Η προστασία όλων των στελεχών αλλά και των υπαλλήλων που εμπλέκονται στις πωλήσεις κόκκινων δανείων από τυχόν ποινικές ευθύνες -έως σήμερα η προστασία αφορούσε μόνο στις αναδιαρθρώσεις προβληματικών δανείων- συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της 4ης αξιολόγησης, σύμφωνα με κείμενο της έκθεσης συμμόρφωσης της ελληνικής οικονομίας.
Στην έκθεση αναφέρεται ότι οι ελληνικές αρχές δεσμεύθηκαν να προσφέρουν αποτελεσματική προστασία σε όσους (στελέχη και υπαλλήλους) εμπλέκονται στις πωλήσεις κόκκινων δανείων και βάζουν την υπογραφή τους. Επίσης, οι αρχές δεσμεύθηκαν ότι θα ανοίξουν έτι περαιτέρω την ομπρέλα της προστασίας από ποινικές ευθύνες και για όσα στελέχη ενδεχομένως κατηγορηθούν πως δεν εξάντλησαν όλα τα περιθώρια με τους δανειολήπτες, με στόχο να εξασφαλίσουν καλύτερη τιμή από την τιμή στην οποία πωλήθηκε το δάνειο.
Φορολογικά κίνητρα
Στην έκθεση επισημαίνεται ότι οι ελληνικές αρχές προχώρησαν σε διευκρινίσεις στον νόμο διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων που αφορούν:
- την εξαίρεση από την καταβολή ΦΠΑ στις συναλλαγές πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ουσιαστικά, με τη δέσμευση αυτή τα funds που αγοράζουν πακέτα μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν θα καταβάλλουν ΦΠΑ.
- τη δυνατότητα των εταιρειών διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων να υιοθετούν τους φορολογικούς κανόνες που ισχύουν στις τιτλοποιήσεις δανείων.
Ο νόμος Κατσέλη
Στην έκθεση αναφέρονται όλες οι αλλαγές που ψήφισε η Βουλή και αφορούν στον νόμο Κατσέλη με αιχμή την άρση του τραπεζικού απορρήτου, όπως και οι αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Στον νόμο Κατσέλη, η κυβέρνηση δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξει τροποποίηση με στόχο οι υποθέσεις να διευθετούνται στα δικαστήρια αυστηρά σε 6 μήνες. Με απώτερο στόχο να μην παραμείνει καμία σχεδόν υπόθεση μετά το 2021.
Πλειστηριασμοί
Αναφορά γίνεται και στην πορεία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών με ιδιαίτερη μνεία στον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο της Κέρκυρας ως ο μόνος που δεν συμμετέχει έως σήμερα στα e-auctions. Στην έκθεση τονίζεται ότι η πορεία της διεξαγωγής των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι ικανοποιητική, καθώς στο τέλος Μαΐου είχαν διεξαχθεί 4.341 πλειστηριασμοί. Μάλιστα, τον Μάιο διπλασιάστηκαν σε σχέση με τον Απρίλιο.
Για τους επόμενους μήνες έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα 9.458 πλειστηριασμοί. Όσον αφορά τη γεωγραφική κάλυψη, αναφέρεται ότι αυτή θα κινηθεί ικανοποιητικά καθώς 8 στους 10 συμβολαιογράφους μετέχουν ωστόσο το 60% των πλειστηριασμών γίνεται στην Αθήνα. Τέλος, αναμένεται οι αρχές να προχωρήσουν σε τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, με στόχο διευκολύνσεις στον τρόπο ορισμού της τελικής τιμής διεξαγωγής του πλειστηριασμού.
Τα NPEs
Σύμφωνα με τους θεσμούς, οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει να δρουν πιο ενεργά προς την κατεύθυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ωστόσο χρειάζονται σημαντικές ακόμη προσπάθειες προκειμένου το υψηλό ποσοστό των NPEs να φθάσει στον μέσο όρο της Ευρώπης.