Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξενοδοχειακός «εμφύλιος» με μπαράζ προσφορών

Με «καταιγίδα» προσφορών για το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου επιχειρούν οι Έλληνες ξενοδόχοι να τονώσουν τις κρατήσεις που έχουν από κρίσιμες αγορές της Ευρώπης και τη Ρωσία. Η άνοδος της Τουρκίας και της Αιγύπτου και οι Ισπανοί ξενοδόχοι.

Ξενοδοχειακός «εμφύλιος» με μπαράζ προσφορών

Διαστάσεις ξενοδοχειακού «εμφυλίου» τείνει να προσλάβει το μπαραζ προσφορών στο οποίο έχουν επιδοθεί οι Έλληνες ξενοδόχοι, σε μια προσπάθεια να εξισορροπήσουν την υστέρηση κρατήσεων που καταγράφεται σε βασικούς προορισμούς και αφορά την περίοδο αιχμής Ιουλίου-Αυγούστου, σε μια χρονιά που πάντως αναμένεται ρεκόρ αφίξεων.

Ξενοδοχειακές πηγές κάνουν λόγο για «καταιγίδα» προσφορών εκ μέρους των Ελλήνων ξενοδόχων, ιδιαίτερα στις αγορές της Γερμανίας και Ρωσίας. Ξενοδόχοι από την Κρήτη, τη Ρόδο, τη Βόρεια Ελλάδα μετέφεραν στο Euro2day.gr την εκτίμηση πως από την αγορά της Γερμανίας καταγράφεται υστέρηση κρατήσεων για το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, που διαμορφώνεται σε διψήφιο ποσοστό (άνω του 10%) σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Οι προσφορές των ξενοδόχων στη γερμανική αγορά για κρατήσεις που θα αφορούν την αιχμή του καλοκαιριού (Ιούλιος-Αύγουστος) κυμαίνονται μεταξύ 15-20%, σύμφωνα με τον Γρηγόρη Τάσιο, επικεφαλής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ).

Άλλες ξενοδοχειακές πηγές μεταφέρουν το μπαράζ προσφορών των ξενοδόχων στην αγορά της Ρωσίας, η οποία (και εξαιτίας του Μουντιάλ) εμφανίζεται να καταγράφει σημαντική υστέρηση κρατήσεων.

Αξιοσημείωτο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι το γεγονός πως οι προσφορές γίνονται από γνωστά ξενοδοχεία πέντε αστέρων, ιδιαίτερα της Κρήτης. Στο πλαίσιο των προσφορών, οι ξενοδόχοι φέρονται να προσφέρουν διπλάσια μπόνους στα ρωσικά ταξιδιωτικά γραφεία με τα οποία συνεργάζονται, ενώ οι εκπτώσεις φτάνουν ακόμα και το 30%.

Κορυφαίοι επιχειρηματίες του χώρου σημειώνουν πως στο «παιχνίδι» των προσφορών έχουν εισέλθει και ισπανικά ξενοδοχεία αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό σε σχέση με τα ελληνικά, σε μια προσπάθεια να ανασχέσουν τη διαρροή κρατήσεων προς προορισμούς της Τουρκίας και της Αιγύπτου. Ταυτόχρονα, αναφέρουν πως υστέρηση κρατήσεων για την υψηλή περίοδο καταγράφεται και στις αγορές της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Οι ίδιες πηγές αποδίδουν το «φρενάρισμα» κρατήσεων προς την Ελλάδα για την περίοδο αιχμής στην ολική επάνοδο στην αγορά της Μεσογείου, κυρίως, της Τουρκίας και της Αιγύπτου. Όσον αφορά την Τουρκία, αποδίδουν το ιδιαίτερα αυξημένο τουριστικό ρεύμα από τις ευρωπαϊκές αγορές σε ένα συνδυασμό παραγόντων που συνδέονται με την οικονομική κατάσταση της χώρας αλλά και την πολιτική των Τούρκων ξενοδόχων. Όπως σημειώνουν, οι μεγάλες προσφορές των τουρκικών ξενοδοχείων αποτελούν μόνιμη κατάσταση φέτος. Ταυτόχρονα, τα προβλήματα της οικονομίας της Τουρκίας οδήγησαν σε σημαντική υποχώρηση το νόμισμα της χώρας έναντι του ευρώ, καθιστώντας τα τουρκικά ξενοδοχεία ιδιαίτερα ελκυστικά στους Ευρωπαίους.

