«Υποσχεθήκαμε ένα δύσκολο αλλά ανορθωτικό δρόμο για τη χώρα και την οικονομία και τρία χρόνια μετά βλέπουμε επιτέλους ότι βγαίνουμε σε ένα ξέφωτο», τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας στην Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ.
Αναφερόμενος ειδικά στον τουρισμό έδωσε έμφαση στα τρία συνεχόμενα έτη με ρεκόρ προσέλευσης ξένων επισκεπτών, αλλά και σε αυτό που αναμένεται φέτος οπότε στη χώρα μας αναμένονται 32 εκατομμύρια επισκέπτες.
Απαντώντας εμμέσως στον Κυριάκο Μητσοτάκη που το μεσημέρι «πίστωσε» τις επιτυχίες κυρίως στις επιχειρήσεις και την γεωπολιτική συγκυρία δήλωσε «δε ξέρω κατά πόσο μια τέτοια σπουδαία επιτυχία μπορεί να την υποβαθμίσει κανείς. Βέβαια, θα μου πείτε, εδώ ορισμένοι προσπαθούν να υποβαθμίσουν το γεγονός ότι μετά από οκτώ ολόκληρα χρόνια δυσκολιών φέτος το καλοκαίρι βγαίνουμε από τα μνημόνια».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι εκτός από το ρεκόρ στον τουρισμό αυτό το καλοκαίρι έχουμε και άλλους λόγους για να είμαστε ευδιάθετοι. «Σε λιγότερο από ένα μήνα από σήμερα θα έχουμε τελειώσει με τις τελευταίες εκκρεμότητες της 4ης αξιολόγησης κι άρα με την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από το τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα. Εργαζόμαστε όλοι επισταμένα για αυτό το σκοπό ώστε στα μέσα του Ιουνίου θα είναι έτοιμο και το τελευταίο νομοσχέδιο για την ψήφιση και των τελευταίων προαπαιτούμενων».
Αναφορικά με το χρέος σημείωσε ότι ως τα τέλη του Ιούνη θα έχουν ολοκληρωθεί και οι διεργασίες για τις οριστικές αποφάσεις που αφορούν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. «Αναμένουμε μια συμφωνία καλά επεξεργασμένη ως προς τα χαρακτηριστικά της, με φιλόδοξη προοπτική και κατάλληλα προσαρμοσμένη στις μακροπρόθεσμες ανάγκες της ελληνικής οικονομίας. Μια συμφωνία ικανή να πείσει τις αγορές και τη διεθνή κοινότητα ότι η Ελλάδα επιστρέφει δυναμικά και με αξιώσεις στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Και κυρίως μια συμφωνία αντάξια των προσπαθειών του ελληνικού λαού μετά από 8 χρόνια επώδυνης προσαρμογής».
Η κρίση στην Ιταλία
Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα αυτή η λύση επιβάλλεται και από τη κρισιμότητα των στιγμών για το ευρώ και για όλο το ευρωπαϊκό εγχείρημα, δεδομένων και των πρόσφατων αναταράξεων από τη πολιτική κρίση στην Ιταλία. Εκτίμησε δε ότι θα οριστικοποιεί το τέλος της ελληνικής κρίσης.
Εν συνεχεία τόνισε ότι πρέπει όλοι απερίσπαστοι να εργαστούν ώστε αυτό να αποτελέσει και το τέλος της ευρωπαϊκής κρίσης, «δηλαδή να εργαστούμε ώστε η πολιτική κρίση της Ιταλίας να μη μετεξελιχθεί και σε νέα οικονομική κρίση στην ευρωζώνη».
