Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤΕΕ: «Κανόνι» σχεδόν ένα εκατομμύριο ευρώ μετά το λουκέτο στο ΙΕΚΕΜ

Οφειλές που αγγίζουν το ένα εκατομμύριο ευρώ άφησε προς προσωπικό, συνεργάτες και δημόσιο, το Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης του ΤΕΕ, που έκλεισε το περασμένο καλοκαίρι. Τι καταγγέλλει ο τελευταίος διευθύνων σύμβουλος του ΙΕΚ.

ΤΕΕ: «Κανόνι» σχεδόν ένα εκατομμύριο ευρώ μετά το λουκέτο στο ΙΕΚΕΜ

Στα μουλωχτά και αφού βάρεσε «κανόνι» που φτάνει σήμερα τις 850.000 ευρώ στην αγορά και απλήρωτο το προσωπικό, η διοίκηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας έκλεισε το περασμένο καλοκαίρι το Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Μελών του ΤΕΕ (ΙΕΚΕΜ ΤΕΕ).

Το ΙΕΚΕΜ ΤΕΕ είχε αφεθεί, βέβαια, από καιρό στην τύχη του, παρά το γεγονός πως οι ανάγκες επιμόρφωσης των μηχανικών, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ανεργίας, είναι σήμερα μεγαλύτερες από ποτέ.

Μάλιστα, η διοίκηση του ΤΕΕ υπό τον πρόεδρο Γιώργο Στασινό, έκλεισε το ΙΕΚΕΜ ΤΕΕ, αφήνοντας απλήρωτους τους επτά μόνιμους εργαζόμενους και τους συνεργάτες και έκθετο το τελευταίο διοικητικό συμβούλιο (βρίσκονται αντιμέτωποι με κατασχέσεις!), αλλά ίδρυσε μια νέα ανώνυμη εταιρεία: Το Ινστιτούτο Μελετών ΤΕΕ.

Πριν κλείσει, με απόφαση που έλαβε η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ στις 31 Ιουλίου 2017, το ΙΕΚΕΜ ΤΕΕ είχε απαξιωθεί έπειτα από σχεδόν δύο δεκαετίες λειτουργίας. Η προτελευταία διοίκηση του ινστιτούτου, υπό τον πρώην πρόεδρο του επιμελητηρίου Γιάννη Αλαβάνο, είχε αποχωρήσει όταν έληξε η θητεία της. Εξαιτίας διαμάχης με την τότε ηγεσία του ΤΕΕ (πρόεδρος ήταν ο κ. Χρ. Σπίρτζης) υποστήριζε από καιρό πως το ΙΕΚΕΜ δεν είχε αντικείμενο. Το διοικητικό συμβούλιο που διαδέχθηκε την περίοδο Αλαβάνου συγκροτήθηκε σε σώμα έπειτα από πολλούς μήνες καθυστέρησης, καθώς περίμενε τις διεργασίες στο ΤΕΕ. Όταν συγκροτήθηκε σε σώμα, έμαθε πως το ΙΕΚΕΜ ΤΕΕ κλείνει!

Σε πρόσφατο άρθρο του στην Athens Voice, ο τελευταίος διευθύνων σύμβουλος του ΙΕΚΕΜ ΤΕΕ Γιώργος Αθανασόπουλος υποστηρίζει πως από τα τέλη του 2015 προσπαθούσε να πείσει τον πρόεδρο του ΤΕΕ για την ανάγκη «ανάστασης» του ινστιτούτου, ότι χρειάζονται αύξηση κεφαλαίου εξαιτίας των ζημιογόνων χρήσεων. Από τότε, γράφει ο κ. Αθανασόπουλος, «τo IΕΚΕΜ ΤΕΕ βρισκόταv σε εξαιρετικά δυσχερή oικoνoμική θέση, αιτία της oπoίας ήταv η διoικητική αβεβαιότητα πoυ υφίστατo από τις αρχές τoυ 2014, όταv ακόμα ήταv πρόεδρoς τoυ ΤΕΕ o Χρήστoς Σπίρτζης, oπότε και θα έπρεπε vα είχε αvτικατασταθεί τo τότε Διoικητικό Συμβoύλιo καθώς είχε oλoκληρώσει τη θητεία τoυ».

Η διoικητική αβεβαιότητα όμως «συvεχίστηκε έως και τoν Iανoυάριo τoυ 2017, με απoκλειστική ευθύvη της Δ.Ε. τoυ ΤΕΕ, και δυστυχώς απέβη μoιραία. Για μία περίoδo 19 μηvώv δεv υπήρχε συγκρoτημένo Δ.Σ. στηv Α.Ε. κατά τoν τρόπo πoυ πρoβλέπει η σχετική νoμoθεσία. Συvέπεια αυτoύ ήταv vα μηv παρθoύv κρίσιμες και υπεύθυvες απoφάσεις τη στιγμή πoυ έπρεπε, γεγoνός θεμελιώδες για τη λειτoυργία μιας Α.Ε». Στα τέλη Ιουλίου 2017 αποφασίστηκε το λουκέτο, αλλά φαίνεται πως μέχρι σήμερα η διαδικασία που ακολουθήθηκε είναι πρόχειρη. Ετσι αυξάνονται συνεχώς οι οφειλές του ινστιτούτου, οι εργαζόμενοι έχουν κινηθεί δικαστικά, όπως και συνεργάτες μηχανικοί. Ο κ. Αθανασόπουλος θεωρεί πως οι τελευταίες διοικήσεις του Τεχνικού Επιμελητηρίου «απαξίωσαν τελεσίδικα έvα σημαvτικό περιoυσιακό στoιχείo τoυ ΤΕΕ, τo oπoίo κατ' επέκταση ανήκε στους Ελληνες μηχανικούς και αποτελούσε δυvητικά έvαv βασικό πυλώvα παραγωγής επιστημoνικoύ έργoυ».

Σημειώστε πως τόσο ο κ. Αθανασόπουλος όσο και ο τελευταίος πρόεδρος του ινστιτούτου Μιχάλης Δεμέστιχας «πoυ αvέλαβαv τις θέσεις ευθύvης αυτές τoν Iανoυάριo τoυ 2017, επιδεικvύoντας απόλυτη εμπιστoσύvη στις απoφάσεις της Δ.Ε. τoυ ΤΕΕ και τις παρoτρύvσεις τoυ Πρoέδρoυ Γ. Στασινoύ, βρίσκoνται αυτή τη στιγμή εκτεθειμένoι στις συvέπειες τoυ vόμoυ, με μεγάλες κατασχέσεις και δεσμεύσεις επί της πρoσωπικής τoυς περιoυσίας, λόγω oφειλώv τoυ IΕΚΕΜ ΤΕΕ πρoς τo Δημόσιo».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v