Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας στο Σίτι: Μετά το Eurogroup η χώρα έχει καθαρό διάδρομο

«Η απόφαση του Eurogroup συνιστά αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας και θέτει τις βάσεις για τη σταθερή και βιώσιμη έξοδο στις αγορές». Κάλεσμα στους επενδυτές να αξιοποιήσουν το θετικό μομέντουμ της ελληνικής οικονομίας.

Τσίπρας στο Σίτι: Μετά το Eurogroup η χώρα έχει καθαρό διάδρομο

Να αξιοποιηθεί τώρα το θετικό μομέντουμ της ελληνικής οικονομίας για να στηριχθεί η δυναμική ανάκαμψη της χώρας, κάλεσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από το Σίτι του Λονδίνου.

Από την έδρα ενός από τα σημαντικότερα οικονομικά κέντρα της Ευρώπης, απευθυνόμενος σε σημαίνοντα στελέχη της επενδυτικής-χρηματοπιστωτικής κοινότητας του Σίτι, ο Έλληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ανέφερε ότι «η πρόσφατη λύση για το χρέος επισφραγίζει το τέλος των προγραμμάτων λιτότητας για την Ελλάδα, ανοίγει έναν καθαρό διάδρομο για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και της χώρας». Όπως σημείωσε, «η απόφαση του Eurogroup συνιστά αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας και θέτει τις βάσεις για τη σταθερή και βιώσιμη έξοδο στις αγορές».

Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε, με τοποθέτησή του, σε περίπου 120 εκπροσώπους της επενδυτικής κοινότητας, με τους οποίους στη συνέχεια συζήτησε απαντώντας στις ερωτήσεις τους. Αμέσως μετά ακολούθησε συνάντηση σε πιο στενό κύκλο συμμετεχόντων.

Οπως μετέδωσε το ΑΠΕ, με τα θερμότερα λόγια, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής του Σίτι, Τομ Σλέι, καλωσόρισε εκ μέρους του Σίτι τον Έλληνα πρωθυπουργό κατά την έναρξη της κλειστής συνάντησης και αναφέρθηκε εισαγωγικά στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, κυρίως στις προοπτικές που ανοίγονται το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σλέι υποδέχτηκε τον κ. Τσίπρα με την επισήμανση ότι έχει ρυθμό ανάπτυξης στη χώρα του, για το τρίμηνο, μεγαλύτερο από αυτόν της Μ. Βρετανίας, ενώ τον... ευχαρίστησε για το γεγονός ότι έφερε λίγο από τον καιρό της Νότιας Ευρώπης και στην Αγγλία, όπου αυτές τις μέρες επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας μίλησε για τις παρεμβάσεις που έχουν όσον αφορά την ενίσχυση και την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων και μεγάλων ξένων επενδύσεων στη χώρα και καθιστούν την Ελλάδα φιλική. Τόνισε τα κίνητρα που προβλέπει ο αναπτυξιακός νόμος, όπως το σταθερό φορολογικό πλαίσιο για 12 χρόνια. Ακόμη, αναφέρθηκε στην απλοποίηση των διαδικασιών. Έκανε λόγο για μία σειρά από τομείς της ελληνικής οικονομίας (εξαγωγές, μεταποίηση, τουρισμός, βιομηχανία) που παρουσιάζουν ανοδική πορεία.

Για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι οι τράπεζες έχουν περάσει με πολύ μεγάλη ευκολία και επιτυχία τα stress tests και είναι έτοιμες, πλέον, να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη. Στο ίδιο πλαίσιο μίλησε για την ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας. Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι το ανθρώπινο δυναμικό της Ελλάδας, το ανθρώπινο κεφάλαιο, οι νέοι επιστήμονες, είναι το σημαντικό στοιχείο στο οποιο θέλει να επενδύσει η χώρα.

Ερωτηθείς σχετικά, υποστήριξε ότι «στόχος μας είναι μία Ελλάδα που θα έχει μία σύγχρονη και δυναμική οικονομία σε ένα περιβάλλον κοινωνικής δικαιοσύνης» για να σημειώσει ότι δεν πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος που οδήγησαν τη χώρα στην κρίση. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε τη σημασία των δομικών μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ο πρωθυπουργός είπε ότι κανείς δεν πίστευε ότι η Ελλάδα θα πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά στην πράξη αυτό που συνέβη ειναι πρωτοφανές, καθώς, όπως εξήγησε, από το 2016 και μετά όχι μόνο τους πιάνει, αλλά πετυχαίνει και υπεραπόδοση. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «η δημοσιονομική σταθερότητα είναι σημαντική, αλλά εξίσου σημαντικό είναι και το σκέλος των κοινωνικών πολιτικών». Και γι' αυτόν τον λόγο ένα μεγάλο μέρος του δημοσιονομικού χώρου που θα εχει η χώρα τα επόμενα χρόνια θα αξιοποιηθεί και για την άσκηση κοινωνικών πολιτικών, καθώς και για την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Κατά τη διάρκεια της συζητήσης έγινε αναφορά και στη συμφωνία που επιτεύχθηκε για το ονοματολογικό της πΓΔΜ, σε σχέση με τη σημασία της ως προς το έδαφος που διαμορφώνει και τις αυξημένες δυνατότητες, πλέον, για συνανάπτυξη, ευημερία και επενδυτικές ευκαιρίες στον χώρο των Βαλκανίων.

Στις 18:00 το απόγευμα ώρα Ελλάδας, ο πρωθυπουργός θα περάσει το κατώφλι της Downing Street 10, προκειμένου να συναντηθεί με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι. Στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με τον αρχηγό του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v