Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: Τα υψηλά πλεονάσματα περιορίζουν την ανάπτυξη

Καλύτερες οι προοπτικές πρόσβασης στις αγορές, ωστόσο τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα περιορίζουν τη δυνατότητα της κυβέρνησης να στηρίξει την οικονομία, τονίζει ο Πίτερ Ντόλμαν. Καθοριστικό σήμα για τις αγορές η περικοπή συντάξεων-αφορολόγητου.

ΔΝΤ: Τα υψηλά πλεονάσματα περιορίζουν την ανάπτυξη

Η συμφωνία για ρύθμιση του χρέους που επετεύχθη στο Eurogroup του Ιουνίου βελτιώνει τις προοπτικές πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές, σημειώνει ο επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα, Πίτερ Ντόλμαν, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής».

Προειδοποιεί ωστόσο ότι τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα οποία έχει δεσμευτεί η χώρα περιορίζουν τη δυνατότητα της κυβέρνησης να στηρίξει την οικονομία, όπως μεταδίδει ο Σκάι.

"Αυτήν τη στιγμή θεωρούμε ότι η ρεαλιστική πρόβλεψη για τη μακροπρόθεσμη πραγματική ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι 1% ετησίως. Οι δικές μας έρευνες υποδεικνύουν ότι μια χώρα πολύ δύσκολα θα μπορέσει να διατηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα μεγαλύτερα του 1,5% του ΑΕΠ για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα", σημειώνει σχετικά.

Όσον αφορά τα "κόκκινα" δάνεια, ο κ. Ντόλμαν επισημαίνει πως η πιστωτική επέκταση στην Ελλάδα παραμένει αρνητική. "Με την κατάλληλη εργαλειοθήκη να έχει πλέον θεσμοθετηθεί, έχουν ξεκινήσει οι αγοραπωλησίες, και πιστεύουμε πως οι Αρχές πρέπει να θέσουν πιο φιλόδοξους στόχους μείωσης της έκθεσης τραπεζών στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια".

Τέλος, σχετικά με τον ρόλο του ΔΝΤ στην Ελλάδα μετά το τέλος του προγράμματος, ο επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου αναφέρει, "εμείς θα ενεργήσουμε εντός του δικού μας πλαισίου μετα-προγραμματικής παρακολούθησης, του PPM, που ενεργοποιείται σε όλες τις χώρες που προσέφυγαν στο ΔΝΤ και στις οποίες το Ταμείο είναι εκτεθειμένο".

Οι αγορές είναι ανοιχτές για την Ελλάδα αλλά είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθεί η μακροπρόθεσμη πρόσβαση σε αυτές, χωρίς έξτρα ελάφρυνση χρέους με ρεαλιστικούς στόχους για την ανάπτυξη και τα πρωτογενή πλεονάσματα, εκτίμησε πριν από λίγες ημέρες ο Πίτερ Ντόλμαν, παρουσιάζοντας τα πρώτα συμπεράσματα της έκθεσης του άρθρου 4.

Παράλληλα σημείωνε πόσο καθοριστικό σήμα για τις αγορές θα είναι η τήρηση των συμφωνημένων περικοπών συντάξεων και αφορολογήτου τη διετία 2019-20, με την εφαρμογή παράλληλων αντίμετρων υποστηρικτικών για την ανάπτυξη, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να «ξανασκεφτεί» τις αλλαγές στα εργασιακά, με ιδιαίτερη αναφορά στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v