ΓΣΕΕ: Στο 27,5% η πραγματική ανεργία

Τα στοιχεία του πραγματικού ΑΕΠ της χώρας από το 2013 και μετά παρουσιάζουν μια αξιοσημείωτη στασιμότητα, που σε καμία περίπτωση δεν οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η χώρα έχει μπει σε πορεία ανάκαμψης.

ΓΣΕΕ: Στο 27,5% η πραγματική ανεργία

Την εκτίμηση ότι η οικονομική, κοινωνική και πολιτική αστάθεια θα συνεχιστεί όσο θα εφαρμόζεται η οικονομική πολιτική της λιτότητας και της υποβάθμισης της εργασίας, εξέφρασε ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ ΓΣΕΕ Γιώργος Αργείτης, παρουσιάζοντας τη μελέτη για την Ελληνική Οικονομία και την Απασχόληση.

Σύμφωνα με τον κο Αργείτη, τα στοιχεία του πραγματικού ΑΕΠ της χώρας από το 2013 και μετά παρουσιάζουν μια αξιοσημείωτη στασιμότητα, που σε καμία περίπτωση δεν οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η χώρα έχει μπει σε πορεία ανάκαμψης. Στον αντίποδα, υποδεικνύουν ότι δημιουργείται ένα τεράστιο αναπτυξιακό χάσμα με την ευρωζώνη αλλά και χώρες όπως η Πορτογαλία και η Κύπρος.

Παράλληλα, η κατανάλωση έπεσε κάτω από το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων, γεγονός που σύμφωνα με τους μελετητές της ΓΣΕΕ δεν δίνει περιθώρια στήριξης της εγχώριας οικονομίας. Οσο μάλιστα διατηρείται η απόσταση αυτή, τόσο αποσταθεροποιούνται οι τραπεζικοί δείκτες και διατηρείται στάσιμη η ελληνική οικονομία. Αν σε αυτό συνυπολογιστεί η αύξηση του πληθωρισμού που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα και δεν υπάρξει παράλληλα αύξηση των ονομαστικών μισθών, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ θα υπάρξει δραματική μείωση των μισθών κατά 6-8% τα επόμενα χρόνια.

Ως προς τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας, το ΙΝΕ ΓΣΕΕ εκτιμά την πραγματική ανεργία τουλάχιστον επτά ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη από αυτή που δείχνει η ΕΛΣΤΑΤ, στο 27,5%. Επίσης εκτιμά ότι στο 10% θα πέσει το 2033, εφόσον η αποκλιμάκωση ακολουθήσει τον ρυθμό των τελευταίων χρόνων, δηλαδή 5%. Αν συνεχιστεί η αποκλιμάκωση με ρυθμό 10% που παρουσίασε μόνο το 2017, τότε η ανεργία θα πέσει κοντά στο 8% το διάστημα 2026-27 και θα πέσει κάτω από 5% το 2033.

Ως προς την κατανομή των μισθών, με βάση τα στοιχεία της EΛΣΤΑΤ, κάτω από 900 ευρώ λαμβάνει το 61% των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα και κάτω από 700 ευρώ το 37,4%. Δραματική μείωση έχουν υποστεί οι κλαδικές συμβάσεις καθώς το 2017 ήταν σε ισχύ 13-15 συμβάσεις, ενώ στον αντίποδα αυξάνονται οι επιχειρησιακές καθώς το 92% των συμβάσεων που υπογράφτηκαν το 2017 αφορούσαν επιχειρήσεις.

 

* Δείτε την περίληψη της έκθεσης στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v