Τι ζητούν οι δανειστές στο επικαιροποιημένο μνημόνιο

Παραμένει ανοικτό το θέμα του αφορολόγητου. Μετάθεση κρίσιμων προαπαιτούμενων για μετά τη λήξη του προγράμματος. Ποια είναι η πρόβλεψη για τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Υπό ποιες προϋποθέσεις θα ενεργοποιηθούν τα αντίμετρα.

Τι ζητούν οι δανειστές στο επικαιροποιημένο μνημόνιο

Υπό αίρεση παραμένει η μείωση του αφορολογήτου εμπροσθοβαρώς από το 2019, μαζί με την περικοπή των συντάξεων και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι αυτό το οποίο θα δώσει την τελική ετυμηγορία.

Παρά τις πληροφορίες που διοχετεύτηκαν σχετικά με την εξάλειψη των σχετικών πιέσεων, το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, το οποίο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Κομισιόν, διατηρεί σχεδόν αμετάβλητη την πρόβλεψη πιθανής μείωσης και του αφορολογήτου από το 2019, ενώ ξεκαθαρίζει από τις πρώτες κιόλας γραμμές ότι «η επιτυχία της ανάκαμψης θα απαιτήσει τη διατηρήσιμη εφαρμογή των συμφωνημένων πολιτικών για αρκετά χρόνια», κάνοντας αναφορά στην τεχνική βοήθεια η οποία θα συνεχίσει να παρέχεται στην Ελλάδα.

Από τις 40 σελίδες του επικαιροποιημένου Μνημονίου προκύπτει πάντως με σαφήνεια ότι οι δεσμεύσεις δεν τελειώνουν σε καμία περίπτωση με τη λήξη του τρίτου προγράμματος του ESM στις 20 Αυγούστου, αλλά εκτείνονται -κυρίως μέσω του Μεσοπρόθεσμου, αν και όχι αποκλειστικά- έως και το 2022.

Ενδεικτικά, άλλωστε, πολλές από τις δράσεις οι οποίες λόγω πίεσης χρόνου έχουν αφαιρεθεί από την αρχική λίστα των προαπαιτουμένων τα οποία θα έπρεπε να υλοποιηθούν έως τη λήξη του προγράμματος, έχουν πάρει νέες ημερομηνίες έως το τέλος του έτους ή και αργότερα. Για παράδειγμα ορίζεται ότι οι νέοι διευθυντές στο δημόσιο θα πρέπει να έχουν τοποθετηθεί έως τον ερχόμενο Οκτώβριο, το οικονομικό κλείσιμο της επένδυσης στο Ελληνικό θα πρέπει να έχει γίνει έως το τέλος του έτους, το Κτηματολόγιο και οι δασικοί χάρτες να έχουν τελειώσει έως τον Ιούνιο του 2021 και μέσω νομοθεσίας να διασφαλιστεί ότι δεν θα προκύψει κανένα δημοσιονομικό ζήτημα από την εφαρμογή του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου της ΔΕΗ έως και το 2020.

Δεσμεύσεις

Η κυβέρνηση δεσμεύεται, μέσω της τεχνικής συμφωνίας, για την κατάθεση Μεσοπρόθεσμου προγράμματος (βασικό προαπαιτούμενο έως τον Ιούνιο) για την περίοδο 2019-22, το οποίο θα θέτει οροφή δαπανών συνεπή με τους στόχους του προγράμματος του ESM για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ κατ’ έτος έως και το 2022.

Στα κρίσιμα μέτωπα αφορολογήτου και συντάξεων, οι περικοπές στις συντάξεις είναι «κλειδωμένες» για το 2019, ενώ για το αφορολόγητο, το χρονικό σημείο νέας περικοπής έως και τις 5.700 ευρώ είναι ανοιχτό.

«Οι αρχές, ως προαπαιτούμενο, θα φέρουν μπροστά την εφαρμογή των μέτρων για τη φορολογία εισοδήματος από το 2019, εάν το ΔΝΤ σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος, θεωρήσουν στη βάση διαφανούς εκτίμησης ότι μια εμπροσθοβαρής εφαρμογή είναι απαραίτητη, προκειμένου να επιτευχθεί ο συμφωνημένος στόχος πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2019, ο οποίος πρέπει να επιτευχθεί χωρίς επιβλαβή για την ανάπτυξη μέτρα και εάν χρειαστεί, θα νομοθετήσουν σε συμφωνία με τους θεσμούς, ώστε να διασφαλίσουν την ακριβή επίτευξη του στόχου, με έναν τρόπο ο οποίος να είναι θετικός για την ανάπτυξη».