Προσέθεσε ότι η Ευρώπη πρέπει να κατανοήσει δυο σημαντικές αλήθειες. «Η μια είναι ότι η επιμονή στη λιτότητα για μακρό χρονικό διάστημα, χωρίς ορίζοντα ελπίδας, διαβρώνει τη νομιμοποίηση των οικονομικών στόχων και προκαλεί διχασμό στο εσωτερικό των κοινωνιών και δεύτερον ότι η περιφρόνηση της δημοκρατίας γεννά επικίνδυνες αλλά και δικαιολογημένες αντιδράσεις από τους λαούς. Γιατί είναι εξίσου επικίνδυνο αλλά και απαράδεκτο κάποιοι αφ’ υψηλού να κουνάνε το δάκτυλο στους λαούς και να τους υποδεικνύουν πώς να ψηφίζουν».
Ο τουρισμός
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι στο αναπτυξιακό σχέδιο ο τουρισμός έχει σημαντική θέση καθώς είναι ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, όπως η Ναυτιλία, ο Πολιτισμός, Η αγροτοδιατροφή, η Βιομηχανία, το Φάρμακο και η Έρευνα.
Αναφέρθηκε σε παρεμβάσεις υπέρ του κλάδου όπως:
• την προώθηση μιας μοναδικής εθνικής σφραγίδας (BRAND) καθώς και τη προώθηση νέων «Νησιωτικών και Ηπειρωτικών» προορισμών ανά αγορά στόχο,
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin• την ολοκλήρωση της Κωδικοποίησης της Τουριστικής Νομοθεσίας των τελευταίων 100 χρόνων, διαθέσιμη πλέον και σε ψηφιακή πλατφόρμα,
• την αναβάθμιση της Τουριστικής Εκπαίδευσης με την Επαναλειτουργία των Σχολών Ξεναγών και τον εκσυγχρονισμό των τουριστικών σχολών,
• την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και της λειτουργίας των επιχειρήσεων
• την χρηματοδότηση της Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας για νέα τουριστικά σχέδια και θεματικό τουρισμό μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, με 230 εκατομμύρια ευρώ.
•την εφαρμογή των συστάσεων του ΟΟΣΑ ώστε να μετατραπεί η Ελλάδα σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό με θεματικές τουριστικές εμπειρίες για όλο το χρόνο και σε όλη τη χώρα.
Ενώ για τη διετία 2018-2019 προωθούμε μια σειρά δράσεων όπως είναι:
• η βελτίωση του ανταγωνιστικού πλαισίου για την προσέλκυση επενδύσεων στον τουριστικό τομέα με βελτίωση της χωροθέτησης, της αδειοδότησης, και την παροχή φορολογικών κινήτρων
• Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη ενός σύγχρονου συστήματος δημόσιας τουριστικής παιδείας και η σύνδεση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων με την αγορά εργασίας,
• Η δημιουργία ενός ψηφιακού οικοσυστήματος για τον ελληνικό τουρισμό σε 4 στρατηγικούς πυλώνες:
1) τη ψηφιακή μετατροπή των υπηρεσιών προς πολίτες – εταιρείες,
2)τη ψηφιακή αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης,
3) το ολοκληρωμένο σύστημα διαδικτυακής συλλογής και επεξεργασίας πληροφοριών και
4) την χρήση νέων τεχνολογιών στην προώθηση του τουρισμού.
Ανακοίνωσε πως προχωρά:
• στον εκσυγχρονισμό των δημόσιων υποδομών στον τουρισμό, όπως αεροδρόμια, λιμάνια, μαρίνες και τουριστικά καταφύγια
• τη ρύθμιση του AirBnB. Το νομικό πλαίσιο ολοκληρώθηκε το 2017 και ο μηχανισμός ελέγχου μπαίνει σε εφαρμογή εντός του 2018.
• Ανάπτυξη ενός πολύ φιλόδοξου πλαισίου πολιτικής για την προώθηση της κινηματογραφικής βιομηχανίας στην Ελλάδα, που αναμένεται να έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στη διαφήμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η διαρκής ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, γρήγορα θα αρχίσει να δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο και αυτό σημαίνει ότι δυνατότητες σταδιακής αλλά ουσιαστικής φορολογικής ελάφρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων και υποσχέθηκε ότι «μέρος αυτών θα αφορούν και τις δικές σας επιχειρήσεις».