Ουάσιγκτον, ανταπόκριση
Στις 26-27 Απριλίου αναμένεται να έρθει για επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Euro2day.gr.
Μπορεί οι ημερομηνίες να φαίνονται «παράξενες», καθώς συμπίπτουν με το πολύ κρίσιμο άτυπο Eurogroup στη Σόφια της Βουλγαρίας (27 Απριλίου), όμως το ταξίδι είχε κλειστεί εδώ και έξι μήνες με πρόσκληση από το Ιδρυμα Κωνσταντίνου Καραμανλή, εκδήλωση η οποία σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα από το περιβάλλον Γιούνκερ που μίλησε στο Euro2day.gr, ακυρώθηκε. Αιτία, το σκάνδαλο Novartis που εμπλέκει πολλά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα να κριθεί από το Ιδρυμα ότι θα επισκίαζε την επίσκεψη.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν επέλεξε να κρατήσει αυτές τις ημερομηνίες, καθώς έρχονται λίγο μετά την «κρίσιμη μάχη» που θα δώσει η Κομισιόν στο Washington Club, στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ και μία ημέρα πριν συναντηθούν οι υπουργοί Οικονομικών στη Σόφια, όπου αναμένεται να ενημερωθούν «επιλεκτικά» για τα αποτελέσματα των συζητήσεων με το Ταμείο.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ζήτησε στην επίσημη επίσκεψή του να μιλήσει στην ελληνική Βουλή, γεγονός το οποίο «έκλεισε» μόλις την περασμένη Παρασκευή.
Κατά τις ίδιες πηγές, ο ίδιος δεν επιθυμεί να εμπλακεί, αν και δέχεται πιέσεις, με συναντήσεις με κόμματα της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένης της αξιωματικής, παρά το γεγονός ότι είναι εθιμοτυπικό σε επίσημες επισκέψεις να υπάρχει συνάντηση και με τον αρχηγό της Ν.Δ.
Αλλωστε σε αυτό το σημείο υπάρχει έντονο παρασκήνιο, καθώς στις επισκέψεις του κ. Γιούνκερ επί εποχής Αντώνη Σαμαρά, ο τελευταίος ζητούσε από τον επικεφαλής της Κομισιόν να μη δει τον Αλ. Τσίπρα, επιθυμία την οποία πραγματοποίησε ο κ. Γιούνκερ.
Το μήνυμα που θα μεταφέρει ο επικεφαλής της Κομισιόν στην ελληνική κυβέρνηση θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, σε σύμπνοια με τις θέσεις Μέρκελ και Μακρόν, τους οποίους θα συμβουλευτεί, όπως πάντα κάνει, πριν το ταξίδι και θα λέει:
α) Επικαιροποίηση και συγκεκριμενοποίηση του αναπτυξιακού σχεδίου που έχει καταθέσει η Αθήνα, καθώς στο EwG το έκρινε ημιτελές. Αναμένεται να προσφέρει τη βοήθεια των τεχνοκρατών της Κομισιόν, ώστε το σχέδιο να εγκριθεί τον Ιούνιο από το Eurogroup και η Ελλάδα να αποκτήσει την επιθυμητή «ιδιοκτησία» της μετά μνημονίου εποχής.
β) Η Ελλάδα αναγκαστικά θα πρέπει να στηριχθεί και στις αγορές και γι’ αυτό η κυβέρνηση θα πρέπει να δείξει «σύνεση» στην οποιαδήποτε παροχολογία.
γ) Καλύτερη αντιμετώπιση του προσφυγικού καθώς με το πρόβλημα να εντείνεται στη Συρία, η Ανγκελα Μέρκελ ανησυχεί ιδιαίτερα για την αύξηση των ροών.
δ) Αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία, κυρίως λόγω του προσφυγικού αλλά και της μη διάθεσης του ΝΑΤΟ να παρέμβει σε ενδεχόμενο επεισόδιο.
ε) Ότι θα είναι προς όφελος της Ελλάδας η αποφυγή πρόωρων εκλογών, τόσο για την εικόνα της χώρας στις αγορές αλλά και για το γεγονός ότι η παρούσα κυβέρνηση θα έχει έναν ολόκληρο χρόνο μπροστά της να αποδείξει ότι οι εταίροι μπορούν να την εμπιστεύονται στη μεταμνημονιακή περίοδο.
Ως προς το χρέος, ο κος Γιούνκερ αναμένεται να ενημερώσει τον κο Τσίπρα για τη στάση που κράτησαν οι εταίροι στο Washington Club, αν και ακόμα είναι πολύ νωρίς, καθώς το παιχνίδι αναμένεται να πάρει μια «αναγκαία παράταση». Παρά το γεγονός ότι η Κομισιόν είναι εναντίον της παράτασης, εντούτοις το Eurogroup είναι αυτό που θα αποφασίσει τι τελικά θα γίνει με την Ελλάδα.