεύσεις να τηρηθούν, το σχόλιο Σεντένο για τις συντάξεις. Ενόχληση Μοσκοβισί για τη στάση της Γερμανίας.

Φρένο στην ένταξη στο QE βάζει ο Μπ. Κερέ

Η καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης των 15 δισ. ευρώ συνδέεται με την απόφαση της Αθήνας να μην αυξήσει το ΦΠΑ σε πέντε νησιά, κάτι που δεν επέτρεψε την ολοκλήρωση της έγκρισης της συμφωνίας από το γερμανικό κοινοβούλιο, σημείωσε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.  

Οπως είπε ο κ. Ρέγκλινγκ, υπήρχε μια δέσμευση προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, η οποία από την πλευρά μου, παραμένει. Οντως, το γεγονός ότι δεν ολοκληρώθηκε η έγκριση από το γερμανικό κοινοβούλιο συνδέεται με την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μην αυξήσει το ΦΠΑ σε πέντε νησιά.

Αυτό ήταν ένα από τα προαπαιτούμενα. Ολοι ξέρουμε ότι το ποσόν δεν είναι μεγάλο, είναι 28 εκατ. ευρώ και έχουμε τη δέσμευση της Ελλάδας ότι θα είναι για έξι μήνες. Σήμερα, υπήρξε δέσμευση της Ελλάδας ότι θα βρεθούν ισοδύναμα ύψους 28 εκατ. ευρώ από αλλού στον προϋπολογισμό. Αυτό είναι μια σημαντική δέσμευση που θα επιτρέψει και στη γερμανική Βουλή να εγκρίνει τη συμφωνία, τόνισε ο επικεφαλής του ESM, σημειώνοντας ότι το Βερολίνο αναμένεται να κρατήσει την ίδια στάση και στο αυριανό συμβούλιο του Ταμείου.  

Επί του θέματος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο επικεφαλής του Eurogroup Μαριο Σεντένο τόνισε ότι οι ελληνικές αρχές έχουν κάνει τεράστιες προσπάθειες να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα και να δείξουν ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων. «Το τέλος του προγράμματος είναι πολύ κρίσιμο για ενίσχυση της εμπιστοσύνης. Είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα να παραμείνει στις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις».

Ο Πιέρ Μοσκοβισι δήλωσε: «Το πρώτο που θέλω να πω είναι ότι αυτό δεν είναι καταστροφικό, καθώς δεν αναμένεται να καθυστερήσει την εκταμίευση της δόσης. Το δεύτερο είναι, να επιμείνουμε στο νούμερο. Είναι 28 εκατ. ευρώ. Αντιλαμβάνομαι τις επιφυλάξεις, σέβομαι το γερμανικό κοινοβούλιο, αλλά αυτό το ποσόν δεν αναμένεται να θέσει σε κίνδυνο το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5%. Η Ελλάδα υπεραποδίδει κάθε χρόνο και το νούμερο είναι πολύ μικρό».

Σεντένο: Αρχές Αυγούστου η δόση των 15 δισ. 

Νωρίτερα, ο Μάριο Σεντένο σημείωσε ότι η απόφαση για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 15 δισ. ευρώ επικυρώθηκε από 18 χώρες. Η τελική απόφαση που θα δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης θα ληφθεί όταν ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες στα εθνικά κοινοβούλια.

«Περιμένω ότι αυτό θα συμβεί στις αρχές του Αυγούστου», σημείωσε. Αυτή, τόνισε, ήταν η τελευταία συνάντηση με την Ελλάδα σε πρόγραμμα. Καλωσορίσαμε το σχέδιο της Κομισιόν για τη μεταμνημονιακή εποπτεία, που ξεκινά στα μέσα Αυγούστου, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup.  

Ο κ. Σεντένο υπογράμμισε ότι παρά τις διεθνείς αβεβαιότητες, είμαστε βέβαιοι για την ανθεκτικότητα της ευρωζώνης. Τα χρόνια μεταρρυθμίσεων αποδίδουν. Πρέπει να παραμείνουμε στο δρόμο των οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Συμφωνήσαμε, τόνισε, ότι το χτίσιμο μαξιλαριών ρευστότητας παραμένει βασική προτεραιότητα για τις χώρες με υψηλό χρέος.

Μοσκοβισί: Η Ελλάδα επιστρέφει στην ομαλότητα

Η Ελλάδα είναι στο δρόμο επιστροφής στην ομαλότητα, καθώς ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης, σημείωσε ο Πιερ Μοσκοβισί. Αυτό σημαίνει, σημείωσε ο Επίτροπος, ότι ο ESM μπορεί να συνεδριάσει αύριο και να εγκρίνει επί της αρχής την δόση, η οποία θα εκταμιευτεί όταν ολοκληρωθεί και η τελευταία έγκριση από εθνικό κοινοβούλιο. Θα πάρει λίγο παραπάνω από ότι αναμενόταν αλλά θα ολοκληρωθεί εγκαίρως η διαδικασία και θα εισέλθουμε στη φάση της ενισχυμένης εποπτείας.

Ο επίτροπος επανέλαβε ότι η φάση της ενισχυμένης εποπτείας «ξεκάθαρα δεν είναι νέο πρόγραμμα, σε καμία περίπτωση».

Το waiver και το QE

Απαντώντας σε ερώτηση ο Μπ. Κερέ της ΕΚΤ δήλωσε: Σε ότι αφορά τη συμμετοχή στο QE υπάρχουν όροι που είναι γνωστοί: το waiver και μετά, την αξιολόγηση του χρέους ως βιώσιμου. Τέλος, πιο σημαντικό είναι ότι οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν επίσημα. Όπως μάθαμε σήμερα (σ.σ. με αφορμή το θέμα του ΦΠΑ) πρέπει να υπολογίσουμε και αυτά στο χρονοδιάγραμμα.

Σε ότι αφορά το waiver η απόφαση είναι καθαρή: χρειάζεται πρόγραμμα για να υπάρξει το όφελος. Η αυξημένη επιτήρηση δεν είναι πρόγραμμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v