Απάντηση στην πρωινή τοποθέτηση του Κ. Μητσοτάκη σχετικά με την «καταστροφή» που έχει υποστεί το τραπεζικό σύστημα τα τελευταία χρόνια έδωσε ο Γ. Δραγασάκης, χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στον αξιωματικό της αντιπολίτευσης, αλλά με τους τίτλους που είδε, όπως τόνισε, σε ομιλία του στην ΕΕΤ.
«Η κοινωνία αλλά και οι ίδιες οι τράπεζες πλήρωσαν βαρύ τίμημα από τον εναγκαλισμό με τα ΜΜΕ και τα κόμματα. Η κατάρρευση ιστορικών εκδοτικών συγκροτημάτων και τα ογκώδη δάνεια των κομμάτων αποτελούν τα σκιάχτρα του παρελθόντος. Τώρα το παίζουν τιμητές ενώ είναι υπόλογοι», υπογράμμισε.
Ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι η χώρα βγαίνει από το μνημόνιο, με συμφωνημένο με τους δανειστές τρόπο, ενώ υποστήριξε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει από το 2019 σε στοχευμένες φοροελαφρύνσεις και κοινωνικές παροχές.
Αναφέρθηκε και στις μεταρρυθμίσεις λέγοντας ότι η έννοια τους έχει ταυτισθεί τα τελευταία χρόνια με τη λιτότητα και η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που θα βοηθούν επενδύσεις και ανάπτυξη, θα μειώνουν τη γραφειοκρατία και τις ανισότητες.
Ωστόσο οι βαθιές μεταρρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του δημοσίου απαιτούν χρόνο. Χρόνος που υπερβαίνει τον εκλογικό κύκλο και εκτίμησε ότι η επομένη δεκαετία θα είναι μια δεκαετία μεγάλου μετασχηματισμού και θα ξεπεραστούν τα τραύματα της κρίσης.
Κάλεσε τις τράπεζες να στηρίξουν την ανάπτυξη, ενώ παραδέχθηκε ότι κάποια από τα κριτήρια επιλογής των τραπεζικών στελεχών τα οποία έχουν νομοθετηθεί πρέπει να επανεξεταστούν και να βελτιωθούν, ενώ υπογράμμισε ότι η ΕΕΤ σε συνεργασία με την κυβέρνηση έχουν αναπτύξει μια νέου τύπου σχέση.
Υπάρχουν επαφές της ΕΕΤ με τα Υπουργεία και τους επόμενους μήνες θα υπάρξει ένα φόρουμ διαλόγου ώστε να εξειδικευθεί η ολιστική αναπτυξιακή της χώρας.
Αναφορικά με την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο τόνισε ότι «όπως και να ονομαστεί το καθεστώς μετά τα μνημόνια τον κύριο ρόλο θα παίζουν οι δικές μας αποφάσεις, το μέλλον είναι στα χέρια μας και η κοινωνία σε μεγάλο βαθμό απορρίπτει την επιστροφή στο παρελθόν».