Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προς αναπροσαρμογή των βαθμίδων όχλησης

Θα πρέπει να προσαρμοστεί με βάση τα νέα δεδομένα σύμφωνα με την έκθεση συμμόρφωσης. Σε προχωρημένο στάδιο η απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων. Ολοκληρώθηκε η ενσωμάτωση της εργαλειοθήκης Ι του ΟΟΣΑ.

Προς αναπροσαρμογή των βαθμίδων όχλησης

Στην αναπροσαρμογή των τριών κατηγοριών όχλησης (χαμηλή, μέση, υψηλή) καλείται να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης στα επόμενα έτη, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην έκθεση συμμόρφωσης.

Όπως επισημαίνεται, η σημερινή ταξινόμηση είναι ξεπερασμένη και μη εναρμονισμένη με την περιβαλλοντική τεχνολογία, για αυτό και η αναθεώρησή της, θα πρέπει να γίνει με τα σύγχρονα δεδομένα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι  τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας,  ήδη έχουν συστήσει αρμόδιες επιτροπές οι οποίες εξετάζουν καλές πρακτικές άλλων χωρών.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι πλέον οι περισσότερες κατηγορίες επιχειρήσεων αδειοδοτούνται με το σύστημα της γνωστοποίησης,  εντούτοις επισημαίνεται ότι το νέο σύστημα  των επιθεωρήσεων των επιχειρήσεων  βάσει του βαθμού  κινδύνου που έχει θεσπιστεί από τις αρχές του τρέχοντος έτους, απαιτεί ακόμη την έκδοση της αντίστοιχης δευτερογενούς νομοθεσίας και τεκμηρίωσης (π.χ. κριτήρια κινδύνου, κατάλογο ελέγχου, κατευθυντήριες γραμμές για κάθε τομέα).

Ωστόσο επισημαίνει ότι για το σκοπό αυτό, οι αρχές έχουν καταρτίσει έναν οδικό χάρτη πιλοτικών επιθεωρήσεων.

Πάντως στην έκθεση συμμόρφωσης τονίζεται ότι οι τομείς δραστηριοτήτων για τις οποίες δεν απαιτείται άδεια, (δηλαδή αρκεί η γνωστοποίηση) αντιπροσωπεύουν το 87% όλων των τομέων της οικονομίας που αντιστοιχούν στο 75% του ΑΕΠ.

Σε  ό,τι αφορά τις συστάσεις του ΟΟΣΑ, επισημαίνεται ότι οι αρχές ολοκλήρωσαν τις εναπομένουσες δράσεις στο πλαίσιο  της εργαλειοθήκης Ι. Συγκεκριμένα, στον τομέα της τυποποίησης των δομικών υλικών, ακολουθώντας την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την εναρμόνιση 70 τεχνικών προτύπων, οι αρχές έχουν  υπογράψει σύμβαση με τον οργανισμό τυποποίησης (ΕΛΟΤ) για την εναρμόνιση των πρόσθετων 372 τεχνικών προδιαγραφών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ωστόσο, ότι μία σύσταση της πρώτης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ που είχε υιοθετηθεί, ακυρώνεται. Πρόκειται για την κατάργηση της ενιαίας τιμής του βιβλίου.  Σύμφωνα με την  έκθεση, μετά από την εκ των υστέρων αξιολόγηση των επιπτώσεων της ρύθμισης, σχετικά με τις τιμές των βιβλίων, οι αρχές ενέκριναν μέτρα να βελτιώσουν τις συνθήκες της αγοράς στον τομέα  αυτό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v