Η επιστροφή της Τουρκίας στα υψηλά μεγέθη αφίξεων προηγούμενων χρόνων αποτυπώνεται στην εικόνα της κίνησης από το εξωτερικό σε κύριους προορισμούς όπως η Αττάλεια. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ξενοδόχων της Τουρκίας (Turofed) Οσμάν Αγίκ, η περιοχή της Αττάλειας εκτιμάται πως θα υποδεχθεί περί τα 14 εκατ. επισκέπτες ενώ η πληρότητα αγγίζει το 100% και στα ξενοδοχεία της Μαύρης Θάλασσας, τα οποία προσελκύουν, συνήθως, περισσότερους τουρίστες την Άνοιξη.

Οι δύο ισχυρότεροι τουρ οπερέιτορ της Ευρώπης (TUI, Thomas Cook), την ίδια στιγμή, αναφέρουν πως οι κρατήσεις Βρετανών για την Τουρκία τον Μάιο κατέγραφαν αύξηση 80% σε σύγκριση με πέρυσι (TUI) ενώ σύμφωνα με τον Thomas Cook, οι κρατήσεις Βρετανών για την Τουρκία ξεπερνούσαν τις αντίστοιχες για την Ισπανία. Η φετινή στροφή Βρετανών και Γερμανών προς την Τουρκία αποδίδεται από ανώτερα στελέχη των δύο ταξιδιωτικών ομίλων στις ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές των ξενοδοχείων all inclusive της χώρας.

Οι προσφορές των Ελλήνων ξενοδόχων, με στόχο την τόνωση των κρατήσεων για το δίμηνο αιχμής Ιουλίου-Αυγούστου, ωστόσο, δεν έχουν στόχο να ανταγωνιστούν τους Τούρκους ξενοδόχους.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσιος δεν θεωρεί πως πρόκειται για «πόλεμο» προσφορών Ελλήνων και Τούρκων ξενοδόχων. «Επί της ουσίας πρόκειται για εμφύλιο μεταξύ των Ελλήνων ξενοδόχων, καθώς η Τουρκία έχει ξεφύγει φέτος από τον ανταγωνισμό σε επίπεδο τιμών».

Θεωρεί, ταυτόχρονα, εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο οι προσφορές των Ελλήνων ξενοδόχων να επεκταθούν και στις κρατήσεις που αφορούν το διάστημα μετά τις 15 Σεπτεμβρίου. Η εκτίμησή του βασίζεται στη μέχρι στιγμής εξέλιξη των κρατήσεων της συγκεκριμένης περιόδου.

Ο επικεφαλής της ΠΟΞ, ταυτόχρονα, θεωρεί πως οι προσφορές των Ελλήνων ξενοδόχων θα αποτυπωθούν, αναπόφευκτα, στα ταξιδιωτικά έσοδα του διμήνου Ιουλίου-Αυγούστου αλλά και στην οικονομική κατάσταση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της χώρας.

Ενδεικτικό της καθοριστικής συμβολής των κρατήσεων Ιουλίου-Αυγούστου στον ελληνικό τουρισμό είναι το γεγονός πως από τα 14,6 δισ. ευρώ εισπράξεων του 2017 σχεδόν τα μισά (45%, 6,5 δισ. ευρώ) προήλθαν από το συγκεκριμένο δίμηνο.

Με αυτά τα δεδομένα, ξενοδοχειακές πηγές εκφράζουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί «τρύπα» εισπράξεων στο «χρυσοφόρο» δίμηνο σε σύγκριση με τα περυσινά έσοδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v