Νέα συμφωνία με τους θεσμούς προκύπτει όμως ότι θα απαιτηθεί και για την εφαρμογή των προνομοθετημένων αντιμέτρων. Επιπρόσθετα, αναφέρεται στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο, στη βάση εκτιμήσεων και συμφωνίας όλων των θεσμών και σε συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση, ακολουθώντας μια διαφανή διαδικασία, οι αρχές θα υιοθετήσουν την απαιτούμενη δευτερογενή νομοθεσία για την εφαρμογή του επεκτατικού πακέτου ξεκινώντας από το 2019. «Το μέγεθος των εφαρμοζόμενων μέτρων (σ.σ. αναφορά στα αντίμετρα) θα είναι σε συμφωνία με την προβλεπόμενη από τους θεσμούς υπεραπόδοση έναντι των συμφωνημένων μεσοπρόθεσμων στόχων -υπό την προϋπόθεση ότι τα περιοριστικά μέτρα θα έχουν ήδη ενσωματωθεί στο βασικό σενάριο, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι».

Όσον αφορά στις συντάξεις, γίνεται αναφορά στις προνομοθετημένες περικοπές, οι οποίες πρόκειται να εφαρμοστούν από το 2019, οδηγώντας σε εξοικονομήσεις 1% του ΑΕΠ την περίοδο 2019-2022. Επιπλέον 1% του ΑΕΠ την περίοδο 2019-22 προβλέπεται να αποφέρει η επίσης προνομοθετημένη μείωση του αφορολογήτου έως και τις 5.700 ευρώ.

Διπλό προαπαιτούμενο οι αντικειμενικές

Το επικαιροποιημένο μνημόνιο δεν ρίχνει φως στη λύση της εξίσωσης των αντικειμενικών αξιών και των πιθανών αλλαγών στον ΕΝΦΙΑ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται, προκειμένου να ξεκαθαρίσει εάν θα προχωρήσει η εναλλακτική της σταδιακής αύξησης των αντικειμενικών σε ορίζοντα διετίας, ώστε να μη «φουσκώσουν» υπέρμετρα τα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ. Ενδεικτικό των διαπραγματεύσεων της τελευταίας στιγμής άλλωστε είναι το γεγονός ότι το κείμενο του SLA «χτενιζόταν» έως και χθες το βράδυ ανάμεσα σε κυβέρνηση και θεσμούς, παρά το γεγονός ότι η επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο ανακοινώθηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου.

Το επικαιροποιημένο μνημόνιο θέτει ως προαπαιτούμενο (η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι όλα τα προαπαιτούμενα θα έχουν ικανοποιηθεί έως τις 14 Ιουνίου) την ευθυγράμμιση αντικειμενικών και εμπορικών αξιών, μέσω νομοθεσίας, αν χρειαστεί, αλλά και τη δημιουργία μιας μόνιμης μονάδας στο υπουργείο Οικονομικών, η οποία θα επικαιροποιεί διαρκώς τις αντικειμενικές.

Στο δεύτερο σκέλος του συγκεκριμένου προαπαιτούμενου ορίζεται ότι «οι αρχές θα νομοθετήσουν την προσαρμογή των συντελεστών και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης αν χρειαστεί, με τρόπο που δεν θα μεταβάλει τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ, ώστε τα εκκαθαριστικά του φόρου να εκδοθούν τον Αύγουστο». Παράλληλα οι αρχές θα αξιολογήσουν την εφαρμογή του φόρου κεφαλαιουχικών κερδών στην αγορά ακινήτων και θα υιοθετήσουν, αν χρειαστεί, νομοθεσία εντός Μαΐου.

Τα νησιά

Στη λίστα των φορολογικών προαπαιτουμένων περιλαμβάνεται ακόμα η διασφάλιση εκ μέρους των ελληνικών αρχών ότι θα καταργηθούν οι εναπομείνασες εκπτώσεις ΦΠΑ στα νησιά στο τέλος Ιουνίου 2018 καθώς και η εκπόνηση σχεδίου αυτοματοποιημένων κατασχέσεων για οφειλές προς το δημόσιο.

 

* Δείτε το κείμενο στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v